HT-A5000: Sony presenterar en ny Dolby Atmos/DTS:X-kompatibel soundbar

Sony HT-A5000

Mer 3D än någonsin utökar Sony sitt utbud av ytterligare soundbar Dolby Atmos/DTS:X-kompatibel.

Den nya HT-A5000 är därför en avancerad, komplett och uppkopplad produkt. Den kommer alltså att placeras lite under HT-A7000, som tillkännagavs i juli.

Läs också:
Sony introducerar premiumset HT-A9 och HT-A7000, allt för 3D-ljud i vardagsrummet

Sony Immersion nästa generation

Efter den lilla revolution som startade med sin storasyster, är HT-A5000 en soundbar som har nästan alla moderna förbättringar. Den är lika lämplig att använda hemmabio än musikalisk. Tillkännagiven som 5.1.2, hanterar den både horisontella och vertikala kanaler.

Designen är helt i linje med HT-A7000, det vill säga ganska diskret, även lite trist. För mått och vikt är de 1 210 x 140 x 67 mm (bxdxh) för 6,1 kg.

Sony HT-A5000

För att på bästa sätt återge Surround-dimensionen (ljudets horisontella plan) inkorporerar Sony S-Force Pro Front Surround-teknik, som enligt varumärket gör det möjligt att skapa ett bredare ljudfält. Atmos-metoden
och DTS:X (båda stöds av soundbaren) är
tillhandahålls av renderingsmotorn Vertical Surround Engine.

För att anpassa sig till rummet har Sony ett automatiskt kalibreringssystem (via mikrofoner), Sound Field Optimization.

Sony HT-A5000 inkluderar en HDMI-ingång, ett HDMI e-ARC-uttag, en optisk ingång och ett S-Center OUT-uttag för vissa Bravia TV-apparater. Dess funktioner stannar inte vid en enkel soundbar för TV,
eftersom den också är ansluten (Wi-Fi-chip) och har ett Bluetooth-chip (med stöd för LDAC-codec).

Sony HT-A5000

Modellen är alltså kompatibel med protokollen Airplay 2, Spotify Connect och Chromecast, samtidigt som den är kompatibel med röstassistenterna Google Assistant och Alexa. Sony utnyttjar här 3D-möjligheterna
modell för att erbjuda kompatibilitet med dess 360 Reality Audio-system, tillgängligt (på vissa spår) på tjänsterna Deezer, Amazon Music eller Tidal.

För att bättre integreras i detta nya sortiment hemmabio Sony, HT-A5000 kan fungera tillsammans med SA-RS3S bakhögtalarna, som presenteras samtidigt som soundbaren HT-A7000. han är också
möjligt att associera modellen direkt (trådlöst) med SA-SW5 eller SA-SW3 subwoofers, som också presenterades i juli. Slutligen tillåter Acoustics Center-synkroniseringsteknik moderna Bravia-TV-apparater att använda ljudet som är inbyggt i TV:n som en extra centerkanal för dialog.

Läs också:
Bose Smart Soundbar 900: amerikanen presenterar sin första Dolby Atmos soundbar

X-Balanced högtalare för alla

Sony förlitar sig på en av sina specialiteter för ljudarkitektur: X-Balanced givare. En av egenskaperna hos dessa högtalare är optimeringen av deras yta jämfört med en konventionell högtalare. Formen är alltså inte nödvändigtvis fyrkantig, som vanligen är normen, utan mer eller mindre långsträckt efter behov.

Denna teknik verkar särskilt användbar på “subwoofer”-strukturen som använder två långsträckta högtalare, alla laddade i basreflex.

Sony HT-A5000

Tre X-balanserade bredbandshögtalare är placerade framför och kommer att tillåta större delen av signalen att spridas till framsidan och sidorna. Dessa givare är förknippade med två stråldiskanter (på varje sida), som ger en stor del av “surround”-omslaget.

Till sist två högtalare av typen uppskjutande (pekar uppåt) bär Atmos-dimensionen hos HT-A5000.

Sony HT-A5000 soundbar kommer att finnas tillgänglig från januari 2022, till ett pris av 900 euro.

Källa: Sony pressmeddelande

Relaterade Artiklar

Back to top button