Google vill begränsa vissa VPN:er på Android

Android VPN © NordVPN

De VPN på Android måste följa nya regler. För vissa av dem kommer det att bli komplicerat att blockera annonser på appar från tredje part.

Google har uppdaterat Google Plays utvecklarpolicy, och det kommer att ske ändringar för VPN-appar, som måste anpassas till den nya policyn senast 1eh november 2022.

VPN:er har inte längre carte blanche för att blockera annonser på Android

Den största oro för VPN-leverantörer är att den här typen av tjänster nu kommer att förbjudas från alla ” Annonsmanipulation som kan påverka intäktsgenerering för appar “. Men många VPN-plattformar erbjuder denna typ av funktionalitet, för att få en konkurrensfördel och berika sina erbjudanden, som de därmed kan sälja till ett högre pris.

Google påstår sig slå ner på appar som använder VPN-tjänsten för att spåra användardata eller omdirigera användartrafik för att tjäna pengar på annonser. Dessa policyändringar gäller dock även appar som använder tjänsten för att filtrera trafik lokalt på enheten. », Beklagar Reda Labdaoui, av den svenska applikationen Blokada, en VPN som blockerar reklam.

Citerat avRegistret, Reda Labdaoui anser att Blokada inte bör påverkas av denna begränsning, eftersom applikationen filtrerar innehåll i molnet utan att bryta mot Googles enhetspolicyer. Men han befarar att andra tjänster inte har så tur.

Inte alla VPN påverkas

DuckDuckGo för Android har en lokal VPN-tjänst och kan påverkas av denna nya regel. Enligt en talesman för webbläsaren studerar företaget fortfarande detaljer om den kommande Play Store-policyn för att se om den kan påverkas av ändringarna. Andra potentiella offer inkluderar Jumbo, som laddats ner mer än 100 000 gånger på Play Butik för betyget 4,5/5.

Google har en lång historia av att göra livet svårt för utvecklare av annonsblockerare på Android. Företaget förklarar att det inte tillåter ” innehåll som skadar driften av nätverk, servrar eller annan infrastruktur hos Google eller tredje part, eller som stör “.

I dess föreskrifter finns två andra begränsningar på VPN-tjänster på Android. Dessa avser:

  • Insamling av känsliga eller personliga uppgifter utan synlig kommunikation eller begäran om samtycke;
  • Omdirigera eller manipulera användartrafik från andra appar till en enhet i syfte att tjäna pengar (omdirigering av annonstrafik genom ett annat land än användarens, etc.).

Källor: Registret, Google

Bästa VPN, 2022 års jämförelse

Hur väljer man den bästa VPN? Clubic har testat och jämfört prestanda och säkerhetsnivå för de bästa leverantörerna för att upprätta denna VPN-jämförelse
Läs mer

Relaterade Artiklar

Back to top button