Google fördömdes för otillåten praxis mot utvecklare av mobilapplikationer

Googles logotyp © Alexandre Boero för Clubic

Google kommer att behöva ändra klausulerna som åläggs utvecklare efter att ha dömts i måndags av Paris Commercial Court.

Mountain View-företaget bötfälldes således med en så kallad “civil” böter (uttalad till förmån för finansministeriet) på 2 miljoner euro. Dessa böter, som ålagts genom en dom från handelsdomstolen i Paris, kommer att sanktionera otillåten affärspraxis som utförs av Google mot utvecklare av mobilapplikationer. Följaktligen måste det amerikanska företaget ändra flera klausuler i sitt distributionsavtal.

Google införde klausuler för utvecklare utan verklig förhandling

Fördömandet av Google, vidarebefordrat av våra kollegor från AFP, följer dess kallelse från DGCCRF, generaldirektoratet för konkurrens, konsumentfrågor och bedrägeriförebyggande. Det senare, som går tillbaka till 2018, fick då stöd av ekonomi- och finansministeriet.

Vid den tiden kritiserade Bruno Le Maire Google för att ha lagt sina priser på franska nystartade företag som ville sälja sina applikationer på sina plattformar, men också för att återställa sin data och för att kunna ” ensidigt ändra kontrakt vilket var ett klagomål för mycket.

Handelsdomstolen i huvudstaden anser, i sin dom, att distributionskontraktet som reserverats för byggherrar innehöll inte mindre än sju omtvistade klausuler, alla ålagda ” utan effektiv förhandling “. Domstolen, som hänvisar till fakta som går tillbaka till 2015 och 2016, slog fast att dessa klausuler ” återspeglar inlämningen eller försöket att underkasta applikationsutvecklare skyldigheter som skapar en betydande obalans i parternas rättigheter och skyldigheter “.

En av de påpekade klausulerna krävde faktiskt att utvecklare tillämpade priserna på sina applikationer samtidigt som de respekterade ett prisintervall som tidigare definierats av Google. Sökmotorföretaget tog sedan 30 % i provision på varje försäljning som gjordes på dess applikationsbutik, Play Store.

Den amerikanska jätten har tagit ledningen

Med hänvisning till ” hur allvarliga metoderna är » fördömd och dömd, ålade domstolen Google dessa böter på 2 miljoner euro och anklagade företaget för att ha burit « brott mot ekonomisk allmän ordning “. Utöver dessa böter på ett relativt löjligt belopp måste Google ändra de berörda klausulerna inom tre månader.

Det reagerade företaget å sin sida med att konstatera Android och Google Play ger utvecklare fler valmöjligheter än någon annan plattform och möjligheten att nå en ständigt växande publik “. Företaget har redan ändrat flera klausuler som fördömts i beslutet. Man har också sänkt sin provision för prenumerationer, men även för små utvecklare.

Googles historiska konkurrent, Apple, väntar fortfarande på ett beslut orsakat av ett beslag från DGCCRF, som tilldelade varumärket till äpplet 2018 för liknande fakta.

Om samma ämne:
DMA: Techjättar varnade! Parlamentet och medlemsstaterna är överens om detaljerna i texten

Källa: AFP, Frankrike 24

Relaterade Artiklar

Back to top button