Google erbjuder nu att ta bort dina personuppgifter från sökresultaten

Google Clubic © Clubic.com

Få resultat att försvinna från Google Sök sidor som innehåller känslig personlig information är nu möjligt, men under flera villkor.

Google skaffar nya verktyg för att låta sina användare bättre kontrollera sin personliga information online.

En åtgärd mot identitetsstöld

I en blogganteckning förklarar den amerikanska jätten att det nu är möjligt att begära tillbakadragande från Google Sök av viss data som skulle kunna utnyttjas i samband med identitetsstöld. Detta gäller onlineidentifierare, telefonnummer, e-postadress eller fysisk adress.

Google har redan tillåtit radering av vissa sökresultat som innehöll bankuppgifter (konto- eller kortnummer) eller doxxing, dvs avslöjande av personuppgifter i skadliga syften.

Fri tillgång till personlig kontaktinformation online […] kan användas för dåliga avsikter säger Michelle Chang, en chef på sökavdelningen. Hon anger att denna nya policy är ett svar på en begäran från samhället.

Naturligtvis har Google inte makten att ta bort detta innehåll som är tillgängligt online, utan bara att göra det osynligt på sin egen sökmotor. Endast värden eller domänhanteraren kan ta bort ” definitivt » Internetinnehåll.

Alla förfrågningar kommer inte att accepteras

När en begäran om borttagning av en sida görs analyseras den uppifrån och ned. Beroende på resultatet av analysen kan domännamnet antingen blockeras från alla sökresultat på Google Sök eller från resultat för frågor som innehåller personens namn eller en identifierare. Begäran kan också avslås om den bedöms som olaglig.

Google anger att proceduren inte är avsedd att begränsa tillgången till allmänt användbar information. Exemplet med presssidor nämns: om ditt namn förekommer i en artikel är det osannolikt att din begäran kommer att lyckas. Åtgärden verkar relatera mer till databaser eller forum.

Dessutom, om innehållet visas i offentliga filer på statliga webbplatser eller officiella källor, kommer uppmaningen inte heller att lyckas.

Källa: Google

Relaterade Artiklar

Back to top button