Hundar är medvetna om sig själva och sina kroppar: vetenskapen bekräftar detta

Alla djur kan inte känna igen sig i spegeln, inte ens det djur som anses vara intelligent par excellence: hunden. Faktum är att hundar som tittar i spegeln inte kan känna igen sig själva, men det betyder inte absolut att våra fyrbenta vänner helt saknar förmågan att representera sig själv.

En ny studie, publicerad i den berömda tidskriften Vetenskapliga rapporteri själva verket skulle det bevisa att jag hundar de kan inte känna igen sig själva i spegeln, men det har de medvetenhet om sig själv och sin kropp som ses som ett slags hinder. För att visa denna förmåga hos våra fyrbenta vänner, ett team av forskare frånUniversitetet i Budapest har utsatt några exemplar av hundar för ett experiment som vanligtvis utförs på människor. Den mänskliga versionen av experimentet består av att placera ett barn på ett lakan eller en matta och sedan ombeds ge lakanet till den vuxne framför honom. För att lyckas måste han dock förstå att hans kropp är ett hinder och därför måste han resa sig innan han gör gesten.

Hundar, precis som människor, uppfattar sina kroppar som ett hinder

Barnen klarar experimentet, men hundarna? Testet som genomfördes av Budapest-forskarna drabbades av något modifiering. De lärda attackerade faktiskt en boll till bladet för att göra det lättare för hunden att förstå begäran. Hundarna förstod direkt ordern och reste sig alltid från lakanet innan de skickade det till människan. I kontrollfall, där bollen bara vilade på marken, passerade hundarna den och ignorerade mattan. Detta test visar att hundar ärendast arter som lyckades övervinna det samtidigt som han misslyckades med experimentet “Känn igen dig i spegeln”.

Enligt forskarna tyder allt detta på att förmågan att känna igen sig själv och “ljus”Ens kropp i förhållande till resten av världen består av en serie av kognitiva funktioner kopplade till varandra. Dessa funktioner, som hos vissa arter, såsom människor, har utvecklats på ett diversifierat sätt medan det hos andra, såsom hundar, hästar, vissa fåglar, etc. aldrig utvecklats.

Relaterade Artiklar

Back to top button