Gyllene blod: Den sällsynta blodgruppen är perfekt för transfusioner

Annat än blått blod, är den verkliga egenheten att ha blod guld. Nej, vi skojar inte. I världen finns det verkligen en liten krets av människor (50 för att vara exakt) med detta konstig blodgrupp kallas, eller exakt “Gyllene blod“. Men låt oss se vad du har funktioner, för- och nackdelar.

Gyllene blod: det märkliga fallet med blodgruppen

Som vi alla vet är de viktigaste blodgrupperna: A, B, AB och 0. Allt varierar beroende på närvaron av antigenerna A och B; Därför har de med blodtyp 0 varken antigen, medan de med blodgrupp AB har båda. Nu kommer vi till Rh nullsamt guldets blod. Detta är fri från Rh-antigeneralltså personer med denna blodgrupp de har inte de genetiska instruktionerna att känna till dess proteiner.

Vi har ärvt vår blodgrupp såväl som de ämnen de har Rh null. I det här fallet finns det dock en mutation i RHCE-genen ärvt från varje förälder (: fenomenet som gör att en individ ärver två kopior av en muterad gen kallas autosomalt recessivt arv.)

Folk med guldblod alltså de kan donera? Svaret är Ja, eftersom det anses “universellt” för alla med sällsynta blodtyper inom Rh-systemet. Har inget antigen som kan varna immunsystemet, Rh null har en enorm potential när det gäller blodtransfusion. I detta avseende har biomedicinsk forskning använt det för göra droger baserad på immunglobuliner, och används för förhindra Rhesus sjukdomdet vill säga barnets blodkroppar i magen angrips av antikroppar från mammans blod.

Det är lämpligt att säga, med tanke på ordleken. Inte allt som glittrar är guld, som om en Rh-nullbärare behöver en blodtransfusion, ingen kommer att kunna ge honom det på grund av den höga koncentrationen av Rh-antigener. där första upptäckten av gyllene blod förekom i 1961, hos en inhemsk australiensisk kvinna. Hittills är fallen endast 43.

Relaterade Artiklar

Back to top button