Hårddiskar med en lagringskapacitet på upp till 100 TB? Detta skulle vara möjligt tack vare grafen

Hårddisk

Överskrider lagringskapaciteten för hårddiskar
till en nivå som aldrig tidigare uppnåtts tack vare grafen
detta är den galna satsningen av forskare från University of Cambridge.

Det legendariska tvådimensionella materialet lätt som en fjäder och hårt som en diamant skulle alltså kunna lyckas där alla lösningar har misslyckats. Försöket att överskrida de kända fysiska gränserna för hårddiskarnas lagringskapacitet är faktiskt inte nytt.

Läs också:
Seagate tillkännager världens snabbaste hårddisk

Revidera formeln

Hårddiskar som kan lagra upp till 100 TB data, hade värmeassisterad magnetisk inspelningsteknik (HAMR på Shakespeares språk) redan lovat. Om denna teknik verkligen har gjort det möjligt att nå nya höjder står den här för tillfället inför ett materiellt hinder.

Med ständigt ökande lagringskapacitet kom effekterna av friktion, korrosion och därmed slitage, vilket äventyrade hårddiskarnas termiska stabilitet. Felet ligger i gränserna för materialet som används på produkterna stämplade HAMR.

De sistnämnda är verkligen dekorerade med kolöverlägg som har till uppgift att skydda skivornas yta. Dessa överskikt visar sig dock vara för tjocka för att göra det möjligt att överskrida de kända gränserna vad gäller lagringskapacitet.

Läs också:
NVMe 2.0-protokollet kommer att stödja traditionella hårddiskar (HDD)

Grafen, fortfarande mirakellösningen?

Det är här som forskare från University of Cambridge spelar in. Universitetet är också värd för en institution som lämpligen kallas “Cambridge Graphene Center”. En plats därför tillägnad sökandet efter konkreta tillämpningar av grafen.

Och det verkar som att en sådan applikation har hittats för hårddiskar: forskarnas idé är därför att ersätta hela eller delar av kolöverläggen, som har nått sin gräns, med grafenöverlägg. Som nämnts tidigare har grafen den här mirakelegenskapen att den är lika lätt och tunn som den är resistent, vilket framställer sig själv som den perfekta kandidaten i denna fallstudie.

Forskare har till och med hävdat att en enda grafenöverlagring kan minska friktion och korrosion 2,5 gånger mer effektivt än de bästa lösningarna som för närvarande är kända. De tror att grafen kan hitta en masstillämpning på detta område och möjliggöra en bländande teknisk framgång.

För inte så länge sedan fick vi veta att NVMe 2.0-protokollet skulle stödja traditionella hårddiskar. Om de senare också skulle vara dopade med grafen, skulle de kunna ta tillbaka platsen som SSD:er har stulit från dem? Det får bara framtiden utvisa.

Källa: Universitetet i Cambridge

Relaterade Artiklar

Back to top button