Hur applicerar man en ICC-profil på din bildskärm för att förbättra skärmen?

Sammanfattning
  • Vad är en färgprofil?
  • Hur skapar man en färgprofil?
  • Hur applicerar man en färgprofil på din skärm?
  • Några alternativ
  • Var kan jag hitta ICC-profiler att ladda ner?

multimedia kreativitet grafisk design © Shutterstock

I våra tester av övervakar
, är det inte ovanligt att våra sondmätningar och vårt protokoll leder oss till skapandet av en färgprofil. Vi förklarar hur du importerar och installerar det så enkelt som möjligt.

Processen är mycket enkel eftersom du i de flesta fall bara behöver högerklicka på filen med filtillägget .icc eller .icm och sedan välja “Installera en profil” för att hitta den i färghanteraren. Processen är liknande på de flesta operativsystem. Vi ska dock titta närmare på vad en färgprofil är och hur man säkerställer att den appliceras korrekt på din skärm.

Hur testas skärmar på Clubic? Vad som finns att veta

Att testa en skärm kräver ett specifikt protokoll och verktyg som ska utföras. Idag berättar vi lite mer om hur vi recenserar dem på Clubic.
Läs mer

Vad är en färgprofil?

Oumbärlig i många fall tar en färgprofil formen av en fil där vi hittar alla kolorimetriska data för en enhet eller till och med en färgpalett, med andra ord ett kolorimetriskt utrymme. . Detta är en särskilt viktig parameter för kreatörer och proffs som måste behärska färghantering över hela den grafiska kedjan, där många kringutrustning kan vara inblandade: bildskärm, kamera, skrivare, videoprojektor och så vidare. .

För att sammanfatta handlar det i huvudsak om att hitta samma färger från en enhet till en annan. Till exempel kommer en fotograf att vilja retuschera sina bilder med precision och hitta, från skärm till utskrift, samma resultat. För att göra detta måste både skärmen och skrivaren kalibreras.

multimedia kreativitet grafisk design © Shutterstock

En färgprofil är dock inte bara nödvändig för att bemästra färghanteringssystemet mellan olika enheter. Det används också, mer generellt, för att förbättra precisionen och kolorimetrisk noggrannhet för en enhet, i detta fall en monitor.

Som vi kan observera regelbundet i våra tester är monitorerna som levereras med en riktigt exakt och avgörande fabrikskalibrering inte legio. Som en allmän regel tillhandahåller tillverkare ett kalibreringscertifikat på vissa bildskärmar, oftare på serier avsedda för grafiska proffs, men ibland även på spelskärmar.

Hur skapar man en färgprofil?

Färgprofilen skapas genom enhetskalibrering. Det är nödvändigt att använda en kolorimeter och kalibreringsprogram. Vi använder Calman Ultimate från Portrait Displays för alla skeden av våra tester, men vissa tillverkare har utvecklat sina egna kalibreringslösningar. Detta är till exempel fallet med LG Calibration Studio eller Asus ProArt Calibration Software, medan vissa skärmar till och med har en egen kolorimeter!

tutorial_icc

Slutligen är det viktigt att veta att du inte alltid får bra resultat med en profil skapad av någon annan. För det första eftersom bildskärmspaneler varierar mer eller mindre från en modell till en annan, men också av två andra anledningar: om bildskärmens standardinställningar har ändrats innan profilen tillämpades, och även på grund av bildskärmen / grafikkortparet eftersom det är det senare som styr hur färger visas. Ändå kan användning av en profil skapad på en annan dator i hög grad hjälpa dig att få en mer trovärdig skärm, vilket särskilt gäller för skärmar vars fabriksinställningar är jordgubbar.

Hur applicerar man en färgprofil på din skärm?

När ICC-profilen är i din ägo kan du dubbelklicka eller välja “Installera profil” efter ett högerklick för att lägga till den i Windows färgprofilhanterare.

W11 färghantering

Den exporteras sedan automatiskt till mappen där alla ICC-profiler finns lagrade på din dator, du kan även kopiera den direkt till denna plats. I Windows 10 och Windows 11 är sökvägen följande: C:/Windows/system32/spool/drivers/color.

Processen är densamma under Mac OS, profilerna kan kopieras till följande plats: /Bibliotek/Colorsync/Profiler. Öppna sedan “ColorSync” för att hantera dina olika profiler och enheter.

Mac OS färghantering
Mac OS färghantering

Under Linux är mappen dedikerad till ICC-profiler följande: ~/.local/share/icc.

Detta gäller inte färgprofilen på din skärm. Vi måste nu öppna Windows Color Manager genom att helt enkelt skriva “färghantering” i startmenyns sökruta.

Färghantering

Tre flikar visas för dig: “Enheter”, “Alla profiler” och “Avancerat”. Du hittar profilen du just har installerat, eller kopierat till den dedikerade mappen, i avsnittet “Alla profiler”. Om den inte finns där, klicka på “Lägg till” och välj sedan önskad profil.

Färghantering

Tillbaka på enhetsfliken, välj den bildskärm som profilen ska tillämpas på och markera sedan rutan “Använd mina inställningar för den här enheten”. Klicka sedan på “Lägg till” längst ner till vänster, välj sedan önskad profil i fönstret som dyker upp. Om ingen annan profil har sparats för den här enheten är den tillagda profilen inställd som standardprofil.

Färghantering

Gå sedan till fliken “Avancerat” och klicka på “Ändra standardvärden”. Ett identiskt fönster öppnas då, återgå till “Avancerat”, se till att profilen är den rätta framför “Enhetsprofil” och välj sedan, precis nedanför, alternativet “WCS-profil för ICC-visningsvillkor”. Slutligen, markera rutan “Använd Windows-skärmkalibrering innan du stänger dialogrutan.

ICC-profilen bör tillämpas korrekt vid denna tidpunkt. Du hittar det i Windows skärminställningar, som visas i skärmdumpen ovan.

Naturligtvis är tillämpningen av en profil mycket enkelt reversibel. I färghanteraren klickar du på “Profiler” längst ner till höger och väljer sedan “Återställ mina inställningar till systemstandard”.

Några alternativ

Det finns flera alternativa och kostnadsfria lösningar för att skapa och hantera färgprofiler. Vi tänker till exempel på DisplayProfile, utgiven av X-rite, som låter dig lista och ändra färgprofiler i farten. Om du har flera skärmar, dra helt enkelt dialogrutan till målskärmen för att tillämpa en profil där.

Visa profil
Kund 3

Slutligen fyller applikationen Portrait Displays Client 3 flera roller, inklusive att hantera färgprofiler. Det gör det enkelt att växla mellan olika profiler och skärmar.

Var kan jag hitta ICC-profiler att ladda ner?

En ICC-profil för en viss skärm är inte alltid lätt att hitta. Det är av denna anledning som vi har börjat tillgängliggöra de profiler som vi skapar under våra monitortester. Vår lista är fortfarande gles, men den kommer att utökas under månaderna med nya referenser. Det bör noteras att om justeringar har gjorts i förväg via monitorns OSD så anges de systematiskt i artikeln i fråga. Nedan hittar du vår lista över monitorer, med länk till testet, för vilka vi har skapat en ICC-profil efter kalibrering.

  • MSI PRO MP271P: testet / ICC-profilen
  • MSI Optix MAG274QRF-QD: testet / ICC-profilen
  • LG UltraFine Ergo 32UN880: testet / ICC-profilen

Slutligen, om du letar efter en viss profil, för äldre såväl som nyare skärmar, finns det en god chans att du hittar det du letar efter på TFT Central. Denna sida har under en tid erbjudit en databas med ICC-profiler berikad med både monitortester och läsarbidrag.

Relaterade Artiklar

Back to top button