Hur aktiverar man Universal Control och styr din iPad och Mac med samma mus?

Sammanfattning
  • Universell kontroll: vad är det exakt?
  • Hur aktiverar jag Universal Control på din Mac och iPad?

Universell kontroll © Apple

Apple introducerade nyligen en ny funktion som låter dig använda din iPad med din Macs styrplatta eller mus. Vi förklarar hur man aktiverar detta mycket praktiska system dagligen.

Det är redan möjligt att använda din iPad-surfplatta som en extra extern skärm tack vare SideCar-funktionaliteten, implementerad i macOS-systemet i flera år nu. Detta låter dig helt enkelt dra Mac-fönster till din iPad, allt trådlöst. Funktionaliteten verkar okänd, men kan felsöka för att placera sekundär programvara på en extra skärm och koncentrera sig på sitt arbete.

Universell kontroll: vad är det exakt?

Vissa användare, för vilka SideCar inte räcker, ville göra mer med sin iPad och dess stora bibliotek med applikationer för att förbättra sin produktivitet. Apple har tänkt på dem med Universal Control. Principen är väldigt enkel: den har bara ett peksystem för din MacBook eller iMac och din iPad.

Ja, dra bara Mac-markören i den riktning som iPad är vänd, så växlar den automatiskt från din macOS Monterey-enhetsskärm till din iPad. Så du kan använda en eller två appar med iPadOS 15:s multitasking-system och svepa tillbaka till din MacBook, iMac eller till och med Mac Mini, samt svepa markören mellan enheter för att vinna tid under ditt arbete.

Med Universal Control kan du också använda ditt Mac-tangentbord för att skriva på din iPad. Posten skickas automatiskt till enheten som används.

Äntligen är det äntligen möjligt att använda en annan Mac utöver din huvudsakliga MacBook och din iPad. Ett tangentbord och en mus räcker för att styra tre Apple-enheter på ditt skrivbord. IPhone, å andra sidan, erbjuder inte Universal Control, eftersom Apple ansåg att smarttelefonens mindre skärm inte var tillräcklig för att ge en tillfredsställande användarupplevelse.

Hur aktiverar jag Universal Control på din Mac och iPad?

För att aktivera Universal Control (eller Universal Command på franska) måste du först, om du inte redan har gjort det, uppdatera dina enheter till versionen av de senaste Apple macOS och iPadOS operativsystemen. Universal Control är faktiskt tillgänglig från iPadOS 15.4 och macOS Monterey 12.3.

För att hämta uppdateringar klickar du helt enkelt på programmet “Systeminställningar” och klickar sedan på “Programuppdatering”.

Mac-uppdatering © © Clubic.com

På iPad måste du öppna programmet “Inställningar”, klicka sedan på “Allmänt” och slutligen “Programuppdatering”. Den nya versionen av iPadOS kommer att erbjudas för nedladdning. Klicka på “Ladda ner och installera” och vänta sedan tills installationen är klar. Din iPad kommer att starta om flera gånger under uppdateringen.

iOS-uppdatering © © Clubic.com
iOS-uppdatering © © Clubic.com

© Clubic.com

Ett fönster öppnas då och macOS kommer att hämta det senaste tillgängliga installationspaketet. Klicka på “Installera” för att börja ladda ner och installera uppdateringen på din Mac. Detta kan ta flera tiotals minuter, och operationen kräver flera omstarter av din MacBook eller din iMac.

När uppdateringarna har installerats på båda dina enheter, placera iPad bredvid din Mac. Oavsett om det är höger eller vänster kan macOS automatiskt känna igen din surfplattas position.

Öppna sedan programmet “Systeminställningar” på din Mac och klicka sedan på ikonen “Displays”. I fönstret som öppnas, längst ner, tryck på knappen “Universell kontroll…”.

Universal Control Mac © © Clubic.com

Universal Control Mac © © Clubic.com

I det nya fönstret som öppnas, markera det första alternativet “Tillåt användning av pekaren och tangentbordet på någon närliggande Mac eller iPad”. Observera också att funktionen för närvarande erbjuds av Apple i betaversion och att det fortfarande kommer att ta några uppdateringar för att stabilisera den. Vissa funktionsfel kan därför uppstå under användning, även om, från vår sida, kontrollen av våra olika enheter är ganska stabil.

Universal Control Mac © © Clubic.com

Två andra alternativ är aktiverade som standard. “Tryck mot kanten för att ansluta till en närliggande Mac eller iPad” låter dig dra markören på din mus eller din iPad ansluten till ett tangentbord till den andra enheten du vill ta kontroll över. “Återanslut automatiskt till valfri Mac eller iPad” återaktiverar automatiskt Universal Control på dina två eller tre enheter, även om de har försatts i viloläge eller stängts av. Detta gör att du omedelbart kan hitta din färdiga arbetsyta, utan att någon manipulation behöver utföras.

Relaterade Artiklar

Back to top button