Här är hur mycket barn använder sociala medier – och åldern då det skadar dem mest

Du kan se vår digitalt anslutna värld som en välsignelse och förbannelse. Även om vi har mer tillgång till mer information än någonsin tidigare, är inte allt vi stöter på användbart eller bra för oss. Faktum är att det kan vara farligt.

Sociala medier började som en plattform för att komma ikapp med vänner och familj, men det har också blivit ett annat sätt för lättpåverkade ungdomar att skada sig själva. Virala utmaningar kan vara ofarliga, men en dödlig trend gör comeback och föräldrar borde veta om det. Tryck eller klicka här för hjälp med att diskutera dessa störande utmaningar med dina barn.

Nyligen genomförda studier visar hur mycket barn och tonåringar använder sociala medier – och när det kan skada dem mest. Läs vidare för vår sammanfattning av två stora studier och några tips om hur du skyddar barn online.

Pandemin spelar en stor roll i medieanvändningen

En nyligen publicerad Common Sense-rapport med titeln “The Common Sense Census: Media Use by Tweens and Teens, 2021” visar hur pandemin har påverkat barns användning av media.

Studien fokuserar på vilka aktiviteter barn gillar mest, hur ofta de ägnar sig åt dessa aktiviteter och hur mycket tid de spenderar med dessa aktiviteter. Typerna av media i studien inkluderar tv, tv-spel, sociala medier, digitala och tryckta medier, innehållsskapande, poddsändningar med mera.

Uppgifterna är uppdelade i två åldersgrupper: tweens (8 till 12-åringar) och tonåringar (13 till 18-åringar). Ytterligare resultat visas för variationer i kön och ras/etnicitet. Totalt undersöktes 1 306 ungdomar i åldrarna 8 till 18-åringar från hela USA för studien.

Yngre barn är mer intresserade av sociala medier

Skulle det förvåna dig att veta att Common Sense-studien visade en ökning av skärmanvändningen med 17 % för tweens och tonåringar från 2019 till 2021? Det är en högre förändringstakt än de fyra åren före pandemin.

Studien visade också att användningen av sociala medier ökar bland 8 till 12-åringar. Snapchat var den bästa sociala mediesidan bland tweens, följt av Instagram, Facebook, Discord, Pinterest och sedan “Alla sociala medier.”

Tonåringar spenderar mer tid på sociala medier och rankar Instagram i topp, men denna grupp tycker också mindre om sociala medier överlag än interpoleringarna.

Favoritaktiviteten för alla åldrar, raser/etniciteter, inkomstnivåer och kön är att titta på onlinevideor. Tweens följde upp detta med tv och sedan videospel, medan tonåringar listade videospel följt av sociala medier.

På frågan om vilka sajter de inte skulle vilja leva utan hamnade YouTube överst på listan för tonåringar, följt av Snapchat, TikTok, Instagram, Discord, Facebook, Twitter, Pinterest, Reddit och slutligen Tumblr.

Hur påverkar sociala medier unga?

En rapport publicerad i Nature Communications, “Windows of developmental sensitivity to social media” studerade hur sociala medier påverkar “livstillfredsställelse.” Forskare analyserade två brittiska datauppsättningar bestående av 84 011 deltagare i åldrarna 10–80 år. Skillnader efter kön togs också i beaktande.

Studien visade att yngre människor är mer känsliga för de negativa effekterna av sociala medier. Högre användning förutspådde en minskning av tillfredsställelse med livet ett år senare för män 14-15 och kvinnor 11-13 år.

En senare ökning av känsligheten för sociala medier slog igen vid 19 år för båda könen. Studien konstaterar att detta kan vara relaterat till stora förändringar som kommer runt denna ålder som att flytta hemifrån och/eller börja på college.

Skydda barn online

Prata med dina barn om riskerna med att spendera så mycket tid online, för enkelt uttryckt påverkas deras fysiska, känslomässiga och mentala hälsa absolut. Att stirra på en skärm belastar ögonen och kan leda till lathet och brist på motion.

Ju mer tid de spenderar online riskerar de att utsättas för trakasserier, mobbning, farliga trender, bedrägerier, rovdjur och mer. Begränsa deras skärmtid och diskutera den falska känslan av validering som krävs av sociala medier, influencers och virala videor.

Du kan övervaka dina barns onlineaktivitet och aktivera föräldrakontroller för att få koll på deras skärmtid och vad de använder den till.

Kim skapade Kids’ Tech Contract för att hjälpa till att sätta gränser, inklusive begränsningar av enhetsanvändning, appar och webbplatser. Tryck eller klicka här för hela dokumentet som du och ditt barn kan underteckna. Sprid också ordet till familjemedlemmar och vänner.

Fortsätt läsa

Om du ser dessa emojis, använder dina barn droger

X

Din dagliga dos av teknisk smart

Lär dig tekniska tips och tricks som bara proffsen känner till.

Hur man upptäcker falska ryska sociala mediekonton och inlägg

Relaterade Artiklar

Back to top button