Här är anledningen till att iPhone 13 Pro är fantastiska nyheter för fotofantaster

Iphone 13 pro tillbaka

I går kväll tillkännagav Apple sin nya iPhone 13. Kraftfullare, mer hållbara, de är också alla bekvämare vid fotografering. Och i synnerhet iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max som, i år igen, stiger till toppen av näringskedjan.

Vi är dock glada över att Apple inte har fortsatt sin fart från förra året, som reserverade sina största tekniska framsteg för iPhone 12 Pro Max. Nu, oavsett om du väljer 6,1″ eller 6,7″-modellen (1 159 eller 1 259 euro), kommer du att få samma resultat inom fotografering. Och det är goda nyheter för fotografer.

Läs också:
Apple lanserar iPhone 13, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max och iPhone 13 mini: här är vad du ska komma ihåg

Den bästa iPhone för fotografering

Det har blivit en modefluga. Med varje ny generation av iPhone dess nyheter i foto. Men i år trakterar Apple i stora bredder.

Redan nu drar iPhone 13 (och 13 mini) nytta av vidvinkelsensorn som förra året var exklusiv för iPhone 12 Pro Max! Med sina stora pixlar på 1,7 µm per sida var den särskilt effektiv i svagt ljus.

Men iPhone 13 Pro (och Pro Max) gör det ännu bättre. Dess huvudmodul, som fortfarande har 12 megapixlar, erbjuder nu 1,9 µm fotoplatser. Ohört på en smartphone som inte använder tekniken för pixel binning. Vad du kan förvänta dig foton som kryllar av detaljer och imponerande bilder i svagt ljus. För, om det inte räckte, så har de två avancerade iPhones en ny linsöppning på ƒ/1,5. Återigen, detta är ovanligt hos Apple.

iPhone 13 Pro foto © Skärmdump

Till råga på det, är vidvinkeln på iPhone 13 (alla varianter) nu stabiliserad av IBIS (bildstabilisering i kroppen), vilket ytterligare bör minska ISO-ökningen i svagt ljus för att minska brus i bilden.

Läs också:
iPhone 13 vs iPhone 12: vilka förändringar för den nya Apple-smarttelefonen?

Mer modiga sekundära sensorer

De sekundära sensorerna på iPhone lyste aldrig riktigt, fördunklade som de var av kvaliteten på vidvinkeln som fungerade som en sensor för alla ändamål. Men situationen kan mycket väl förändras med iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max.

Ultravidvinkeln håller redan på att bli exklusivare. Den har fortfarande 12 megapixlar, ja, men dess objektiv (6 element) öppnar nu på ƒ/1,8, mot ƒ/2,4 på tidigare generationer. Tillräckligt för att garantera att klyschornaultra bred kommer att vara mycket ljusare, även att vi kan använda den här sensorn mer bekvämt i nattläge. Dessutom erbjuder den här sensorn autofokus för första gången.

iPhone 13 Pro © Skärmdump

Äntligen får teleobjektivet ett ansiktslyft också. Tidigare begränsad till 2x zoom på iPhone 12 Pro och 2,5x på iPhone 12 Pro Max, kommer den att vara 3x (77 mm brännvidd) på iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max. Dess objektiv med sex element öppnas vid ƒ/2,8 och dess autofokus gör att du snabbt kan fokusera på ditt motiv, vilket är särskilt värdefullt i porträttläge.

Läs också:
iPhone 13 Pro vs iPhone 12 Pro: ett riktigt steg framåt på Apples nya modell?

Programvara till fotografens tjänst

Sista stenen i byggnaden: programvaran. Som varje år introducerar Apple ett batteri av nya funktioner för bildbehandling. På iPhone 13 kommer Smart HDR 4 och Deep Fusion fortfarande att ta hand om att förbättra texturåtergivningen och jämna ut histogrammet av bilder tagna i utmanande scenarier.

Nytt: alla nya iPhones kommer att dra nytta av “Photographic Styles”. Dessa är “filter” (för att använda svordomar) som låter dig modifiera renderingen av en bild under tagningen, utan att påverka tonerna på motivets hud (tonmappning).

Iphone 13 fotografistilar © Skärmdump

I video kan vi uppenbarligen alltid filma (med alla objektiv, även på framsidan) i 4K 60 fps HDR Dolby Vision. Men vi lägger till detta ett “Cinematic”-läge, som gör att du kan spela med en oskärpa av bakgrunden och tekniken för ” fokusställ som flyttar fokus från ett motiv till ett annat för att skapa dynamik i bilden.

Slutligen, men det här är en funktion som planeras för senare, kommer iPhone 13 Pro och Pro Max att kunna spela in 4K-video med 30 bilder per sekund (1080p30 på en 128GB-modell) i ProRes-format. Precis som med ProRaw-fotoformatet tillåter ProRes maximal detalj i videofilen för enkel redigering och färggradering. Den kommer också med en bättre bithastighet för bättre bildkvalitet (men mycket mer vikt).

iPhone 13 bioläge © Skärmdump

Källa: Apple Conference

Relaterade Artiklar

Back to top button