Google jobbar på en ny Chromecast under Google TV: äntligen stöd för AV1?

Google Chromecast test_5 © Matthieu Legouge

Google arbetar på en ny Chromecast
. Den skulle komplettera (eller ersätta) modellen som lanserades 2020 genom att vara utrustad med Google TV, och möjligen med stöd för AV1-codec.

Informationen kommer till oss från 9to5Google som kunde konsultera dokumentation som frammanar Googles arbete med en ny Android-produkt, internt betecknad med kodnamnet “Boreal”. Detta namn hänvisar till Chromecast-familjen och lämnar inte mycket tvivel om produktens karaktär.

Google TV vid kontrollerna, med AV1-stöd?

I detta skede har dock inga tekniska specifikationer läckt ut, vilket leder oss till spekulationer. Logiskt sett kommer denna nya Chromecast att animeras av Google TV och kommer att stödja den kostnadsfria AV1-codec, frånvarande på den tidigare modellen. 9to5Google tror för resten att veta att detta nya tillbehör kommer på marknaden i år.

Som en påminnelse har AV1-codec den speciella egenskapen att den är öppen för alla, så den kan användas fritt av många aktörer i branschen. Framför allt erbjuder denna lösning en effektivitetsvinst på 30 % jämfört med konkurrerande codecs (till exempel H.265 och VP9). Vad minskar starttiden för strömmande videor eller sjunker kvaliteten under uppspelning.

Chromecast: för vem och för vad?

Chromecast, som är tillgänglig i Frankrike sedan mars 2014, var efterlängtad av många teknofiler. Denna HDMI-nyckel som säljs för endast 35 euro av Google fascinerar också många andra konsumenter. Men vad och vem kan en sådan prisvärd enhet användas till?
Läs mer

Källa: 9to5Google

Relaterade Artiklar

Back to top button