Google stänger av sin annonsmaskin i Ryssland

Googles logotyp © Google

Sanktionerna fortsätter att stärkas från Googles sida, som har meddelat att de kommer att avbryta all sin reklamaktivitet i Ryssland.

Relationerna mellan Google och Moskva blir allt mer ansträngda. I ett sammanhang där varje sanktion svarar mot en annan har den ryska internettillsynsmyndigheten Roskomnadzor redan bromsat Twitters eller Facebooks aktivitet på dess mark, men gendarmen krävde också från Mountain View-företaget att sluta visa annonser som visar vad han tror. vara falsk information om Rysslands invasion av Ukraina. Denna kallelse gjorde Google arg.

Google, stungen, fattar ett radikalt beslut

Torsdag kväll svarade Google på detta föreläggande genom att tillkännage en extremt sällsynt åtgärd. Den amerikanska jätten har beslutat att stoppa all sin onlineannonsering i Ryssland. Denna drastiska åtgärd gäller både Sök och YouTube och Google Ads och AdSense-plattformarna, som tillåter distribution av annonser.

Med tanke på de extraordinära omständigheterna stänger vi av Google Ads i Ryssland “, förklarar företaget. ” Situationen förändras snabbt och vi kommer att kommunicera igen vid behov. “, tillägger hon.

Google tog detta beslut som en reaktion på den ryska positionen, men framför allt för att man inte vill att företag och annonsörer ska dra fördel av krisen för att generera vinster med hjälp av annonser. Roskomnadzor hade särskilt anklagat YouTube för att genomföra desinformationsreklamkampanjer på plattformen bland ryska medborgare. Sökmotorföretaget hade redan tagit flera symboliska beslut de senaste dagarna som svar på kriget i Ukraina.

Fler och fler sanktioner, och digitala aktörer som blir aktörer i konflikten

De senaste dagarna har Google gradvis skärpt sina sanktioner i Ryssland. Företaget hade tidigare avslutat intäktsgenereringen av innehåll publicerat av RT, Sputnik och andra Moskva-finansierade medier, en åtgärd som gäller i hela Europa. Applikationer från dessa medier togs sedan bort från Play Store, Googles applikationsbutik, innan YouTube-kanalerna för RT och Sputnik stängdes.

Ryska statsfinansierade medier är också privata, sedan tisdagen den 1eh mars, från Google News, som inte längre visar deras innehåll. Google inför dessa åtgärder som en del av kampen mot desinformation, och även för att följa Europeiska unionens myndigheters vilja.

Google vill ändå vara försiktig i sitt beteende mot Ryssland, där företaget sysselsätter hundra personer. Särskilt i ett sammanhang där de stora namnen inom det digitala verkar bli, frivilligt eller trots sig själva, aktörer i en konflikt på planetarisk skala.

Om samma ämne:
Efter YouTube tar Google bort RT från sina nyheter och Play Butik

Källa: NY Times

Relaterade Artiklar

Back to top button