HDR10+ Gaming: allt om HDR-standarden dedikerad till spelare

HDR10+ Gaming Samsung © Samsung

Samsung presenterade sitt interna alternativ till Dolby Vision
för spel: säg hej till HDR10+ Gaming.

Under detta namn, som kan verka som enkel marknadsföring, döljer sig faktiskt en teknik som verkligen är inriktad på tv-spel på konsoler, PC och Cloud Gaming.

VRR, autokalibrering och låg latens

Med ankomsten av nya videospelskonsoler, Sonys PlaySation 5 och Microsofts Xbox Series X|S, har allmänheten upptäckt ett visst antal tekniker. Bland annat 4K vid 120 fps, HDMI 2.1 och ray tracing döljer VRR, på franska “variable refresh rate”. Detta vackra namn är ganska talande: VRR låter dig helt enkelt ändra uppdateringshastigheten för en ström när det behövs. Bilden som produceras är jämnare och slits inte sönder.

Och Samsung har förstått att den här tekniken har blivit särskilt viktig i hemvideospelens värld (eftersom PC:n redan drar nytta av det), varför HDR10+ Gaming bland annat kommer att baseras på detta element. De första TV-apparaterna med stöd för VRR-aktiverat HDR10+-spel upp till 120Hz kommer att lanseras 2022.

När det gäller de andra delarna som noterats av Samsung, handlar det mer om användarvänlighet än om smidighet. Den koreanska tillverkaren lovar en automatisk HDR-kalibrering, vilket gör att tv:n och konsolen kan kommunicera för att kontinuerligt visa de bästa möjliga inställningarna.

Naturligtvis, när man talar om nya standarder, bildfilter och automatisering är en sak alltid särskilt skrämmande: latens. Samsung verkar ha tänkt på det också och lovar att tonkartläggningsprocessen för HDR10+ Gaming inte kommer att lägga till några “ ingångsfördröjning “.

Ankomsten av HDR10+ Gaming 2022, men var?

Samsung hade redan kommunicerat om ankomsten av de första kompatibla tv-apparaterna, som vi nämnde tidigare i artikeln. Men trots varumärkets önskan att lyfta fram sin teknik så snabbt som möjligt, har dess huvudkonkurrent Dolby Vision redan tagit en lång ledning med en närvaro redan förankrad i många avancerade tv-apparater.

Så det är huvudproblemet: det är svårt att tro att Microsoft implementerar HDR10+ Gaming-stöd efter att precis ha introducerat Dolby Vision och Sony har aldrig velat implementera klassisk HDR10+. Kan en standard utformad för spel hitta sin plats utan stöd från huvudtillverkarna (förutom Nintendo som för tillfället inte stöder någon motsvarande teknik på Switch)?

I ett försök att ta sig in på marknaden har Samsung samarbetat med NVIDIA för lanseringen av den nya standarden. Spelare som använder ett GeForce-grafikkort (30X0, 2X02 eller 16X0) kommer att kunna njuta av HDR10+ Gaming på sin kompatibla skärm… men bara med spel som också är kompatibla. För närvarande är endast tre titlar listade: Redout 2, Flipper GX och Happy Trails och den kidnappade prinsessan.

Källa: flatpanelshd

Relaterade Artiklar

Back to top button