GX290 Pro, den ultraresistenta smartphonen från Gigaset med ett XXL-batteri (intervju)

gigaset gx290 © Gigaset

Tysk tillverkare oberoende av Siemens i flera år, Gigaset tillverkar smartphones som lovar att överleva extrema förhållanden. Bland dem GX290 Pro, som vi kunde ta i hand på IT Partners-mässan. Intervju.

Det krävs allt för att skapa en värld, och smartphonesektorn är inget undantag från denna regel. Vi träffade Grégory Cardoso, Key Account Manager på Gigase, som var vänlig nog att presentera oss för Gigaset GX290 Pro, en sägs vara “okrossbar” smartphone för proffs som arbetar under extrema förhållanden, och som även finns i en version för allmänheten: GX290 Plus. Den första bäddar in Android 10 Enterprise och den andra, Android 10.

Grégory Cardoso © Alexandre Boero för Clubic

“GX290”-intervjun med Grégory Cardoso, från Gigaset

Clubic – Kan du kort presentera oss och återställa vem som är Gigaset?

Gregory Cardoso : Gigaset är ett tyskt företag, tidigare Siemens. Sedan 2008 har Gigaset varit en separat enhet från Siemens och har en egen tillverkningsanläggning, baserad i Bocholt, Tyskland. Gigaset är marknadsledare i Europa inom DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications, en trådlös standard som ofta används för fasta telefoner och som ungefär motsvarar Wi-Fi för fast telefoni), särskilt i Frankrike med en marknadsandel på 43 %.

Men vi har också ett proffssortiment, med terminaler och telefoner. Vi utvecklar även på smartphone-delen, med i synnerhet en konsumentdel.

Idag ska vi prata om Gigaset GX290 Pro, som är en av de berömda okrossbara smartphones på marknaden. Vad kan du berätta om den här mobilen?

Vi är på en så kallad “härdad” telefon. Den har ett stöttåligt TPU-hölje (termoplastisk polyuretan), med en metallram som skyddar mot stötar men även från eventuell böjning av smartphonen. Utöver det har GX290 Pro IP68-standarden: den är stöt-, vatten- och dammbeständig.

Gigaset GX290 Pro © Alexandre Boero för Clubic

Gigaset GX290 Pro © Alexandre Boero för Clubic

På mobilen har vi en skärm utrustad med Corning Gorilla Class 3-glas vilket gör den mer motståndskraftig mot termisk stöt, smuts och repor. Modellen har även testats på den militära standarden MIL-810G, vilket gör att den kan stiga till extrema temperaturer vid användning, från -10°C till 60°C. Detta gör det möjligt att använda det i alla metallurgiska eller industriella företag, där vi konfronteras med dessa extrema temperaturer.

Det är en smartphone vars användning även kan utökas till allmänheten, med närvaron av GX290 Plus på marknaden.

Ja riktigt. Den är särskilt avsedd för utomhus- och terrängcykling: GX290 kan användas för steniga eller ojämna utflykter. Om den faller, även i vattnet under exempelvis en kanottur, är den fortfarande användbar, IP68-standarden tillåter total nedsänkning upp till 1,2 m i 30 minuter.

Gigaset GX290 pro © Alexandre Boero för Clubic

Det tungt vägande argumentet för autonomi

Angående komponenterna, vad kan du berätta om denna GX290 Pro?

Vi sitter på 4 GB LPDDR3 RAM, med ett internminne på 64 GB och en möjlig förlängning upp till 256 GB.Mobilen har en Octo-Core-processor med 4G LTE som stödjer VoLTE och VoWiFi. Vi har en 6,1″ 19,5:9 HD+-skärm och trippelplats: vi kan därför sätta in två SIM-kort och ett SD-kort.

Vi använder Android 10 Enterprise (GX290 Plus, den bäddar in Android 10). Det finns egentligen ingen överlagring, vilket gör att du kan ha ett minne att använda helt. Telefonen är pro-orienterad, så du hittar certifieringar som TeamViewer, Zero Touch och Android 10 Enterprise, som låter dig ta fjärrkontroll av mobilen för att utföra ingrepp och geolokalisering.

Hur är det med batteriet?

Detta är en av telefonens styrkor. Vi är på 6 200 mAh (Redaktörens anmärkning: detta är viktigare än Asus ROG Phone 3 eller Motorola Moto G9 Power, som “kapslar” vid 6 000 mAh) med snabbladdning. Den är tuff, men det förklarar dess vikt på 278 gram. Man kan ta med den på en tvådagarsutflykt och använda den stora ficklampan på natten.

Den kan även användas som laddstation med sin Powerbank-funktion, som gör att den kan ladda andra enheter med sin USB-C. Och den stöder induktiv laddning (upp till 15W) och snabbladdning.

Ett växande konsumentutbud

Vad kan vi säga om GX290 Pros fotosensor?

På baksidan har vi 13 MP plus 2 MP för bokeh. Framtill, framför, har mobilen en 8 MP-upplösning. På videosidan är vi på Full HD 1080p.

GX290 Pro fotosensor © Alexandre Boero för Clubic

Vad är priset på denna produkt?

GX290 Pro är tillgänglig för 399 € och är tillgänglig från våra återförsäljare. Det finns också samma mobil utan Android 10 Enterprise- och TeamViewer-certifieringarna och utan MIL-810G-standarden, GX290 Plus, som också finns tillgänglig till ett pris av 329 €. Denna modell kommer att vara mer lämplig för extremsportentusiaster.

Från december bör vi komplettera konsumentsortimentet med GS5, som kommer att ersätta GS4 och kommer att leverera Android 11. På den robusta sidan finns det en önskan från Gigaset att fortsätta utveckla sitt sortiment och förnya det, eftersom vi vet att det är en marknad som förändras väldigt snabbt. Vi försöker få till en stor sortimentsförnyelse för att möta denna marknadstrend.

Relaterade Artiklar

Back to top button