Hubble förevigar en linsformad galax 40 miljoner ljusår bort

Inom astronomi är en linsformad galax en typ av galax som ligger mellan elliptiska och spiraler. Det är en typ av galax som innehåller lite eller ingen interstellär materia som har använts eller förlorats så stjärnbildningsaktiviteten inom den är mycket låg. För några dagar sedan tog rymdteleskopet Hubble ett fotografi som förevigar en av dessa speciella galaxer.

Vi pratar om linsformad galax NGC 1947 först upptäcktes av den skotske astronomen James Dunlop. Det är en galax som Hubble fotograferat och som ingår i en större grupp av galaxer som i sin tur inkluderar olika spiralgalaxer. Huvuddragen hos NGC 1947 är dess egen förlängd dammsvansen svans a tre parallella “banor” som korsar själva galaxen mitt i mitten. Dessutom förekomsten av en molekylär gasring och en joniserat gasmoln fördelade i form av en skiva.

De NASA:s rymdteleskop Hubble det gjorde det möjligt för oss att observera denna galax på nära håll och i detalj, minst sagt speciellt. En galax som kännetecknas av närvaron av en skiva av enorma dimensioner men utan spiralarmar eller med små spiralarmar. Om Hubble inte hade skjutits upp i låg omloppsbana om jorden på långt avstånd 1990 idag skulle vi inte ha en betydande mängd information. Detta eftersom detta rymdteleskop, i trettio år nu, tillåter oss att i detalj observera det som inte är alltför långt ifrån oss precis som NGC 1947 som, enligt vissa uppskattningar, skulle vara långt från oss. 40 miljoner ljusår.

Relaterade Artiklar

Back to top button