Google kunde snart inte längre ha monopol på annonsering på YouTube

YouTube © © rafapress / Shutterstock.com

Videostreamingtjänsten kommer att behöva släppa ballasten för att tillfredsställa de tillsynsmyndigheter som är oroade över en eventuell monopolsituation.

YouTube är på väg att öppna sin reklamverksamhet för att undvika problem med Europeiska kommissionen.

YouTube bör tillåta annonser som förmedlas av andra byråer

Googles video-on-demand-tjänst kräver nu att annonsörer använder Ad Manager och Display & Video 360-verktyg för att visa sina annonser före eller under videor som spelas av användare.

Nyhetsbyrån Reuters fick nyligen veta att YouTube förbereder sig för att öppna upp sin lukrativa verksamhet lite mer genom att tillåta distribution av annonser som förhandlas fram av oberoende reklambyråer.

Syftet med detta beslut skulle vara att ge ett löfte till Europeiska unionen, som för närvarande undersöker Alphabets, moderbolag till Googles, praxis när det gäller konkurrens.

En manöver för att undvika en fällande dom och rekordböter

Europeiska kommissionen vill särskilt veta om Alphabet, som uppskattas av flera konkurrenter till den digitala jätten, gynnar sina egna tjänster, YouTube i detta fall. Den måste avgöra om gruppen medvetet begränsar mängden data som levereras till annonsörer och reklambyråer som arbetar med streamingtjänsten.

Europeiska unionen är inte ensam om att vilja belysa Googles metoder. Även brittiska och amerikanska myndigheter har inlett liknande utredningar.

Alphabet vet mycket väl att Europeiska unionen kan slå mycket hårt och direkt påverka dess resultat. Om gruppen skulle befinnas skyldig till konkurrensbegränsande metoder kan böterna uppgå till 10 % av dess totala omsättning. För att ge en uppfattning om det häpnadsväckande beloppet för en möjlig sanktion genererade Alphabet intäkter på 257 miljarder dollar bara under 2021.

På frågan om detta vägrar Alphabet att gå in på detaljer och är nöjd med ett lakoniskt uttalande från en av dess talespersoners röst: ” Vi har haft ett konstruktivt samarbete med Europeiska kommissionen. Vi har inget mer att dela med oss ​​av just nu. Precis som med initiativet Privacy Sandbox är vi fast beslutna att arbeta med tillsynsmyndigheter och den bredare industrin för att uppnå bästa möjliga resultat.. »

Om samma ämne:
YouTube tog bort 4 miljoner videor för att ha brutit mot dess policyer under första kvartalet

Källa: Engadget

Relaterade Artiklar

Back to top button