Grafikkort: trodde du att priserna skulle gå ner? Misslyckades, det går upp igen

Asus GeForce RTX 3080 Ti ROG Strix LC © Asus

Du förväntar dig priset på grafikkort
ner för att montera din nya PC? Du måste ha tålamod. Efter ett kort hopp verkar det som om prisfallet som nyligen observerats bara är tillfälligt.

Under de senaste månaderna har vi kunnat observera en liten normalisering av GPU-marknaden, som har plågats av brister i nästan ett och ett halvt år nu. Men situationen förbättras i slutändan fortfarande inte om vi ska tro data från en studie utförd av 3DCenter.

Läs också:
Grafikkort: Intel och NVIDIA upp, AMD ner

Inga billigare grafikkort för back to school

Efter ett prisfall under våren har priserna på AMD-grafikkort bara ökat sedan början av juli, får vi veta. Så pass att vi är tillbaka till ungefär samma tröskelvärden som för ett halvår sedan, i februari förra året.

Hos NVIDIA, efter en nedgång som började i mitten av maj, vid krisens höjdpunkt, stagnerade kurvorna under sommaren, med till och med en lätt uppåtgående avkastning observerad under hela augusti.

Observera att dessa siffror avser den tyska marknaden, inte den internationella marknaden. Vi kan dock anta att uppgifterna i Frankrike måste ligga nära våra grannars.

GPU Pris © 3DCenter

Läs också:
NVIDIA: Det skulle komma en RTX 3090 SUPER, och den skulle skicka tungt

Ny horisont: 2022 (men egentligen i bästa fall)

Den 29 augusti 2021 var det genomsnittliga priset för grafikkort i generationen NVIDIA RTX 30XX (nyare RTX 3070 Ti och RTX 3080 Ti räknas inte) 59 % över det annonserade listpriset. Hos AMD är nuvarande priser 64 % högre än de officiella priserna på RX 6000-serien (exklusive RX 6600XT).

De som hoppades på en uppgång i marknaden under andra halvåret 2021 kan bli besvikna och uppgångarna kan börja igen under de kommande månaderna. Utgången från bristen på halvledare är inte för nu, TSMC har också meddelat en prishöjning för sina kommande chips.

Om det skulle bli en förbättring av situationen kommer det sannolikt att behöva avvaktas i bästa fall till andra halvåret 2022.

Källa: 3DCenter

Relaterade Artiklar

Back to top button