Hellbound recension: Netflix och Korea, ett helvete som går på Guds eld

Hellbound © Netflix

Fenomenet Bläckfisk spel saktar knappt ner netflix avslöjar sin nya sydkoreanska serie: en anpassning av webbserien Helvetesbunden. Fantastiskt universum, mörker på alla våningar och gudomliga varelser… streamingtjänsten håller han sin nya låda?

Sammanfattning

Hellbound datablad

Information

Kön
Fantastisk

Prestation
Yeon Sang-ho

Plattform
netflix

Antal säsonger
1

Antal avsnitt (totalt)
6

Klassificering
Rekommenderas inte/förbjudet för under 18 år

Änglar och demoner

Mystiska varelser dyker upp i hjärtat av Seoul för att döma vissa individer till döden, anklagade för att ha syndat, och skicka dem direkt till helvetet. Polisen undersöker dessa fenomen när Jung Jinsu och hans religiösa grupp The New Truth dyker upp i nyheterna. Den som framställer sig själv som en profet tillkännager att dessa mord är Guds verk för att återföra människor på dygdens väg. Inför övernaturliga krafter hamnar världen gradvis i kaos.

Världens ögon riktas mot Sydkorea efter giga-mega-supra kartongen av Bläckfisk spel, som snabbt blev Netflix överlägset mest sedda serie. Ingen tid att vila på lagrarna fortsätter plattformen i slutet av året med Helvetesbundenen ny fantasyserie som utspelar sig i Seouls megalopolis.

I början, Helvetesbunden publicerades som en serie online. Skrivet av Yeon Sang-ho, regissören för Sista tåget till Busanmötte hon viss offentlig och kritisk framgång, vilket tvingade regissören att återinträda för anpassning av hans verk för den lilla skärmen.

Hellbound © Netflix

Medan de första bilderna som sändes av Netflix redan antydde en trogen transponering, bekräftar de sex 50-minutersavsnitten allt det goda som vi tänkte på projektet.

Och rättvisa för alla…

Trots många karaktärer att introducera och en intrig som gränsar till mystik att skapa, slösar Yeon Sang-ho inte bort tid och antar ett stadigt tempo för sin serie. Åskådaren kommer alltså till sakens kärna på bara några minuter, i synnerhet tack vare en torr och brutal inledning som utgör hotet i en handfull skott och välkänt blodsutgjutelse.

Under de 6×50 minuter som utgör den här (första?) säsongen utspelar sig scenariot i full fart, präglat av många vändningar och särskild uppmärksamhet åt de olika huvudpersonerna.

Från den änka och desillusionerade polisen till den ärliga advokaten som försvarar en ung kvinna som är dömd till helvetet, som går förbi predikanten Jung Jinsu, förmodligen den mest intressanta karaktären i hela serien, alla karaktärer har tillräckligt med manusutrymme för att skapa empati och existera i berättelse. Den västerländska publiken, som fortfarande inte är van vid det, kommer fortfarande att behöva visa en viss tolerans gentemot de koreanska skådespelarnas mycket uttrycksfulla skådespeleri, även om det är mindre pråligt här än i vissa senaste produktioner.

Hellbound © Netflix

Med hans ord, den fantastiska dimensionen av Helvetesbunden ifrågasätts aldrig, men författaren använder det mer som en inkörsport för att sätta in en hård kritik av religionen, och den fanatism som kan åtfölja den. Obevekligt och med en anmärkningsvärd känsla av crescendo, beskriver varje avsnitt i detalj panikrädslan som griper Seouls invånare och uppkomsten av en sekteristisk rörelse som använder sina rädslor för att manipulera människors sinnen, även om det innebär att tippa en hel befolkning i våld. Kylning…

Serien gör också några nickar till Urverk Orange av Stanley Kubrick med bandet Pilspets består av unga fanatiker som rekryterats på nätverken och bildar den väpnade flygeln av Den nya sanningen genom att spela basebollträ för att tysta “kättarna”.

Hellbound © Netflix

Helvetesbunden tvekar inte heller att skjuta röda bollar mot den förvirrande plats som tagits av nyhetskanaler och sociala nätverk, som bidrar till att skapa massfenomen för att få mer publik.

Utan att avslöja något för dig så uppskattar vi också detHelvetesbunden lämnar snabbt en markerad historia för att ta en helt annan riktning och blanda om korten i sitt universum, och glatt destabilisera betraktaren. Det är därför omöjligt att veta vart historien vill ta oss, förrän i slutet av serien.

Män och gudar

Ur en visuell synvinkel, Helvetesbunden Vi tyckte dock att det var mindre spännande. För att placera berättelsen i ett nutida universum är fotografierna eller uppsättningarna inte särskilt uppfinningsrika. Bilden är omättad, i enlighet med gällande standarder, med en grå, grön eller gul nyans beroende på scenen. De urbana dekorerna är 100% betong. Kort sagt, en stor klassiker som har svårt att spännande våra näthinnor.

Hellbound © Netflix

Iscensättningen ska matcha, med en insikt som aldrig försöker vara estetisk, helt enkelt effektiv. Skärningen är tydlig, planerna fortfarande läsbara och väl inramade men återigen, vi hade velat ha en liten antydan till galenskap så att några bilder finns kvar efter seriens slut.

De tre utrotande demonerna är ett perfekt exempel. Deras dimmiga kropp är en snygg designidé men deras ansikte, en sorts Thanos av de fattiga, är helt generiskt. Om den första attacken överraskar med sitt våld och vildskap slutar vi med att vi tröttnar och gäspar efter den sjätte, då de alltid är komponerade, filmade och redigerade på samma sätt.

Lyckligtvis ger krediterna, mycket smarta, och musiken, diskret men snygg som allt, en liten cachet till denna ibland lite tråkiga anpassning.

Hellbound © Netflix

För att avsluta med förebråelserna hade vi också velat att författaren litade lite mer på vår förståelse och undviker några klumpiga dialoger som i onödan lyfter fram seriens teman.

Dessa mindre fel hindrar oss inte från att uppskatta Helvetesbunden från den första till den sista bilden, och av goda skäl: dess handling, kapitlad till perfektion, är briljant utförd och serien är mycket rikare än dess ursprungliga premiss skulle ha förutspått.

Helvetesbunden är inte det nya Squid Game, eftersom det fortfarande är mindre tillgängligt för allmänheten, men det är en riktig framgång som visar att Sydkorea definitivt har många historier att berätta.

Helvetesbunden8

Helvetesbunden är en ny succé från Sydkorea. Bakom sin fantastiska premiss avslöjar serien en skicklig och mycket relevant reflektion kring religiös fanatism och vårt bildsamhälles excesser. Talet är bitvis lite klumpig men det helvetiska tempot och de många vändningarna lyckas behålla intresset till sista sekund.

Mest

  • Du gillar mörka universum
  • Du gillar korta men täta serier
  • Du saknar koreanska dramer från Squid Game

De mindre

  • Våld skrämmer dig
  • Du har svårt med “överspel” i koreansk stil
  • Religiösa frågor ger dig nässelutslag


Första säsongen av Helvetesbunden finns på Netflix.

Behöver du en ny serie att se? Hitta alla våra krönikor och serierecensioner.

Relaterade Artiklar

Back to top button