Hittade du liv på en Jupitermåne? Europa kan överraska oss

Jupiters 79 månar, men Europa är speciellt

Det finns några saker du bör veta om Jupiter. För det första skulle det vara en helvetisk planet att leva på på grund av den enorma tyngdkraften och om det fanns ett hav skulle tidvattnet vara riktigt grovt. Detta för att har 79 månar. För det andra, en av dessa månar hyser förmodligen liv på den.

Vi säger nog varför det, baserat på alla bevis, skulle vara konstigt om det inte var så.

Forskare har länge trott att Europa, en liten isig måne som är ungefär en fjärdedel av jordens storlek, kan vara värd för liv. När allt kommer omkring har den förmodligen allt som behövs för att stödja biologin som vi känner den: syre, vatten och näringsämnen.

Men det har alltid funnits ett problem: Europas syre och dess vatten separeras av ett tjockt lager is. Och hittills har ingen kunnat spekulera om ett sätt att syre skulle kunna ge potentiellt liv i de vattenhaltiga delarna av månhaven.

Ett team av forskare ledda av Mark Hesse från University of Austin genomförde nyligen simuleringar som demonstrerade en teoretisk metod med vilken syre faktiskt kunde penetrera Europas isskal och nå vattnet nedanför.

Enligt lagets forskningsrapport:

– Vi tror att oxidanterna förs genom isskalet av saltvattendräneringen, nära ytan som bildas i samband med kaotiska jordar. Vi uppskattar att Europas porösa regolit innehåller 3,7 × 1014 till 5,6 × 1018 mol (1,2 × 1013 – 1,8 × 1017 kg) fångad O2. Simuleringarna visar att saltlösningarna dräneras före återfrysning, och tillför cirka 85 % av ytoxidanterna till havet på 2 × 104-åriga tidsskalor.”

I grund och botten säger teamet att saltlösningen ibland kan bilda syredräneringsströmmar från ishyllan som kan tillåta en betydande del av Europas ytsyre att färdas under havet.

Vi funderar redan på ett möjligt uppdrag

Även om det är otroligt, finns det goda skäl att vara upphetsad: om forskarna har rätt, så har Europa ytterst lämplig som kandidat för främmande liv.

Trots att den är en fjärdedel av vår planets storlek, misstänks dess hav vara minst dubbelt så stora och många gånger så djupa. Faktum är att många forskare tror att de kan sträcka sig till planetens mitt.

För närvarande, NASA planerar att skicka ett uppdrag till Europa 2024 för att utforska punkter för ett potentiellt borruppdrag i framtiden.

Samtidigt har organisationen åtagit sig att sträva efter att uppfylla självpåtagna deadlines för bemannade uppdrag på Jordens måne och Mars.

Relaterade Artiklar

Back to top button