Google presenterar en ny NFC-aktiverad Titan-säkerhetsnyckel

Google Titan © Google

Google har precis uppdaterat sin Titan-linje med andra autentiseringsnycklar (2FA). En ny modell kommer, med USB-C-kontakt och NFC-stöd.

För Google är detta en möjlighet att förenkla sitt utbud av säkerhetsnycklar genom att överge Titan Bluetooth, för att uteslutande vända sig till NFC-teknik.

Läs också:
Project Atlas: en hackare stal personuppgifter från europeiska datasäkerhetsexperter

En ny USB-C-nyckel

Som en påminnelse fungerar dessa Google-nycklar som en andra identifierare efter lösenordet för att verifiera ens identitet inom onlinetjänster (om de är kompatibla). När användaren identifierar sig för att komma åt sitt konto måste användaren ansluta nyckeln till sin smartphone, dator eller surfplatta. Om utrustningen inte upptäcks kommer åtkomst då att nekas, vilket begränsar risken för hackning.

Företaget avser nu att erbjuda två alternativ: den första nyckeln har en USB-A-kontakt, den andra en USB-C-kontakt. Det som förändras är att de båda drar nytta av NFC-teknik för att ansluta till mobila enheter.

Detta gör att Google kan rensa upp sitt utbud av Titan-säkerhetsnycklar och överge Bluetooth-modellen. Det kommer inte längre att marknadsföras, men kommer fortfarande att fungera. Anledningen till denna förändring är att de flesta Android- och iPhone-smarttelefoner är NFC-aktiverade, så Bluetooth-stöd har blivit relativt överflödigt i teknikjättens ögon.

Om du har en iPad med USB-C-kontakt kan du använda Titan USB-C-säkerhetsnyckeln. För en iPad med Lightning-kontakt rekommenderas det att använda en Titan USB-A-dongel med en Apple Lightning-adapter.

Läs också:
33 Android-sårbarheter korrigerades i augusti

Vanor förändras inte

Google specificerar att personer som redan har en gammal Titan-nyckel utrustad med Bluetooth-teknik kommer att kunna fortsätta använda sin produkt normalt. Befintliga enhetsgarantier kommer att fortsätta att uppfyllas av Google.

I USA skiljer sig priserna mellan de två säkerhetsnyckelmodellerna med fem dollar. I Frankrike har priserna standardiserats för modellerna USB-A/NFC och USB-C/NFC, till 35 euro per enhet. Båda modellerna har varit tillgängliga för köp på Google Store sedan 10 augusti.

Källa: Google blogg

Relaterade Artiklar

Back to top button