Hur Amazon medvetet lurade internetanvändare för att öka Prime

Amazon-paket © © Wicked Monday / Unsplash

Under flera år har Amazon använt tvivelaktiga metoder för att lura sina användare att prenumerera på Prime, dess snabba leveranstjänst, ibland även utan deras vetskap.

För att öka antalet prenumeranter på Amazon Prime har företaget tillgripit det som på engelska kallas ” mörka mönster dvs användarfällor. Denna praxis består i att vilseleda Internetanvändare för att få dem att göra något de inte nödvändigtvis vill.

En missvisande knapp för att prenumerera på Prime utan att veta om det

I det här specifika fallet är det den berömda knappen som indikerar för användaren, när han lägger en beställning på Amazon, att han drar nytta av en ” gratis två dagars leverans med Prime ”, utan annan information tillgänglig. Genom att klicka på den prenumererar konsumenter omedvetet på Prime-tjänsten och får en gratis månad, som konverteras till en betald prenumeration efteråt.

Bara många användare insåg inte att de hade prenumererat på tjänsten, och detta under lång tid, vilket tvingade dem att betala ett månadsabonnemang utan deras vetskap.

Om registreringsprocessen är oerhört förenklad, är avbokningsprocessen mycket mindre så… Således, interna dokument konsulterade av Business Insider avslöja att ett projekt från 2017 och heter ” Iliaden var tänkt att göra det svårare för Prime-medlemmar som vill avsluta sitt medlemskap. Faktum är att avbokningarna sjönk med 14 % vid ett tillfälle under 2017, kort efter att programmet implementerades.

Amazon skulle ha vetat i flera år

Outlet avslöjar också att Amazon har vetat i flera år att dess användare blir lurade av den här knappen; Sedan 2017 har företagsanställda upprepade gånger erbjudit sätt att göra registreringsmetoder mindre vilseledande. Vissa av dessa alternativ har också testats av Amazon, men antogs till slut inte eftersom de orsakade en nedgång i prenumerationer när de testades.

Frågade av Protokollförsäkrar e-handelsjätten att den aldrig ville lura sina användare: ” Transparens och kundernas förtroende är högsta prioritet för oss. Genom designen gör vi det tydligt och enkelt för kunder att gå med eller säga upp sitt Prime-medlemskap. Vi lyssnar kontinuerligt på kundfeedback och letar efter sätt att förbättra kundupplevelsen sa Jamil Ghani, vicepresident för Amazon Prime.

Denna praxis har redan varit föremål för en grupptalan under 2017, och den är också i sikte av Federal Trade Commission (FTC), den amerikanska federala myndigheten som särskilt ansvarar för att tillämpa konsumentlagstiftning och kontrollera praxis. Som en påminnelse är Amazon också i sikte av de europeiska myndigheterna för missbruk av en dominerande ställning.

Om samma ämne:
Marknadsplatser tilltalar fransmännen och överträffar tillväxten av traditionell e-handel: här är anledningen

Källor: Business Insider, Protokoll

Relaterade Artiklar

Back to top button