Google Images recension (2022): den kostnadsfria bildbanken som egentligen inte är en

Google Bilder © Kvitka Fabian / Shutterstock.com

När du letar efter en gratis bildbank, är det vanligt att man vänder sig till Google Images, det berömda företagets bildsökmotor. När allt kommer omkring har sajten det största urvalet av bilder på Internet. Men vi tror ofta felaktigt att vi har råd att spara vilken bild vi hittar där gratis, utan konsekvenser. För att undvika obehagliga överraskningar är det bättre att vara medveten om god praxis!

Google indexerar bara bilderna på webbplatserna som den genomsöker. Det ger dig dock inte tillåtelse att ladda ner dem som du finner lämpligt för återanvändning. Vissa är föremål för upphovsrätt, andra är under kommersiella licenser… Lyckligtvis lade verktyget till några alternativ för att enkelt hitta bildlicenser och snabbt komma åt deras användarvillkor.

Sammanfattning

Google Bilder: hur fungerar det?

Alla bilder på Google Bilder har inte en tydlig licens. Däremot låter webbplatsen dig filtrera efter licens och välja mellan Creative Commons-licenser, för fri användning, och kommersiella licenser och andra typer. En Creative Commons-licens betyder inte att vi är fria att använda bilden som vi vill. Flera av dem finns med sina specifika tillstånd och förbud.

För varje bild är det lämpligt att kontrollera dess licens och användarvillkor. För att göra detta, klicka på bilden du är intresserad av och klicka på förhandsgranskningen på “Licensdetaljer”. En länk öppnas som visar vilken licens som används och under vilka villkor du kan använda bilden. Om du vill använda Google Bilder som en bank av gratisbilder, är det tillrådligt att följa vart och ett av dessa steg noggrant och att systematiskt tillämpa Creative Commons-filtret, även om urvalet av bilder är reducerat.

Google Bilder filter © Google

Användning av webbplatsen

Bildsökning

Genom att använda Google Bilder drar du nytta av kraften i Googles sökmotor. Så du kan använda alla vanliga sökknep för att hitta den perfekta bilden för ditt bruk. Till skillnad från andra bildbanker är inte Google Bilder direkt värd för bilderna utan visar dig bara en förhandsvisning av dem och en länk till webbplatsen som är värd för dem.

För att förfina resultaten, gå till menyn “Verktyg”, som innehåller alla filter. Utöver valet av licens låter Google Bilder dig välja storlek, färg, typ av bild och under vilken period den laddades upp. Tjänsten inkluderar direkt en samlingsfunktion, som låter dig lägga till en bild till samlingar du skapar, vilka är tillgängliga via en länk till höger i verktygsfältet.

Google Bilder förhandsgranskningsbild © Google

Förutom att söka efter nyckelord låter Google Bilder dig söka med en bild genom att klicka på kameraikonen i sökfältet. Den här bilden kan antingen vara en bild i dina mappar eller en bild som du hittar på en webbplats och anger webbadressen till. Var noga med att ange webbadressen till bilden och inte webbplatsens. För att få det, högerklicka bara på bilden och välj “Kopiera bildadress”.

Google kommer att bestämma sökordet som är kopplat till det och kommer att erbjuda dig resultat på alla sina tjänster. Det första resultatet blir själva bilden och om du klickar på den visas alla webbplatser den är på på Google Bilder. Genom att klicka på kategorin “Liknande bilder”, kommer den att ge dig, som namnet antyder, bilder som ligger nära originalet baserat på nyckelordet som härleds i Google Bilder. Du kan använda samma filter för resultaten som för en klassisk sökordssökning.

Sökningen efter bild kommer att vara användbar för att fastställa ursprunget till en bild som finns på Internet och för att veta om du kan använda den och i så fall under vilka förhållanden.

Google Bilder omvänd sökning © Google

Föreslagna bilder och nedladdning

Google tvingar, dina sökningar kommer att producera lite av alla typer av bilder. Genom att endast välja bilder under Creative Commons har du goda chanser att hitta bilder från Wikipedia eller gratis bildbanker. Istället för att utforska var och en av de kostnadsfria bildbankerna en efter en, kan en första sökning på Google göra det möjligt för dig att hitta den bild som passar dig bland de alternativ som finns på alla dessa webbplatser.

För att ladda ner bilderna rekommenderas det inte att bara högerklicka -> “Spara bild som”. Genom att klicka på länken till webbplatsen där bilden finns kommer du att få tillgång till alla alternativ som erbjuds av denna och för att säkerställa att du får bästa kvalitet och att du är i lagligheten. För att göra detta klickar du helt enkelt på bilden du vill skaffa, som visar oss en förhandsvisning, och klickar på länken under den.

Det är också på denna förhandsvisning som du kommer att ha knappar för att dela och spara bilden i dina samlingar, genom att trycka på de tre vertikala prickarna. En ikon aktiverar Google Lens, ett verktyg som fokuserar på en del av din bild för att erbjuda dig andra som matchar den visuellt. Du kommer inte att dra nytta av de filter som tillämpats tidigare så du kommer inte vara säker på att bara ha Creative Commons-bilder i ditt förslag, men verktyget kan fortfarande vara användbart.

Google Bilder Google Lens © Google

Appar och plug-ins

Mobilversion

Det finns ingen dedikerad applikation för Google Bilder men som den klassiska Google-sökningen kan du komma åt den från din mobila webbläsare. Precis som på din dator kan du filtrera resultaten efter användningsrättigheter och visa licensinformation genom att klicka på den dedikerade länken.

Google bilder8

Google Bilder är strikt sett inte en bank av gratisbilder, eftersom Google inte själv är värd för bilderna som erbjuds under sökningar. Men tack vare filtret som gör att du bara kan se bilder under Creative Commons-licens och kraften i sökmotorn, visar sig Google Images vara ett mycket bra verktyg för att hitta gratis bilder samtidigt som det förblir lagligt.

Mest

  • Val av gigantiska bilder
  • Filter för att hitta royaltyfria bilder
  • Länkar till licenser

De mindre

  • Det finns verkligen allt
  • Alla bilder har inte en explicit licens

Sök och kategorier8

Bilder7

Mångfalden av utbudet10

Se erbjudandet

Se erbjudandet

Relaterade Artiklar

Back to top button