Helt tappad: Virgin Orbit avfyrar framgångsrikt sin LauncherOne-raket igen

Virgin Orbit 747 dumpning © Virgin Orbit

Den 13 januari lyfte Virgin Orbit 747 igen med en LauncherOne-raket under vingarna. Över Stilla havet kastade han bort henne för att börja hennes resa till omloppsbana. Ett nytt framgångsrikt uppdrag att starta ett år 2022 som lovar att bli avgörande för företaget, vars mål är att accelerera takten.

Bilderna är alltid spektakulära!

Virgin Orbit har huvudet ovanför molnen

Uppdraget fick ett passande namn Ovanför molnen (ovanför molnen): Klockan 23:52 torsdagen den 13 januari fullbordade Virgin Orbit 747 verkligen sin nos upp och genomborrade himlen utanför Kalifornien för att släppa sin LauncherOne-raket.

Flera gånger uppskjutna, kröntes detta försök med framgång. Drygt en timme senare bekräftade Virgin Orbit att de sju små satelliterna som transporterades på den flygningen alla hade kastats ut i omloppsbana. Fyra av dem var från det amerikanska försvarsdepartementet (även om en av de fyra utvecklades av NASA), ytterligare två var dedikerade till den polska operatören SatRevolution med en observationssatellit och en satellit med hjälp av ett framdrivningstest, medan den sista tillhörde Spire Global , med ett uppdrag att mäta skräp i låg omloppsbana.

Virgin Orbit 747 flight n°4 pre-drop © Virgin Orbit

LauncherOne, en övertygande lösning?

För Virgin Orbit hade flygningen också demonstrationsvärde. Spire Global-satelliten, till exempel, lades till först i slutet av året och drar fördel av ett “fritt utrymme” på LauncherOne och understryker raketens flexibilitet att använda.

Å andra sidan flög 747-bolaget längre sydväst än vid tidigare flygningar och kunde därför erbjuda sina kunder en annan lutning. En fördel som inte kan erbjudas av traditionella operatörer baserade till exempel i Cape Canaveral eller Vandenberg. Som sagt, för tillfället kan Virgin inte transportera sin uppskjutningstjänst någonstans… Flera platser runt om i världen har gett sitt godkännande för Virgin-projektet (som skulle vilja distribuera sina få nödvändiga containrar och sitt plan till United United eller i Japan ), men alla behörigheter är inte uppfyllda ännu.

Virgin Orbit LauncherOne © Virgin Orbit

Och nu, lite rytm!

Förutom framgången som bekräftar Virgin Orbits tekniska val (tre framgångar i rad på fyra försök) är år 2022 en avgörande övning för det kaliforniska företaget. Det har verkligen varit börsnoterat i mindre än en månad, och för tillfället är det långt ifrån en framgång… Kapital måste attraheras, medan andra rymdföretag också precis har anlänt till marknaderna, som Maxar, Planet eller till och med Rocket Lab och Astra, direkta konkurrenter till Virgin Orbit.

Men framför allt, för att förtroende ska etableras måste lanseringstakten kunna förutsäga någon form av lönsamhet för affärsmodell. Virgin Orbit har dock bara skickat sin raket i omloppsbana två gånger under 2021. Det kommer att bli nödvändigt att accelerera, och deras team vet det. En komplex övning!

Astronautisk retrospektiv 2021: alla rekords år

Vad ? Missade du ett rymdevenemang 2021? Få inte panik: med denna fantastiska sammanfattning kommer du att vara uppdaterad och uppdaterad för att avsluta året! Astronauter, företag, prospektering: rymdsektorn blomstrar.
Läs mer

Källa: rymdnyheter

Relaterade Artiklar

Back to top button