Greenpeace investerar 1 miljon dollar i en kampanj för att förändra Bitcoin

Bitcoin ekologi © Shutterstock

Trevlig insamling för Ändra koden, inte klimatet », en kommunikationskampanj organiserad av Greenpeace. Det uttalade målet är att ändra gruvprotokollet från ” kryptoguld “.

Ethereums The Merge-uppdatering är på väg, och bitcoin kan vara nästa på listan. Greenpeaces kampanj vill att nätverket ska byta från Proof Of Work till Proof of Stake, vilket lyfter fram den förödande effekten av kryptovalutor på vissa samhällen.

Bitcoin energiutgifter, de stora okända

Räkna inte med att Greenpeace och andra icke-statliga organisationer hyllar bitcoin. Med denna insamling avsedd för com’ riskerar vi att se onlineannonser som berättar vad vi redan vet: bitcoin är en industri som kräver mycket energi, även om dess inverkan på planeten knappast är kvantifierbar.

Greenpeace vet att bitcoin inte kommer att försvinna någon gång snart och pekar på hur man producerar det. Användningen av fossila bränslen skulle få negativa konsekvenser för samhällen av fossilbränslegruvarbetare i Kentucky. I Pennsylvania skulle bitcoin brytas uteslutande med användning av kol.

Att gå från proof-of-work till proof-of-stake skulle förändra protokollet som används för att bryta bitcoin och drastiskt minska dess koldioxidavtryck. Om processen fungerade med Ethereum-nätverket, som minskade sina energikostnader med 99,5%, skulle det vara vettigt för bitcoin att göra detsamma.

Ändra BTC-protokollet, “en feltolkning”

Frågan delar samhället men det är tydligt att bitcoin-gruvarbetare har en svag syn på denna idé. Pierre Noizat, grundare av Paymium, förklarar att en förändring av bitcoin-gruvprotokollet skulle vara en “feltolkning”. Han tror att energin som används för att bryta bitcoin – särskilt fossila bränslen – skulle gå till spillo om de inte bryts av bitcoin-gruvarbetare.

I slutändan skulle den smartaste vara den som har en överblick över energin som förbrukas av bitcoin, eftersom studier i ämnet är helt beroende av dem som producerar dem. I belackarlägret får vi veta att global bitcoin-brytning använder lika mycket el som hela Sverige. Motparten lyfter fram gruvarbetarnas ansträngningar för att göra det till en “grön” industri. Det återstår att se om idén om en förändring av protokollet kommer att vinna mark under de kommande månaderna eller åren.

Källor: BFM TV, Grön fred

Relaterade Artiklar

Back to top button