Google Play Butik har förlorat nästan 1 miljon appar under de senaste fyra åren

Google Play Butik

År efter år, antalet mobilapplikationer tillgängliga på Google Play Butik fortsätter att kollapsa. Det beror främst på Googles önskan att slå till mot utgivare som bryter mot appbutikens användarvillkor.

Trots en minskning med 26 % av det totala antalet applikationer är Play Store fortfarande nummer ett i sin kategori och vill lugna sina användare.

Bestraffa överträdelser av Play Butiks policy

Denna nya statistik har observerats genom en analys utförd av webbplatsen Handelsplattformar. Vi lär oss särskilt att mellan mars 2018 och mars 2022 ökade antalet tillgängliga appar på Google Play Butik från cirka 3,6 miljoner till 2,5 miljoner. Denna dödviktsförlust beror på Googles pågående ansträngningar att skydda sina användare från appar som bryter mot dess säkerhets- och integritetspolicy.

Utvecklare är framför allt skyldiga att respektera reglerna för användarnas personuppgifter. Dessa betonar transparens i hur appar interagerar med användardata. Kraven är högre för applikationer som hanterar känslig och konfidentiell information.

Det är först sedan 2015 som Google har kombinerat mänskliga monitorer och artificiell intelligens för att upptäcka skadliga eller icke-kompatibla appar. Butiken har i princip Google Play Protect. Det här systemet skannar varje program efter hot och varnar Googles tjänstemän att ingripa om det behövs. För att underlätta övervakningen grupperar och jämför programvaran egenskaperna hos applikationer med liknande egenskaper.

Antal appar tillgängliga i Google Play Butik under 2022 © © TradingPlatforms

Var är de andra persiennerna?

Även med en åtföljande minskning av en miljon appar förblir Google Play Store den största appbutiken på marknaden. Den följs tätt av Apple App Store, som anses mindre flexibel, som hävdar 2,3 miljoner förslag. På sin hemsida talar företaget om en ” hård kontroll » och indikerar att lita på « lager av skydd och åtgärder för ” Strikt kontrollera appåtkomst till användardata “.

Studien påminner om att förutom dessa två jättar finns det många andra applikationsbutiker, mer eller mindre lagliga. Amazons förblir överensstämmande med mer än 500 000 applikationer tillgängliga för dess användare. På senare tid växer kinesiska motsvarigheter snabbt (under amerikanska sanktioner). Butiken Tencent rymmer alltså cirka 44 000 ansökningar.

De bästa alternativen till Google PlayStore

Android är ett öppet ekosystem, ett faktum som många smartphoneägare som kör Googles operativsystem kanske glömmer. Det finns också alternativ till PlayStore, som i synnerhet gör det möjligt att reagera på Mountain View-företagets missbruk av en dominerande ställning. Uppenbarligen uppmuntras de inte av Google, som fortsätter att berömma säkerheten i sin applikationsbutik.
Läs mer

Källor: Softpedia, Handelsplattformar, Äpple

Relaterade Artiklar

Back to top button