Google undersöks av Dutch Consumer Watchdog över Play Store Payments

Den holländska konsumentvakthunden sa på onsdagen att den hade inlett en preliminär undersökning av Google angående sin Play-butik för appar, månader efter att ha riktat in sig på andra teknikjätten Apple.

The Match Group, som äger dejtingsajten Tinder, lämnade in ett klagomål och sa att Google endast tillät sitt eget betalningssystem att användas vid köp av appar, sa Myndigheten för konsumenter och marknader.

Google Play används för att köpa applikationer som ska användas på smartphones och surfplattor med hjälp av Googles Android-system, som tillsammans med Apple dominerar den globala marknaden.

“Vi fick helt nyligen ett klagomål och vi kommer att se om det finns material för att inleda en formell undersökning”, säger den holländska tillsynsmyndighetens talesman Murco Mijnlieff till AFP.

Processen “kan ta år” men tävlingsvakten “kan kanske få resultat snabbare på grund av den möjliga likheten med Apple”, tillade han.

Nederländerna bötfällde Apple på totalt 52 miljoner dollar (ungefär 396 crore Rs.) mellan januari och mars i år för liknande villkor som rör betalningar på Apples App Store.

Vakthunden sa att apputvecklare måste kunna använda andra betalningssystem än Apples. Apple har fortfarande inte följt, och den holländska tillsynsmyndigheten överväger nu ytterligare böter, sa Mijnlieff.

Silicon Valley-jättar har upprepade gånger stött på problem i USA och Europa på grund av påstått konkurrensbegränsande beteende.

EU anklagade formellt Apple på fredagen för att orättvist pressa ut sina konkurrenter för streaming av musik.

© Thomson Reuters 2022


Relaterade Artiklar

Back to top button