Hur använder man GIMP-filter på rätt sätt?

gimp handledning

GIMP-programvaran har ett stort utbud av filter. Dessa verktyg låter dig redigera förvalda lager eller områden. De är av olika slag: vissa låter dig spela spel med ljus och skugga, andra ger möjlighet att deformera bilderna, och ytterligare andra lägger till alla typer av texturer till lagren. Du förstår: filter är särskilt användbara verktyg!

Huvudmenyn i GIMP har en sektion som helt är dedikerad till filter. Det finns nästan 160 effekter, uppdelade i 14 olika kategorier. Ett klick på ett av filtren gör det möjligt att applicera det på ett helt lager eller på ett urval. Var dock försiktig: detta räcker inte alltid! För att uppnå önskad effekt måste många justeringar göras. Faktum är att konfigurationen av dessa kraftfulla funktioner är avgörande. Inom GIMP känns alla filter som kan modifieras av de tre små prickarna efter deras titel. Ett flytande fönster visas då som erbjuder användaren många parametrar att finjustera. Denna serie av självstudier guidar dig i hur du använder dessa verktyg.

Grunderna för att använda filter i GIMP

Filter har sin egen kategori i toppmenyn i GIMP Editor. Det första du ska göra är att hitta dem! För att göra detta kan inget vara enklare: läs bara handledningen “Hur väljer man ett filter i GIMP? “.

För att markera ett element i ett foto kan det vara användbart att veta hur man skickligt använder filtren i avsnittet “Oskärpa”. Som namnet antyder låter dessa dig sudda ut olika områden i bilden. Gaussisk oskärpa är förmodligen det mest använda av dessa verktyg. Det gör det till exempel möjligt att minska definitionen av en bakgrund, och även, vid retuschering av ett porträtt, att jämna ut hudstrukturen. Lär dig hur du applicerar Gaussisk oskärpa på dina bilder med GIMP.

Omvänt kan det ibland vara nödvändigt att optimera definitionen av ett foto. Ett verktyg är särskilt användbart i detta fall: “Förbättra skärpan”. Tillgänglig i kategorin “Förbättring” letar den här funktionen efter synliga kanter i en bild och ökar deras kontrast. Bekvämt, eller hur? Du kommer att veta perfekt hur man använder det här verktyget efter att ha läst handledningen “Hur skärper man en bild i GIMP?” “.

Mest använda filter i GIMP

Filter låter dig skapa alla möjliga effekter i bilder: förvrängningar, skugg- och ljusspel, animationer och många andra. Vi har gjort steg-för-steg-instruktioner för att lära dig hur du använder några av dessa funktioner.

För att till exempel spela på lamporna kan användaren bädda in en lysande aura i en bild. Denna stjärnklara effekt är möjlig tack vare Supernova-verktyget. Handledningen “Hur man gör en halo i GIMP” berättar allt om det.

Du kan också förvandla en bild genom att applicera en förvrängning på den. Det finns i kategorin avsedda för detta ändamål nästan tjugo filter. Från stämpling till krusningar, genom mosaik eller kalejdoskopeffekter, det finns bara pinsamheten att välja på! Lär dig hur du skapar en förvrängning i GIMP nu.

Slutligen kan det vara intressant att skicka en bild i svartvitt. Denna kontrasterande effekt gör det möjligt att göra bilderna desaturated och att enkelt markera vissa objekt eller motiv i en illustration. Handledningen “Hur du förvandlar ditt foto till svartvitt på GIMP” förklarar proceduren som ska följas. Intresserad av denna effekt, men vill begränsa den till ett specifikt område? Handledningen “Hur man skapar en bikromatisk illustration” borde intressera dig.

Hitta alla tutorials för att bemästra alla funktioner i GIMP:

  • Hur kommer man igång med GIMP-programvaran?
  • Hur agerar jag på ett element i GIMP?
  • Hur hanterar man lager i GIMP?
  • Några tips och tricks att veta om GIMP

Relaterade Artiklar

Back to top button