Grafen till hälsningar, upptäckt av en ny form av kol som förändrar allt

En av de viktigaste elementen som finns på vår planet är utan tvekan Kolhuvudelementet på vilket livet är baserat, antar en viktig roll i en mångfald av grenar av mänsklig existens, från den enkla sammansättningen av organiska molekyler, till de mer speciella grenarna av mekaniken.

Kol har olika plagg på vår planet, de förändras i kraft av den kristallina organisationen som antas av atomernas gitter, som kan variera så mycket att kol tar radikalt olika former, tänk bara på grafit och al diamant-.

En av de allotropa former som har diskuterats mest under de senaste åren har varit grafen, det har faktiskt, som består av ett monoatomiskt lager av kolatomer, visat sig vara halvledareen funktion som har gjort den flitigt använd i modern teknik.

Snart ett nytt lager som tar bort grafen

Grafen är sammansatt av ett hexagonalt nätverk av kolatomer, inuti vilket varje C är kopplat till 3 andra kol i vad som verkar vara ett regelbundet nätverk av intilliggande hexagoner; Men forskare från universitetet i Marburg i Tyskland och Alto-universitetet i Finland har hittat en ny struktur där, med kol kopplade till 3 andra atomer, finns olika geometriska former: rutor, hexagoner och oktagoner.

Enligt de analyser som gjorts av forskarna visade det sig att detta monoatomiska lager har samma elektroniska egenskaper av en metalltill skillnad från sin bror grafen som fungerar som en halvledare.

Den nya molekylen som kallas bifenylen, enligt professor Michael Gottfried vid universitetet i Marburg, kan hitta intressanta användningsområden inom elektronikområdet vid skapandet av kontakter kol inom de elektriska kretsarna och som om det inte vore nog, även i skapandet av nya litiumjonbatterier, tack vare möjligheten att det nya nätet identifierats för att ackumulera mer litium.

Relaterade Artiklar

Back to top button