Google Play Butik: Appar som kontrolleras av amerikanska nationella säkerhetsbyråer?

Google har tagit bort flera populära Android-appar från Play Store som tros innehålla en kod som i hemlighet samlade in känslig data från användare.

Google ingrep omedelbart i Play Butik men du kanske fortfarande har några installerade på din smartphone

Miljontals Android-fans laddade omedvetet ned appar från Google Play Butik som inkluderade kod från tredje part SDK, utformad för att samla in känslig information, såsom e-postadresser, telefonnummer, exakt platsinformation via GPS och mer.

Detta är det farliga svaret som avslöjats av cybersäkerhetsexperter. Berörd programvara skulle inkludera väderapp, QR-skanner, vägtrafikmed några av dessa som fick över 10 miljoner nedladdningar från Google Play Butik.

Den felande SDK-koden skulle hittas utöver baskoden för appar gjorda av kunniga utvecklare, efter att ha gjort avtal om betalning.

Utvecklarna skulle därför ha varit övertygade om att lägga till skadlig programvara mot en avgift med löfte om en enkel vinst, ett alternativ till reklam och det skulle inte undergräva användarnas säkerhet och integritet, vilket verkligen är osant.

SDK påstås ha varit ett verk av Measurement Systems, ett företag som enligt Wall Street Journal är anslutet till en Virginia försvarsentreprenör, som utför cyberunderrättelseverksamhet åt amerikanska nationella säkerhetsbyråer.

Så man skulle kunna tro att denna data kommer direkt i händerna på den amerikanska regeringen, men Measurement Systems har förnekat anklagelserna.

Forskarna som snubblade över upptäckten var Serge Egelman från UC Berkeley och Joel Reardon från University of Calgary. Google tillsammans med federala tillsynsmyndigheter tittade på resultaten av studien.

Här är listan över applikationer:

Relaterade Artiklar

Back to top button