Hopphare: Denna däggdjursart lyser rött

Haren är ett däggdjur med ursprung i Europa och Asien. Det är ett djur som kännetecknas av sin hoppande gång och förvånansvärt smala kropp, med bakbenen längre än de främre. Denna senare aspekt ger detta exemplar hastigheten och skickligheten hos en stor löpare och hoppare. Men det verkar som att detta djur har en annan fantastisk egenskap: det är biofluorescerande.

Detta visar en studie publicerad på den prestigefyllda tidskriftens sidor Vetenskapliga rapporter av ett team av forskare från Northland College (USA) samordnas av Jonathan G. Martin. Detta arbete gör inget annat än att förlänga listan på fluorescerande däggdjur upptäckt hittills. Kom ihåg att fluorescens det är en kropps förmåga att absorbera ultraviolett elektromagnetisk strålning och återutge dem i form av synligt ljus. Men när den förmågan visar sig i en levande organism talas det om det biofluorescens. Och haren hoppar, liksomnäbbdjur de är däggdjur som visar denna förmåga.

Vad är biofluorescensen hos hoppande hare och andra däggdjur till för?

Närmare bestämt lyser den hoppande haren med röd och representerar första däggdjuret med den här egenskapen att Inte kommer från den australiensiska kontinenten. De två arter av hoppande harar som kännetecknas av att vara biofluorescerande är och den som bor i respektive Sydafrika och i Kenya Och Tanzania. I verkligheten är hopparen inte en riktig hare, utan en gnagare, som möss och ekorrar. Det är en nattdjur vars päls kan absorbera UV återutsända den i form av synligt rött ljus.

Förmodligen skulle denna egenskap hos den hoppande haren, liksom hos andra däggdjur, representera en strategi används för att känna igen en potentiell partner i mörkret under parningssäsong. Men det finns också de som tror att biofluorescens inte skulle ha något syfte eller mening, utan det är en egenskap som utvecklats av en slump. Det finns många avancerade hypoteser hittills och om vi har lyckats upptäcka att vissa däggdjur kan avge ljus, nu måste vi bara förstå Varför av detta märkliga och extraordinära fenomen.

Relaterade Artiklar

Back to top button