Grönt te: ett av dess ämnen ökar nivåerna av anti-cancerproteinet p53

P53-proteinet är ett anti-cancerprotein som anses vara “väktaren av vårt genom” och som kommer in i bilden genom att reglera de mekanismer som skulle kunna gynna omvandlingen av celler till cancerceller. Tyvärr är det dock ibland detta protein som muteras i vissa former av cancer. I dessa fall sjunker dess nivåer avsevärt. Det verkar dock som om det inuti grönt te finns en förening som skulle vara till stor hjälp, när det gäller stabilisering, för p53-proteinet.

Detta visar en studie publicerad på sidorna i den berömda vetenskapliga tidskriften Naturkommunikation av ett team av forskare från Rensselaer Polytechnic Institute. Specifikt, i sitt arbete, visade forskarna närvaron av ett ämne med en stark antioxidantkraft som finns i grönt te. Detta ämne, enligt vad forskare har visat, skulle ha förmågan att stabilisera eller något öka nivåerna av p53 tumörsuppressorprotein.

Ämnet i fråga som finns i grönt te är EGCGL’epigallocatekin gallat. Den sistnämnda, i synnerhet, lyckas öka aktiviteten som kontrasterar mot cancer av p53-proteinet samtidigt som det bevaras från nedbrytning. Detta fenomen uppstår eftersom en specifik del av p53-proteinet ligger vidslutet N-terminal den kan utföra antioxidantfunktioner om den interagerar med olika molekyler. Bland dessa molekyler, förutom de som produceras naturligt i våra celler som t.ex MDM2, det finns andra icke-endogena som den kan interagera med. Bland de senare ingår EGCG, som genom att binda till samma punkt på p53 där MDM2 binder, kan förstärka anti-canceraktiviteten hos p53-proteinet.

Detta är en riktigt bra upptäckt Intressant och det får oss att förstå hur även ämnen som de som finns i livsmedel som grönt te kan träna betydande fördelaktiga effekter på vår kropp.

Relaterade Artiklar

Back to top button