Harman Kardon Citation One MKII recension: Google Home anslutna högtalare lika elegant som effektiv

Harman Kardon Citation One MKII © Harman Kardon

Nästan tre år efter marknadsföringen av Citation One ger Harman Kardon – uppenbarligen ingen brådska att modernisera den – den en lillasyster. Åh, det är ingen fråga om att revolutionera konceptet med denna högtalare/ljudassistent, utan snarare att få den att utvecklas med mycket små – men då väldigt små – beröringar.

Citation One var instegsnivån i Citation-serien som också representeras av mer ambitiösa modeller som Citation 100, 200, 300 och 500 samt grövre produkter som MB700, Baren, Suben eller Towern. Logiskt sett säkerställer Citation One MKII samma positionering: den för en högtalare ansluten till mindre än 200 euro, men egentligen knappt mindre.

Sammanfattning

Harman Kardon Citation One MKII-teknik.

Fysiska egenskaper

Höjd
188 mm

Längd
140 mm

Djup
140 mm

Vikt
2 kg

Prestanda

Typ av högtalare
1.0 (mono)

Nominell effekt
40W

Antal högtalare
2

Högtalarens diameter
8,9 cm

Antal kanaler
2

Anslutningsmöjligheter

Blåtand
Ja

Trådlös
Ja

Wi-Fi version
WiFi 5

Omfattning
10m

Inbyggd röstassistent
Google Assistant

NFC
Nej

AirPlay
AirPlay

Stereoläge
Ja

FM-tuner
Ja

Kontakter

Inbyggd mikrofon
Ja

Optisk ingång
Ja

Batteri

Kraftledning
Proprietära kontakter

Harman Kardon Citation One MKII © Harman Kardon

Framgångsrik design, finish på hög nivå

I basen av Citation-serien finns vad Harman Kardon kallar ” skandinavisk industridesign “. I det mer specifika fallet med One MKII resulterar detta i ett cylinderformat hölje med en något bredare bas än toppen. Hela den centrala delen av produkten är inlindad i ett ylletyg tillverkat i Danmark av företaget Kvadrat. Det ger den en lite high-end sida som verkligen inte är obehaglig, speciellt eftersom Harman lämnar valet mellan fyra färger: grå, svart, blå eller rosa.

Harman Kardon Citation One MKII © Nerces
Harman Kardon Citation One MKII © Nerces

Här i sin grå version är Citation One MKII en mycket estetisk produkt © Nerces

Harman uppger att nämnda tyg inte håller kvar smuts och att det är flamskyddande. Vi har inte testat denna andra punkt, men trots allt som är fingeravtryck är det verkligen en utmärkt sak. Dessutom behåller Citation One MKII de – inneslutna – dimensionerna för den som den ersätter och mäter inte ens 20 centimeter hög medan dess bas är nästan kvadratisk (14 x 14 cm). Dess rundade hörn ger den denna lätt cylindriska form så estetisk. Var dock försiktig, höljet är relativt tätt: det väger 2 kg på vågen.

Harman Kardon Citation One MKII © Nerces
Harman Kardon Citation One MKII © Nerces

Kontrollpanel på toppen och mycket begränsad anslutning under högtalaren © Nerces

Under Citation One MKII finns ett urtag för anslutning av nätkabeln. Strömförsörjningen har den goda smaken av att vara integrerad i högtalaren, men det är ingen fråga om att flytta bort från ett eluttag: det finns inget batteri. Den andra (“service”) porten är till ingen nytta för användarna och en återställningsknapp slutför saker. Det finns därför ingen USB-kontakt att koppla till en dator och det är inte tal om att erbjuda en aux-ingång heller: Citation One MKII är prototypen på den anslutna högtalaren.

Begränsad anslutning: Google Home krävs

Att designa en ansluten högtalare resulterar därför för Harman i att alla andra former av åtkomst elimineras och för att använda dess Citation One MKII är det viktigt att använda Google Home-applikationen som, det måste erkännas, aldrig har övertygat oss med sin ergonomi. Åtkomst till “hem” lägg sedan till en enhet – vår Citation One MKII – och höljet är tillgängligt. Det är inte särskilt komplicerat, men vi hade önskat att Harman lämnat mer utrymme åt användaren att använda sin högtalare “fritt” om han till exempel tar den på semester.

Harman Kardon Citation One MKII © Nerces
Harman Kardon Citation One MKII © Nerces
Harman Kardon Citation One MKII © Nerces

Oumbärligt, Google Home-miljön har fortfarande bara acceptabel ergonomi © Nerces

När den väl är ansluten kopplas högtalaren till Google Assistant och den fungerar sedan som vilken enhet som helst i sitt slag. På den här nivån finns det dock ingen kritik att framföra och Citation One MKII klarar testet av röstigenkänning med utmärkelser. Den känner inte bara igen vår röst oavsett var den kommer ifrån, den gör det även på långt avstånd och det spelar ingen roll om det är lite brus i rummet: det är inga problem för den. Bättre, Citation One MKII förstår oss perfekt även när den bullrigt sänder musik. Felfri.

Harman Kardon Citation One MKII © Nerces
Harman Kardon Citation One MKII © Nerces
Harman Kardon Citation One MKII © Nerces

Programvarugränssnittet är särskilt sparsamt med inställningsalternativ © Nerces

För att styra högtalaren, dess inställningar eller distributionen av ljud måste du vända dig till Google Home och dess alternativ är minst sagt begränsade. På den här nivån är Harman inte riktigt öppen för kritik, men det tar inte ifrån att man inte kan justera så mycket. På själva högtalaren finns det inga ytterligare alternativ och kontrollerna på toppen är kortfattade: olika “pekpunkter” låter dig aktivera/avaktivera mikrofonen, öka/sänka volymen, växla till Bluetooth, pausa/spela, spela med larmar eller be Google Assistant om hjälp.

Oförändrad ljudåtergivning?

För sin Citation One MKII ville Harman inte tänka om den interna designen. Vi har inte detaljerna, men vår högtalare har fortfarande en 20 mm diskant och en 89 mm woofer. Det är alltid fråga om ett monoljud och effekten förblir 40 Watt RMS enligt tillverkaren. Vi kunde inte direkt jämföra de två generationerna, men vad vi kan minnas erbjuder de något väldigt likt, om inte identiskt framför allt, kännetecknat av en fin balans.

Harman Kardon Citation One MKII © Harman Kardon

Det finns knappast någon svaghet i ljudåtergivningen, men vi uppfattar ändå en väldigt liten betoning på den mest extrema bas och diskant. Vid något tillfälle kan du dock inte ha denna “boom-boom”-effekt och topparna verkar aldrig aggressiva. Framför allt ger detta en väldigt varm sida till orkestreringarna utan att precisionen blir för ”missbrukad”. Vi beklagar dock att högtalaren trots cylinderdesignen inte klarar av att producera 360° ljud: den är frontal, men lyckligtvis inte för direkt.

Som vi sa är Citation One MKII en exklusivt monofonisk högtalare. Det är dock fortfarande möjligt att kombinera två av dem för att få stereoljud. En lösning som vi tyvärr inte kunde prova. På maktsidan finns det ingen särskild oro. Givet dess ringa storlek kommer den naturligtvis inte att kunna lägga till ljud till ett stort vardagsrum: det kommer dock att räcka för att musiken ska höras bra i ett rum på cirka 25 till 30 kvadratmeter.

Harman Kardon Citation One MKII © Harman Kardon

Harman Kardon Citation One MKII, anser Clubic

Harman Kardon Citation One MKII8

Den första versionen av Citation One var en kvalitetsansluten högtalare med en utmärkt nivå av röstigenkänning och bra ljudåtergivningsmöjligheter. Denna “nya” version stämplad “MKII” behöver inte skämmas för jämförelsen och av goda skäl är det så att säga samma produkt.

På Clubic uppskattar vi alltid den här uppkopplade modellen som är perfekt integrerad i Googles ekosystem och som kan göra en mycket balanserad, varm rendering som räcker. Men om inte vårt minne spelar oss ett spratt undrar vi vad Harman Kardon kunde ha förändrat och vi skulle ha velat att tillverkaren ansträngt sig för sina anslutningar eller dess funktion utanför Google Home.

Mest

  • Ett exemplariskt avslut
  • Kraftfull ljudåtergivning
  • Bluetooth och Wi-Fi
  • Enkel stereoparning
  • Välintegrerad guide

De mindre

  • Låter ibland “oprecist”
  • Lite tendens till förvrängning
  • Ingen trådbunden anslutning

199,99 €

199,99 €


Harman Kardon Citation One MKII till bästa pris

Bagare 199,99 € Se erbjudandet
Fnac 199,99 € Se erbjudandet
Marknadsplatsen Rue Du Commerce 226,69 € Se erbjudandet

Relaterade Artiklar

Back to top button