Hur återställer jag mitt glömda användarlösenord i Ubuntu från terminalen?

Det händer alla att de någon gång glömmer bort lösenord för att logga in till sin dator. Hur mycket du än försöker med olika kombinationer av siffror och bokstäver kan du inte hitta den rätta. Oroa dig inte, här är hur du återställer ditt glömda användarlösenord i Ubuntu från terminalen.

Den här typen av fall är vanligare än det verkar, och det händer alla någon gång i livet. Så mycket du vill komma ihåg, lösenordet dyker bara inte upp i ditt huvud. Detta kan vara ett stort problem. Han har dock en lösning och är enklare än det ser ut, eftersom gratis programvara hjälper dig varje steg på vägen (Linux är så bra att du till och med kan hämta ordet av windows lösenord och dessa är teoretiska rivaler).

Återställ användarlösenord med administratörslösenord

Ett av de snabbaste alternativen för att återställa ditt glömda användarlösenord i Ubuntu är att använda administratörslösenordet.

Om du delar din dator med någon annan och de har administratörsrättigheter kan du snabbt återställa ditt lösenord. Du behöver bara skriva följande i terminalen:

Du måste börja med att skriva “~$ sudo passwd tuusuario” och tryck på “Enter”. Sedan går du in “Ange nytt UNIX-lösenord” . När du har kört den måste du lägga till “Skriv in nytt UNIX-lösenord” och återigen, exekvera. Skriv till sist i terminalen “passwd: lösenordet har uppdaterats framgångsrikt” . Där kan du återställa ditt användarlösenord.

Detta är det snabbaste sättet att återställa ditt lösenord. Men vad händer om du inte har administratörsbehörighet? Det är här saker och ting blir lite komplicerade.

Men mer komplicerat betyder inte omöjligt. Så här har du ett annat alternativ för att återställa ditt glömda användarlösenord i Ubuntu från terminalen.

Återställ ditt glömda användarlösenord i Ubuntu från terminalen

Det första du ska göra är att starta om datorn och trycka på berör » Esc “. Så snart GRUB-menyn visas måste du gå till avsnittet “Återställningsläge” men utan att trycka på knappen » Stiga på “.

När du är på alternativet “Återställningsläge”, du måste trycka på » E på ditt tangentbord. Detta gör att du kan ändra startalternativ. När du är i fönstret för startalternativ måste du hitta följande adress: “Linux /boot/vmlinuz-3.2.0-18-generic root=UUID=b8b64ed1-ae94-43c6-92\d2-a19dfd9a727e ro återställning nomodeset:”.

Du måste välja den och byta ut den “Återställ nomodeset” av följande: “rw init=/bin/bash:”. Detta kommer att ändra hur din dator startar. Detta startar i återställningsläge och kommandoraden visas.

Sedan måste du trycka på F10-tangenten för att ladda ändringarna och starta om systemet. Om du gjorde allt korrekt bör en svart skärm visas där du måste skriva följande kommando: “/usr/sbin/usermod -p ‘vårt lösenord utan citattecken’ ‘vårt användarnamn utan citattecken’.

Hämta användarnamn

Om du också har glömt ditt användarnamn kan du ta reda på det med kommandot » lastb “. Detta kommer att verifiera vem som var den senaste användaren som försökte komma in i systemet.

Ett annat sätt att göra detta är att hitta en lista över alla systemanvändare med följande kommando: “cat /etc/passwd | skär -d”:”-f1”.

Det kan vara nödvändigt att ändra lösenordet för root-användaren eller den som har flest privilegier på systemet. För detta måste du köra kommandot: ‘usr /sbin/usermod -p ‘vårt ociterade lösenord ‘root’.

För att slutföra processen med att återställa ditt glömda användarlösenord i Ubuntu från terminalen behöver du bara starta om datorn och vänta tills den slås på igen. Nästa sak att göra är att ange användarnamn och lösenord som vanligt för att komma åt din session.

Det här kan låta som en något komplicerad process, men det är det verkligen inte. Du behöver bara följa varje steg i handledningen korrekt och lägga till kommandona enligt instruktionerna. Så här kan du igen komma åt din session och återställ alla dina filer.

Kom ihåg att du förutom att återställa ditt användarnamn också kan ändra ordet av root-användare har glömt lösenordet ifall du också tappade den här. Och för att slutföra användningen av terminalen rekommenderas att söka efter fler kommandon som t.ex den som gör det möjligt att byta namn på filer under Linux eller den som tillåter dölj filer och mappar i ubuntu .

Relaterade Artiklar

Back to top button