Google lägger ner Tilt Brush, dess VR-målningsapp, och gör den öppen källkod


Google fortsätter att rensa upp sin portfölj av virtual reality-lösningar. Det amerikanska företaget flyttar sin Tilt Brush-applikation till en öppen källkodsversion.

Tilt Brush släpptes i slutgiltig form i april 2016, ursprungligen på Steam VR-plattformen, för HTC Vive-headsetet. Applikationen tillåter användare att måla i 3D. Därefter var det tillgängligt med många andra VR-headset, inklusive Oculus Quest och Oculus Rift, Valve Index och PlayStation VR.

Läs också:
Apple planerar ett dyrt, high-end VR-headset för 2022

3D-målning

Tilt Brush-applikationen har ett fantastiskt förflutet efter att ha vunnit flera utmärkelser, såsom Unity Awards 2015: Best VR Experience, Golden Lion 2017 från Cannes International Festival of Creativity, eller, mer nyligen, Best of 2019: VR Creativity Tool of året från Oculus Quest.

Om det i början huvudsakligen var begränsat till 3D-målning, har Google berikat det med funktioner genom åren: de viktigaste var införandet av ett flerspelarläge och möjligheten att exportera verken som skapats till animeringsprogram.

Nu anförtror Google framtiden för Tilt Bursh till samhället. Tim Aidley och Jon Corralejo, som har ansvarat för applikationen hittills, förklarar: ” vi är stolta över vad den här kreativa appen möjliggör, och vi kan inte vänta på att se vad communityn kommer att göra med den”.

Google har verkligen släppt koden för Tilt Brush på GitHub. Men för versionen med öppen källkod klargör företaget att det var tvunget att ta bort några licensierade funktioner. Inget dramatiskt, eftersom Google tillhandahåller en guide för nästan vart och ett av de borttagna elementen som förklarar hur man återintegrerar dem. Dessutom finns versionen av Tilt Brush som finns i digitala butiker kvar.

Läs också:
Virtuell verklighet: Google stoppar produktionen av Daydream View-headsetet

Kyrkogården för Googles VR-projekt

Sedan produktionen av DayDream-headsetet slutade, har Google sorterat igenom sina VR-lösningar. Redan 2019 hade företaget gjort sin programvara Google Cardboard öppen källkod.

Ett mindre ont: andra projekt får mindre förmånlig behandling. Det här är fallet med Google Jump, till exempel, som stoppades 2019, eller Expeditions-applikationen, som stoppades i slutet av förra året.

Projekten som motstår denna stora rengöring är VR-versionerna av YouTube och Google Earth, samt prestationerna från Owlchemy Labs-studion.

Förhoppningsvis kommer communityn att hålla Tilt Brush vid liv i några år till.

Källa: Google

Relaterade Artiklar

Back to top button