Historiskt resultat: 100 % av det mänskliga genomet kartlades till slut

Forskare har efter så mycket ansträngning lyckats slutföra de sista bitarna för att lösa in en 100% komplett karta över det mänskliga genomet.

Människans genom, komplett karta, ett historiskt resultat

Efter så många misslyckanden har uthållighet belönat forskare som har genomfört 100 % kartläggning av mänskligt DNA. Ett arbete som varade i 21 år som krävde samarbete med över 100 av de mest berömda vetenskapsmännen i världen.

Fram till nu var kartan 92% komplett och det‘8% saknas han undkom ständigt förbli obskyr och okänd.

För att lyckas i företaget var forskarna från ‘Telomere To Telomere’-konsortiet, en grupp som inkluderar forskare från National Human Genome Research Institute USA, University of California och Washington.

Även om de saknade 8% kan verka som en mindre siffra, den här den innehåller över 200 miljoner delar, som hittills varit okända och märkt med ett enkelt N. Studien publicerades i den auktoritativa tidskriften ‘Science’.

Nhgri-chefen Eric Green kommenterade: “Att generera en verkligt komplett mänsklig genomsekvens är en otrolig vetenskaplig prestation. Denna grundläggande information kommer att förstärka de många ansträngningar som pågår för att förstå alla funktionella nyanser av det mänskliga genomet. I sin tur kommer denna information att stärka genetiska studier på mänskliga sjukdomar”.

Även 2003 försökte en grupp forskare studera 8 % av det saknade DNA:t men trots den stora ansträngningen lyckades de inte med företaget. De saknade delarna definierades då som genetiskt skräp, det vill säga ointressanta delar.

I verkligheten, efter denna nya framgång, insåg forskare att vissa grundläggande och viktiga delar fanns just i de saknade avsnitten.

Nu, tack vare denna otroliga upptäckt kommer det att vara möjligt att få mer exakta kartor för 5 kromosomala armar, och detta kommer i sin tur att möjliggöra nya forskningslinjer skriver Adnkronos.

Om du gillade den här artikeln kanske du vill ta en titt på: Nya studier på vår sol avslöjar en okänd typ av våg

Relaterade Artiklar

Back to top button