Google och Centre Pompidou, ett aldrig tidigare skådat samarbete kring Kandinskys verk

Kandinsky Google Center Pompidou

Google Arts & Culture har skapat en upplevelse som kommer att tilltala många av dina sinnen, till rytmen av målaren Vassily Kandinskys verk.

Den ryske målaren Vassily Kandinsky, som dog 1944 i Neuilly-sur-Seine efter att ha blivit naturaliserad fransk, anses idag vara en pionjär inom den abstrakta rörelsen. I samarbete med Google Arts & Culture-avdelningen avtäckte Centre Pompidou ett mångfacetterat projekt onsdagen den 10 februari, som med hjälp av teknik lär oss mer om konstnären, vars reflektion gick utanför målningens strikta ramar. Uppdelad i tre delar får upplevelsen dig att se (och höra) kultur från en ny vinkel. Dyk” I Kandinskys intimitet “.

Läs också:
Precis som Apple utesluter inte Google antispårningsåtgärder på Android

3 000 verk ställdes ut online

Den första delen av projektet består av en onlinemonografi fylld med 27 utställningar och 3 000 verk av Kandinsky, som lika gärna kan samla paletter, penslar, fotografier eller andra föremål som kan ha tillhört honom.

Dessa hundratals dokument är grupperade i olika kategorier: resor, musik, omgivningar eller djur. Alla återspeglar konstnärens liv, där det är ännu lättare att fördjupa sig tack vare innehållets interaktivitet. Till exempel är det möjligt att hitta dig själv där Kandinsky reste, tack vare utsikten över Streetview.

Läs också:
Google vill förena Drive pro och individer: vad innebär detta?

En utställning besökt i förstärkt verklighet

Augmented reality är motorn i den andra delen av projektet. Det handlar om en Pocket Gallery som låter dig upptäcka, med din smartphone eller surfplatta, en virtuell utställning kring Kandinskys mästerverk. Det är möjligt att njuta av det direkt från Google Arts & Cultures mobilapplikation.

I den här delen kommer du att upptäcka eller återupptäcka verken, men denna gång i förstärkt verklighet. Du kommer in i ett virtuellt museum där varje rum är tillägnat ett visst tema.


Återigen kommer Googles verktyg att ge en mängd detaljer till nyfikna och passionerade. Så om uppenbarligen denna virtuella upplevelse inte på något sätt ersätter ett fysiskt besök i god och vederbörlig form, erbjuder den oöverträffad interaktivitet och stärker bandet som kan förena 2.0-besökaren till målaren.

Läs också:
Om du använder Chrome, uppdatera det snabbt, en stor sårbarhet har upptäckts

Jonglera mellan ljud och bild

Den tredje delen av projektet är utan tvekan den mest fascinerande. Han kommer att få dig att upptäcka synestesins mysterier, allt tack vare ett interaktivt ljud- och bildexperiment, Spela en Kandinsky, baserad på artificiell intelligens. Kandinsky hade en förmåga till multisensorisk perception som gjorde det möjligt för honom att associera färger men också former med vissa ljud och känslor.

Och när målaren var upptagen med en målning var det dessa två mycket speciella sinnen som styrde hans strävanden och rörelser: hörsel och syn. På denna del kan användaren guidas i musik på en av konstnärens mest kända målningar: Gul, Röd, Blå. Tack vare AI har varje färg förknippats med ett ljud och ett instrument.

Kandinsky hans bild

På den dedikerade sidan är det möjligt att klicka på de olika områdena i tabellen, som var och en är associerad med ett ljud. ” I ett samarbete mellan maskininlärning och konstnärer förvandlas duken till en skapelse som kombinerar musikaliska kompositioner med målningens former och färger, vilket gör att användaren kan komponera anteckningar med duken. », förklarar Google.

Detta projekt som, det måste sägas, utgör en sann symbol för vad webbens magi kan ge oss, är en underbar hyllning till målaren, men också till Centre Pompidou, där museet har meddelat att det stängs för de kommande tre åren .

  • Att upptäcka upplevelsen Inuti Kandisky “, gå till den här länken.

Relaterade Artiklar

Back to top button