Google Play Butik vill bekämpa desinformation, överdrivna annonser och stärka säkerheten

Google Play-logotyp © Google

För bara 24 timmar sedan bekräftade jätten Google det: viktiga åtgärder kommer att implementeras på dess nedladdningsplattform under de kommande månaderna.

Världen av mobilapplikationer fortsätter att utvecklas och utvecklare tvingas anpassa sig. Särskilt eftersom framtida policyändringar i Google Play Butik just har tillkännagivits av Mountain View-företaget.

Reklam och desinformation i Googles trådkors

Föga överraskande tar Google sig an popup-annonser först och vill begränsa dem. Du har förmodligen redan blivit “offer” för en marknadsföringsannons som dök upp från ingenstans. Google kommer att införa en restriktiv policy i detta ämne från och med den 30 september. För att förbättra användarupplevelsen försöker det multinationella företaget att begränsa användningen av mellanliggande annonser. För två år sedan hade företaget redan tagit bort hundratals ansökningar för sina invasiva annonser.

För det andra kommer alla användare att påverkas positivt av ytterligare en stor förändring av Google Play Butik. Desinformation, särskilt inom hälsoområdet, kommer att straffas från den 31 augusti 2022. Exit hävdar att ett vaccin är effektivare än ett annat eller kommentarer som lyfter fram potentiellt farliga och ej godkända behandlingar. Denna härdning är också avsedd att förhindra identitetsstöld. Således kan namnen och ikonerna för mobilapplikationer inte längre vara förvirrande. På samma sätt kan en produkt inte längre kvalificeras som “officiell” med avseende på ett etablerat varumärke, såvida den inte har nödvändiga tillstånd för att göra det.

Stärker integriteten

För att förhindra trakasserier måste alla appar som spårar människor nu tydligt ange i sin beskrivning av Google Play Butik att den kan användas för övervakningsändamål. Utvecklare kommer inte längre att ha rätt att vilseleda användaren om den här funktionen. På samma sätt måste ett märke eller ett permanent meddelande visas på enhetens skärm under användningen av en sådan applikation.

Sekretess © Adobe Stock

Google kommer också att sanktionera applikationer som använder ett VPN när det inte motsvarar deras primära användning. Med andra ord, endast en produkt utvecklad som ett VPN kommer att tillåtas skapa en säker anslutning till en fjärrenhet. Men hur som helst kan VPN-applikationer varken användas för att samla in personuppgifter eller för att utföra reklammanövrar i syfte att påverka intäktsgenerering.

Slutligen kommer parametern FLAG_SECURE, som förhindrar skärmdumpar av visst innehåll, att bli obligatorisk. Endast mobilapplikationer som tillhör kategorin “tillgänglighetsverktyg” sparas.

De bästa alternativen till Google PlayStore

Android är ett öppet ekosystem, ett faktum som många smartphoneägare som kör Googles operativsystem kanske glömmer. Det finns också alternativ till PlayStore, som i synnerhet gör det möjligt att reagera på Mountain View-företagets missbruk av en dominerande ställning. Uppenbarligen uppmuntras de inte av Google, som fortsätter att berömma säkerheten i sin applikationsbutik.
Läs mer

Källa: XDA-utvecklare

Relaterade Artiklar

Back to top button