Google-Alphabet: stor omsättning under första kvartalet, men mer blygsamma annonsintäkter

Googles logotyp © Alexandre Boero för Clubic

Googles moderbolag har avslöjat ett tillfredsställande bokslut för första kvartalet 2022. Man är ändå medvetet om att kriget i Ukraina tynger dess annonsintäkter.

Jätten Google, eller närmare bestämt dess moderbolag Alphabet, presenterade sina finansiella resultat för de tre första månaderna 2022 på tisdagseftermiddagen. Om Mountain View-företagets goda hälsa är obestridlig, rapporterar det ett visst underskott under det första kvartalet, pga. till kriget i Ukraina. Detta har särskilt skadat reklamintäkterna för företaget och dess YouTube-videotjänst.

En omsättning som klättrar mer måttligt för Google

Under första kvartalet såg vi en stark tillväxt i framför allt Search och Cloud, vilket hjälper både individer och företag när den digitala transformationen fortsätter “, kommenterade VD och koncernchef för Google och Alphabet, Sundar Pichai, när han redogjorde för resultaten av den amerikanska juggernauten.

Under det första kvartalet 2022 genererade Alphabet-gruppen intäkter på 68,01 miljarder dollar (cirka 64,5 miljarder euro), en ökning med 23 % jämfört med första kvartalet 2021 (55,31 miljarder dollar). Tillväxten är betydande, men mycket lägre än för ett år sedan (då den var 34 % jämfört med första kvartalet 2020), och svagare än under sista kvartalet 2021 (+32 %). Hur förklarar man denna “avmattning” (allt taget) av Google? Vi får se det om ett ögonblick.

På intäktssidan fortsätter Alphabet att samla ihop pengar, med nettoinkomsten på 16,44 miljarder dollar under första kvartalet. Det är fortfarande en liten minskning jämfört med första kvartalet 2021 (-8,3%).

Långsam YouTube, blomstrande Google Cloud

Google har verkligen gjort goda framsteg på Sök, med 39,62 miljarder dollar i försäljning under det senaste kvartalet mot 31,88 miljarder ett år tidigare. Däremot har intäkterna från YouTube “tak på” (allt taget) bis) till 6,87 miljarder USD under första kvartalet 2022, en måttlig ökning med 14,39 %. Detta är långt ifrån viss oproportionerlig utveckling som observerats under pandemin. Under fjärde kvartalet 2021, till exempel, hade YouTube inbringat 8,6 miljarder dollar till Alphabet, en ökning med 25,4 % jämfört med föregående år. Så, vad förklarar denna nedgång?

Google har utnyttjat pandemin för att fånga sina användares och annonsörers uppmärksamhet, och nu drabbas jätten av konsekvenserna av Rysslands invasion av Ukraina. Det måste sägas att företaget har stoppat sin försäljning på Kreml-sidan, och annonsörer har dragit ner seglen med en rejält skuren budget sedan slutet av februari.

Som ett resultat kommer Google Cloud-intäkterna nu ikapp de som genereras av YouTube. Under det senaste kvartalet genererade det amerikanska företagets molndivision en rekordomsättning på 5,82 miljarder dollar, en mycket markant ökning (+44%) under ett år. Observera att intäkter från Google Workspace (Gmail, Drive, Sheets och andra) ingår i det senare.

Slutligen visar raden “Övrigt” i Googles kvartalsrapport en liten nedgång i försäljningen av applikationer, hårdvara (vi tänker särskilt på Pixel-telefoner) och abonnemang. Dessa sjönk till 6,89 miljarder dollar, en minskning med 2,3% under ett år.

Om samma ämne:
2021 blockerade Google sex gånger fler bedrägliga webbplatser än 2020

Källa: Alfabet

Relaterade Artiklar

Back to top button