HDG förklarar: vad är en IP-adress och kan den verkligen spåra mig till min dörr?

För en stor värld med bara nollor och ettor kan Internet ibland vara en skrämmande plats. Om du har varit online i flera år har du förmodligen fått din information läckt eller ditt lösenord stulet. Se det som att det kommer med territorium.

Även med de strängaste säkerhetsstandarderna finns det inget du kan göra om en webbplats som är betrodd med din information läcker data.

Vid sådana överträdelser, och överallt på Internet, är vi bundna till en identifierare som kallas en IP-adress. Även om din IP-adress inte är lika helig som ett fingeravtryck, är det fortfarande en del av din digitala information som är värd att bevaka och förstå.

Så vad händer om någon får din IP-adress? Kan dåliga saker hända? I den här artikeln kommer vi att täcka flera ämnen: vad är en IP-adress och vad som står på spel om din läcker.

Vad är en IP-adress?(Vad är en IP-adress?)

Även om det finns många sajter som kan bryta IP-adresser på tekniska sätt, är de flesta på Internet inte särskilt erfarna och behöver en lekmans förklaring.

Lättare(Helt enkelt) sett är en IP-adress en sträng av siffror separerade med punkter som fyra oktetter som tilldelas dig varje gång du ansluter till Internet. IP-adresser tilldelas på flera sätt, men det mest anmärkningsvärda är att de kommer att vara direkt kopplade till din fysiska plats och ISP ( ISP ). En Internetleverantör är ett företag som ger dig tillgång till Internet, som t.ex Comcast eller AT&T.

Exempel på IP-adress: 69.89.31.226. Den här adressen tilldelades enheten när den anslöts till Internet, och även om den inte är permanent kommer den att förbli tilldelad enheten baserat på vissa villkor som ofta är specifika för varje enskild internetanslutning. leverantör(ISP) .

För de flesta Internet leverantörer(ISP) Om du helt enkelt kopplar ur din router och kopplar in den igen på några minuter kommer din IP-adress att uppdateras. I andra fall kan du bli ombedd att ringa för att utfärda och förnya immateriella rättigheter. Det finns miljarder IP-adresser som flyter runt i IPv4(IPv4)-utrymmet, som är fyraoktettformatet som beskrivits tidigare – så många faktiskt att vi snart måste konvertera dem till IPv6 innan alla möjliga adresser har tilldelats IPv4.

Hur får man reda på sin IP-adress?(Hur hittar jag min IP-adress?)

Online tekniska tips vi publicerade nyligen en lång artikel som förklarar de många sätten att hitta din offentliga IP-adress (hitta din offentliga IP-adress).

Det enklaste och bekvämaste sättet att göra detta är dock att ange en fras som “min IP-adress” i sökningen Google . Ovanför sökresultaten Google kommer omedelbart att visa din nuvarande IP-adress.

Vad visar min IP-adress?(Vad avslöjar min IP-adress?)

Vid första anblicken ser en IP-adress inte ut som mer identifierande än bara ett telefonnummer. Men på samma sätt som internet tillåter oss att spåra ett telefonnummer till mycket mer identifierande information, säger din IP-adress faktiskt mycket om dig, inklusive din plats.

Var dock inte rädd! Geolokalisering av IP-adressen och GPS – enhetens placering – två helt olika saker. För mobila enheter är det fullt möjligt att bestämma den exakta fysiska platsen. Endast med en IP-adress är inte fallet.

Det bästa sättet att se exakt vad din IP säger om dig är att helt enkelt se själv. Vi rekommenderar att du använder en IP-adressleverantör som IPinfo. I IPinfo(IPinfo) har en sida som du kan gå till och omedelbart se all fritt tillgänglig information om din IP-adress.

På den här sidan kommer du att se stad, postnummer, koordinater, tidszon, lokal tid och till och med en karta kopplad till din IP-adress. Du kommer dock att märka att ingen av denna information är korrekt. Denna information kan indikera ett närliggande område, men är inte i närheten av så exakt som platsdata. GPS. Det är meningen att det ska vara det.

Denna geolokaliseringsinformation hänvisar faktiskt till ditt internet leverantör(ISP), information om vilken du kommer att se på samma sida: värdnamn, ASN organisation (vanligtvis namnet på Internet leverantör(ISP) ), anslutningshastighet och mer. Den exakta platsen du ser på kartan bör vara där din internettjänsts närmaste servrar finns. leverantör.(ISP)

Hur kan jag skydda min IP-adress?(Hur kan jag skydda min IP-adress?)

Din IP-adress är långt ifrån privat, och nästan varje webbplats eller tjänst du interagerar med på internet kommer att använda den på ett eller annat sätt. Även om din IP-adress ensam inte ger allt någon behöver för att dyka upp utanför din dörr, är det fortfarande en värdefull del av din integritet som du kanske vill skydda.

Om någon vill hitta dig kan IP-adressen hjälpa till att bekräfta misstankar och hitta mer korrekt information. IP-adressen utsätter dig också för denial-of-service-attacker, vilket kan göra att din internetanslutning blir överbelastad eller stängs av helt i timmar i sträck.

Det enklaste sättet att skydda din IP-adress är att hålla kontakten med VPN . VPN(Ett VPN) eller virtuellt privat nätverk tunnlar din internetanslutning genom en proxyserver så att din riktiga IP-adress endast är synlig för internetleverantören VPN. IP-adress tilldelad VPN är vad webbplatser och potentiella angripare kommer att se från din enhet.

Även om de flesta VPN(VPN) är inte gratis, du kan kolla in listan över de fem bästa VPN-apparna (bästa VPN-apparna) i Online Tech Tips för mer information om hur du säkrar din IP-adress med dem.

Var inte rädd – utan ytterligare sammanhang finns det ingen nål på kartan som faller på ditt hus när någon söker efter din IP-adress. Din IP-adress kan dock ge viktiga ledtrådar relaterade till din allmänna plats, och om fel person får tag på den kan en DDoS-attack eventuellt följa.

För en stor värld som inte består av mer än 0:or och 1:or kan internet ibland vara en skrämmande plats. Om du har varit på internet i flera år har du sannolikt fått din information läckt eller ett lösenord stulet. Krita det som att det kommer med territoriet.

Även om du följer de strängaste säkerhetsstandarderna, finns det inget du kan göra om en webbplats som litar på din information drabbas av ett dataintrång.

Vid sådana intrång, och överallt på internet, kopplas vi till en identifierare som kallas en IP-adress. Även om din IP-adress inte är lika helig som ett fingeravtryck, är den fortfarande en del av din digitala information värd att bevaka och förstå.

Så vad händer om någon får tag på din IP-adress? Kan dåliga saker hända? I den här artikeln kommer vi att utforska ett par ämnen: Vad är en IP-adress och vad som står på spel i händelse av att din läcker.

Vad är en IP-adress?

Även om det finns gott om webbplatser där ute som kan bryta ner IP-adresser på ett tekniskt sätt, är majoriteten av människor online inte djupt erfarna och kräver en lekmans förklaring.

Enkelt uttryckt är en IP-adress en sträng av siffror, åtskilda av punkter som fyra oktetter, som du tilldelas varje gång du ansluter till internet. IP-adresser tilldelas på ett antal sätt, men det mest anmärkningsvärda är att det kommer att relateras direkt till din fysiska plats och internetleverantör (ISP). En internetleverantör är företaget som ger dig ditt internet, till exempel Comcast eller AT&T.

Ett exempel på en IP-adress är 69.89.31.226. Den här adressen tilldelades en enhet när den upprättade en anslutning till internet, och även om den inte är permanent kommer den att förbli tilldelad enheten baserat på vissa villkor som ofta är specifika för varje enskild internetleverantör.

För de flesta internetleverantörer förnyar du din IP-adress om du helt enkelt kopplar bort din router och ansluter den igen efter några minuter. För andra kan du bli ombedd att ringa för att utföra en IP-release och förnyelse. Det finns miljarder IP-adresser som svävar runt i IPv4-utrymmet, vilket är fyraoktettformatet som beskrivits tidigare – så många faktiskt att vi snart måste konvertera till IPv6 innan alla möjliga IPv4-adresser har tilldelats.

Hur hittar jag min IP-adress?

På Online Tech Tips publicerade vi nyligen en lång artikel som förklarar de många sätten för dig att hitta din offentliga IP-adress.

Det enklaste och mest stressfria sättet att göra detta på är dock att skriva in en fras som “min IP-adress” i en Google-sökning. Ovanför sökresultaten visar Google omedelbart din nuvarande IP-adress.

Vad avslöjar min IP-adress?

På ytan ser en IP-adress inte mer identifierande ut än bara ett telefonnummer. Men precis som hur internet tillåter oss att spåra ett telefonnummer till mycket mer identifierande information, säger din IP-adress faktiskt en hel del om dig – inklusive din plats.

Var dock inte orolig! Geolokaliseringen av en IP-adress och en enhets GPS-position är två väldigt olika saker. För mobila enheter är det fullt möjligt att fastställa en exakt fysisk plats. Med bara en IP-adress är det inte det.

Det bästa sättet att se exakt vad din IP berättar om dig är att helt enkelt se själv. Vi rekommenderar att du använder en IP-adressdataleverantör som IPinfo. IPinfo har en sida som du kan navigera till och omedelbart se all fritt tillgänglig information om din IP-adress.

På den här sidan ser du stad, postnummer, koordinater, tidszon, lokal tid och till och med en karta relaterad till din IP-adress. Men du kommer att märka att ingen av denna information är exakt. Denna information kan peka på ett område i närheten, men inte i närheten av så exakt som GPS-platsdata. Detta är avsett.

Denna geolokaliseringsinformation relaterar faktiskt till din internetleverantör, som du kommer att se information om på samma sida: värdnamn, ASN, organisation (vanligtvis internetleverantörens namn), anslutningshastighet och mer. Den exakta platsen du ser utpekad på kartan bör vara där din ISP:s närmaste servrar finns.

Hur kan jag skydda min IP-adress?

Din IP-adress är långt ifrån privat, och nästan varenda webbplats eller tjänst du interagerar med online kommer att använda den på ett eller annat sätt. Även om din IP-adress ensam inte ger bort allt som någon skulle behöva för att dyka upp vid din dörr, är det fortfarande en värdefull del av din integritet som du kanske vill skydda.

Skulle någon vilja hitta dig är en IP-adress något som kan hjälpa till att bekräfta misstankar och söka efter mer exakt information. En IP-adress utsätter dig också för risk för överbelastningsattacker, vilket kan göra din internetanslutning stressad eller helt frånkopplad i timmar i sträck.

Det enklaste sättet att skydda din IP-adress är att vara ansluten till ett VPN. Ett VPN, eller virtuellt privat nätverk, tunnlar din internetanslutning genom en proxyserver så att din riktiga IP-adress endast ses av VPN-leverantören. En IP-adress som tilldelas av VPN är vad webbplatser och potentiellt skadliga användare kommer att se från din enhet.

Även om de flesta VPN inte är gratis, kan du kolla in Online Tech Tipss lista över de fem bästa VPN-apparna för mer information om hur du skyddar din IP-adress genom att använda dem.

Var inte rädd – utan sammanhang finns det ingen nål på en karta som faller på ditt hem när någon söker efter din IP-adress. Din IP-adress kan dock ge avgörande ledtrådar relaterade till din allmänna plats, och om fel person får tag på den kan en DDoS-attack potentiellt följa.