Grafikkort: bristen, är den över?

Radeon RX 6000 © AMD

Tills nästa generation grafikkort kommer på marknaden eller att kryptovalutor återfår odjurets hår…

I nästan två år, för att få tag på ett grafikkort, måste du antingen ha otroligt tur eller visa en uthållighet som gränsar till det patologiska. På Clubic har vi multiplicerat testerna av kort som tyvärr var praktiskt taget ospårbara och vi beklagar att vi inte kan lita på tillförlitliga MSRP (rekommenderade vägledande priser).

Solida aktier, över hela världen

Efter att ha nått sin högsta punkt i början av december 2021 började priset på kryptovalutor att svaja innan det uppriktigt kollapsade under de första veckorna av 2022.

Grafikkort - Genomsnittligt pris på eBay © Tom's Hardware

Medan produktionen av GPU:er hade ökat avsevärt av huvudaktörerna på marknaden, gjorde denna nedgång i kryptovalutor det möjligt att översvämma marknaden med grafikkort som slutligen inte längre försvann på några sekunder.

Idag kan de största återförsäljarna i Frankrike och Navarra erbjuda alla referenser som lanserats av AMD och NVIDIA de senaste månaderna, både små och stora kort.

Den enda twisten till denna aktieuppgång är att referenskorten från AMD och NVIDIA inte är mer tillgängliga än i krisens hjärta. Anledningen är enkel: de är inte avsedda att säljas på lång sikt och om NVIDIA fortsatte att erbjuda dem var det för att säkerställa minimal tillgänglighet för sina produkter.

Priserna fortfarande ojämlika, möjligheter i överflöd

Våra kollegor från Gränsen är nöjda med denna nya situation och tveka inte att presentera en vältalig graf för att visa att inte bara aktierna är tillbaka, utan att priserna är mer korrekta.

Grafikkort - Genomsnittspris juni 2022 © The Verge / Tom's Hardware

Var försiktig, på den här nivån är saker fortfarande ganska olika från ett territorium till ett annat. I Frankrike, till exempel, om det finns bättre, kan priserna på kort som GeForce RTX 3070 fortfarande verka höga på mer eller mindre 650/680 euro.

Faktum kvarstår att situationen har förbättrats och det är desto mer sant när man tar en titt på begagnatmarknaden. Där drunknar vi så att säga under förslagen av kort som inte längre kan säkerställa någon lönsamhet inom gruvdrift.

Tabellen som visas av Gränsen är till och med mycket imponerande med ett anmärkningsvärt fall i “second-hand” priser mellan januari och juni 2022. I de flesta fall faller vi då ganska klart under MSRP och saken är ännu tydligare för AMD-kort än NVIDIA.


Denna nästan idylliska situation bör inte få oss att glömma två bekymmer medan AMD och NVIDIA förbereder sina vapen: den nya generationen grafikkort kommer under hösten och det är svårt att veta om priserna inte kommer att sjunka ytterligare på RTX 3000 / Radeon RX6000 .

En annan “kritisk” punkt: frågan om användningen av dessa begagnade modeller. De har ibland använts 24 timmar om dygnet för gruvdrift och det är svårt att veta deras verkliga tillstånd. För att hjälpa dig att se tydligare, ta en titt på den här videon från Gamer Nexus som varnar på vissa punkter.

Om samma ämne:
GeForce RTX 4090: mot en frekvens på 2,75 GHz, 50 % mer än RTX 3090?

Källa: Gränsen

Relaterade Artiklar

Back to top button