HDG-guide för att ta skärmdumpar av startmiljöer

Har du någonsin varit tvungen att starta från en CD eller dvd -disk och du ville ta några skärmdumpar medan du var i den här startmiljön? Du kanske försöker fixa din dator och bör starta från dvd -disk med operativsystem men kan inte komma på vad jag ska göra. Du kan ta en skärmdump och skicka den till din tekniska vän. Du kan också helt enkelt ta en bild av skärmen med din smartphone eller digitalkamera.

Eller så kanske du är som jag och behöver riktigt bra skärmdumpar, inte de suddiga, korniga eller flimrande skärmdumparna du brukar få när du försöker ta bilder av datorskärmar. Tyvärr finns det inget sätt att ta en skärmdump av startmiljön om operativsystemet inte är laddat. Vilket program skulle du använda för att ta en skärmdump?

Lyckligtvis finns det en väg runt detta. Det är vad du gör. Istället för att starta från CD eller dvd -disk när du startar om din dator, starta den till en virtuell maskin som körs på ditt nuvarande operativsystem. Om detta låter skrämmande för dig, oroa dig inte, det är inte så illa.

Den virtuella maskinens programvara låter dig i princip köra ett annat operativsystem i ditt nuvarande operativsystem. Så du kan springa linux inuti Windows 7 eller springa Windows XP inuti Windows 8 etc., etc. Så, hur ska du göra det? Installera programmet för den virtuella maskinen. Faktum är att det bara finns en som är gratis och fungerar bra: VirtualBox.

Det är helt gratis och har många funktioner. För våra ändamål behöver vi inte alla klockor och visselpipor, vi vill bara att den ska ladda vår CD/DVD eller ISO – bilden om du använder den. Andra applikationer för virtuella maskiner är Paralleller ( Windows/Mac/Linux ), VMware ( Windows ) och VMware Fusion ( Mac ). Det här är kommersiella applikationer som du bara behöver om du regelbundet arbetar med virtuella maskiner.

Använder VirtualBox för skärmdumpar

Ladda ner för att komma igång virtuell låda för ditt operativsystem och installera det. När det är installerat öppnar du programmet och det ska se ut ungefär så här:

Gå vidare och klicka på ” Skapa(Ny)” och du kommer att få ett popup-fönster där du måste ange lite information om den virtuella maskinen du skapar.

ny virtuell maskin

Gå vidare och ge din virtuella dator ett namn och välj sedan sorts(typ) och version(Version). För Typ du kommer att ha alternativ som Windows , linux , Mac , BSD , Solaris etc. men du vill välja Övrig eftersom du faktiskt inte planerar att installera någonting. Du vill bara starta från en disk eller bild och det är allt.

För Typ kommer för det mesta DOS eller Annat/Okänt . Det finns några andra alternativ där ute, men det är mycket specifika saker som du bara skulle välja om du skulle installera just det här operativsystemet.

Klicka på Nästa(Klicka på Nästa) “, och du måste välja volym random access minne(RAM) som du vill allokera till operativsystemet. Här skulle jag välja något som 64MB eller 128MB bara för att vara på den säkra sidan.

virtuell minnesmaskin

Klicka på Nästa(Klicka på Nästa)” och du måste välja om du vill ha en hårddisk eller inte. I mitt fall valde jag “Lägg inte till virtuell hårddisk(Lägg inte till en virtuell hårddisk)” eftersom jag bara vill ladda startskärmar och behöver inte installera någonting.

virtuell maskins hårddisk

När du klickar på “Nästa” får du ett popup-meddelande som varnar dig om att det inte finns någon hårddisk. Du kan bara ignorera det. Gå vidare och klicka Redo(Slutför) för att avsluta den virtuella maskinen. Nu när du har ställt in det måste du berätta virtuell låda var startenheten eller bilden faktiskt finns.

spara den virtuella maskinen

För att göra detta, välj den virtuella maskinen i menyn till vänster ( Känga cd i mitt fall) och tryck på knappen Start . Du kommer att få ett popup-meddelande som frågar var startenheten finns. Som standard kommer den att visa dig bokstaven för din fysiska enhet CD/DVD . Innan du trycker på startknappen (Start)»försäkra dig(gör det CD/DVD insatt .

startdiskett

Om du har en bild ISO klicka på den lilla mappikonen till höger om rullgardinsmenyn och den låter dig välja en bild ISO. Det är ungefär det. Klicka på “Start”(Klicka på Start) , och du kommer att bli förvånad över att du kan se hela nedladdningsprocessen direkt i den aktuella sessionen Windows/Mac/Linux

virtuell maskin laddad

Som du kan se i skärmdumpen ovan har jag ISO – startåterställningsbilden jag laddade upp till virtuell låda så jag kan ta skärmdumpar av det till min nästa artikel. Tillräckligt(Ganska nice! Har frågor? Låt oss veta om det i kommentarerna. Njut av!

Har du någonsin varit tvungen att starta från en CD eller DVD och velat ta några skärmdumpar medan du var i den startmiljön? Du kanske försöker fixa din dator och måste starta med operativsystemets DVD, men kan inte komma på vad du ska göra. Du kan ta en skärmdump och skicka den till din tekniska vän. Du kan också bara ta ett foto av skärmen med din smartphone eller digitalkamera.

Eller så kanske du är som jag och behöver väldigt bra skärmdumpar och inte suddiga eller korniga eller flimrande skärmdumpar som du normalt får när du försöker ta bilder av datorskärmar. Tyvärr finns det inget sätt att ta en skärmdump av en startmiljö om inget operativsystem är laddat. Vilket program skulle du använda för att ta skärmdumpen?

Lyckligtvis finns det en väg runt detta. Här är vad du gör. Istället för att starta upp CD- eller DVD-skivan när du startar om din dator, starta den till en virtuell maskin som körs på ditt nuvarande operativsystem. Om det låter skrämmande för dig, oroa dig inte, det är inte så illa.

Programvara för virtuella maskiner låter dig i princip köra andra operativsystem i ditt nuvarande operativsystem. Så du kan köra Linux i Windows 7 eller köra Windows XP i Windows 8, etc, etc. Så hur går du tillväga för att göra detta? Installera ett virtuellt maskinprogram. Det finns egentligen bara en som är gratis och som fungerar bra: VirtualBox.

Det är helt gratis och har många funktioner. För våra ändamål bryr vi oss inte om alla klockor och visselpipor, vi vill bara att den ska ladda vår CD/DVD eller ISO-bild, om du använder det. Andra virtuella maskinapplikationer är Parallels (Windows/Mac/Linux), VMware (Windows) och VMware Fusion (Mac). Dessa är kommersiella applikationer som du bara skulle behöva om du arbetade med virtuella maskiner på en regelbunden basis.

Använder VirtualBox för skärmdumpar

För att komma igång, ladda ner VirtualBox för ditt operativsystem och installera det. När det är installerat öppnar du programmet och det ska se ut ungefär så här:

virtuell låda

Gå vidare och klicka på Ny knappen och du får ett popup-fönster där du måste ange lite information om den virtuella maskinen du skapar.

ny virtuell maskin

Gå vidare och ge din virtuella maskin ett namn och välj sedan typ och version. För Type har du alternativ som Windows, Linux, Mac, BSD, Solaris, etc, men du kommer att vilja välja Övrig eftersom du faktiskt inte planerar att installera något. Du vill bara starta från skivan eller bilden och det är allt.

För Typ kommer dina val främst att vara DOS eller Annat/Okänt. Det finns några andra val där, men det är mycket specifika saker som du bara skulle välja om du skulle installera just det operativsystemet.

Klicka på Nästa och du måste välja hur mycket RAM-minne du vill dedikera till operativsystemet. Här skulle jag välja något i stil med 64 MB eller 128 MB för att vara på den säkra sidan.

virtuell minnesmaskin

Klicka på Nästa och du måste välja om du vill ha en hårddisk eller inte. I mitt fall valde jag Lägg inte till en virtuell hårddisk eftersom jag bara vill ladda uppstartsskärmarna och inte behöver installera någonting.

virtuell maskin hårddisk

Du får ett popup-meddelande när du klickar på Nästa som varnar dig om att du inte har någon hårddisk. Du kan bara ignorera det. Gå vidare och klicka på Slutför för att slutföra den virtuella maskinen. Nu när du har ställt in det måste du berätta för VirtualBox var den startbara enheten eller bilden faktiskt finns.

spara virtuell maskin

För att göra detta, välj den virtuella maskinen i menyn till vänster (Boot CD i mitt fall) och klicka på Start knapp. Du får ett popup-meddelande som frågar dig var startskivan finns. Som standard kommer den att visa dig enhetsbeteckningen för din fysiska CD/DVD-enhet. Se till att CD/DVD:n är isatt innan du trycker på Start.

startskiva

Om du har en ISO-bild, klicka sedan på den lilla lilla mappikonen till höger om rullgardinsmenyn och den låter dig välja en ISO-bild. Det är ungefär det. Klicka på Start och du kommer att bli förvånad över att du kan se hela startprocessen direkt i din nuvarande Windows/Mac/Linux-session!

virtuell maskin laddad

Som du kan se från skärmdumpen ovan har jag en ISO-bild för startreparation som jag laddade upp i VirtualBox så att jag kunde ta skärmdumpar av den för min nästa artikel. Ganska söt! Har några frågor? Låt oss veta i kommentarerna. Njut av!

Relaterade Artiklar

Back to top button