GOG vs Steam: vad är skillnaden?

Steam är förmodligen den mest välkända plattformen för PC-spel på Internet, men GOG (tidigare gamla bra spel ) vinner snabbt popularitet med sitt urval av klassiska spel. Detta är dock inte den enda anledningen.

GOG är också en ledande supporter av spel DRM-fri(DRM-fri) på Internet. Med andra ord, om du köper och laddar ner spelet från GOG hon kommer att vara din för alltid. Du kan bränna den på disk och behålla den för eftervärlden. Båda plattformarna är värda att överväga, men var och en är bra inom olika områden.

Oavsett(Oavsett) på vilken plattform du väljer är det nu dags att bli PC-spelare(PC-spelare).

GOG vs. Steam: Spelbibliotek och ägande(GOG vs. Steam: Spelbibliotek och ägande)

När det kommer till stor mängd(stort antal) tillgängliga spel, Ånga är den klara vinnaren. Ett bibliotek med över 10 000 spel rapporteras (och fler läggs till varje dag tack vare Steam Greenlight ) gör plattformen till en källa till mångfald. Du kan hitta alla typer av spel du kan tänka dig, varav många är exklusiva för Ånga .

Å andra sidan, i GOG drygt 2500 spel. Den största skillnaden mellan spel Steam och spel(Steam och spel) GOG saken är GOG helt fri från DRM. Om du köper ett spel på plattformen är det ditt, punkt. Steam-spel(Steam) kontrollerar om du är ansluten till Ånga . Teoretiskt sett kan du förlora din bibliotek(Steam-bibliotek) Steam if Ånga kommer någonsin att försvinna. Även om detta är osannolikt, bör det hållas i åtanke.

Medan spelen laddas ner, försvinner GOG irrelevant. Du kommer fortfarande att kunna spela alla spel. GOG tenderar att fokusera på äldre klassiska spel snarare än nyare utgåvor. Men många av de senaste AAA-spelen finns fortfarande på GOG .

Däremot GOG(GOG gör det inte) nej indie närvaro(indie-närvaro) som Ånga . På Steam(Steam) Det finns många anime och spel utvecklade i öst, medan GOG fokuserar främst på västernspel, ARPG(ARPGs) och mycket mer.

GOG vs Steam: användarbas(GOG vs Steam: Användarbas)

Steam rapporterade 120 miljoner aktiva användare 2020. Detta antal utgör majoriteten av PC-spelare bas(PC-spelare bas). Chansen är stor att om du har en speldator har du Steam. GOG inte(GOG delar inte den här typen av data lika öppet som Steam gör, så det är svårt att fastställa exakt hur många användare plattformen har för närvarande.

Ändå, GOG demonstrerade % tillväxt jämfört med 2020, med en ökning med 392 nya användarregistreringar % tillväxtPlattformen växer även om den har en lång väg att gå att konkurrera med Ånga .

GOG vs Steam: Crossplay och Multiplayer(GOG Vs Steam: Crossplay och Multiplayer)

En av de viktigaste hänsynen till PC-spelare(PC-spelare) är om spelet är crossplay eller inte. Om du vill ha ett DRM-fritt spel kan du köpa det från GOG men om alla dina vänner köper in spelet Ånga och det gör hon inte stöder crossplay(t crossplay), du kommer att spela ensam.

Tyvärr många spel GOG är inte plattformsspel. Istället ansluter de till servrar GOG Galaxy och inte till servrarna Ånga även om vissa spel kan ansluta via direkta IP-anslutningar.

Med det i åtanke vill du luta dig mot vilken plattform dina vänner än befinner sig på. Fastän GOG Galaxy låter dig ansluta din Steam-konto(Steam-konto), spel stöder vanligtvis inte spel över plattformar. Om du är intresserad av enspelarspel har detta inte mycket värden(skillnad -) , men om du är mer intresserad av multiplayer-spel med vänner, köp spel på samma plattform.

Medan båda plattformarna har vänlistor, är Steams sociala tjänster mycket bättre än GOGs. På GOG fram(GOG front) har fortfarande mycket utrymme för förbättringar, men det visar mycket lovande.

GOG vs Steam: Prissättning(GOG vs Steam: Prissättning)

Och Steam och GOG(Steam och GOG) erbjuder regelbundet stora rabatter på flera spel. Mellan Steams sommar- och vinterrea, och massor av andra semesterreor, kan du hitta spel för så lite som en dollar.

GOG som regel, erbjuder mer temaförsäljning, erbjuder till exempel rabatter på RPG- eller RTS-samlingar(RPG- eller RTS-samlingar) . GOG ger rabatter på spelsamlingar, speciellt om du redan äger franchisespel. Det här är ett bra sätt att investera i hela seriens samling.

Steam och GOG(Steam och GOG) har också olika metoder för återbetalningar. Steam låter dig begära en återbetalning inom två veckor om du har mindre än två timmars speltid. GOG har inga speltidsgränser och tillåter användare att begära en återbetalning inom 30 dagar efter köpet.

GOG vs. Steam: plattform och användargränssnitt(GOG vs. Steam: plattform och användargränssnitt)

Plattform och Steam-gränssnittet(Steam-plattform och gränssnitt) har i princip förblivit desamma sedan den första lanseringen av plattformen. Överlägget har haft några grafiska förbättringar, men det ser ungefär likadant ut som alltid. Steam inte(Steam ansluter inte). till(t anslut) till många andra plattformar, även om vissa utvalda spel kommer att stödja korsspara mellan Nintendo Switch och Steam(Nintendo Switch och Steam). Du kan även streama spel från PC till TV via Steam Link kringutrustning(Steam Link kringutrustning) .

GOG Galaxy är en ny plattform som låter användare ansluta sin Steam, episka spel , Xbox , PlayStation Network och mycket mer. Alla spel som är kompatibla med GOG , kommer att visas på den här listan, så att användare kan ladda ner och spela dem på sin dator under en begränsad tid. Det här är ett bra sätt att gruppera alla dina rubriker på ett ställe för enkel sökning.

Vad är bäst för dig?(Vilket är bättre för dig?)

Och kl Steam och GOG(Steam och GOG) har sina styrkor och svagheter, men ingen av dem är mycket bättre än den andra. Om du vill ha klassiska spel med faktiskt ägande, GOG – bäst val(satsa —) , men om du letar efter en enkel online-multiplayer-plattform med vänner är det här något för dig. Ånga .

Steam är förmodligen den mest kända plattformen för PC-spel på internet, men GOG (tidigare Good Old Games) vinner snabbt popularitet på grund av sitt urval av klassiska spel. Det är dock inte den enda anledningen.

GOG är också den ledande förespråkaren för DRM-fria spel på internet. Med andra ord, om du köper och laddar ner ett spel från GOG är det ditt att äga för alltid. Du kan bränna den på en skiva och behålla den för eftervärlden. Båda är plattformar värda att ha, men var och en utmärker sig på olika områden.

Oavsett vilken plattform du väljer är det en bra tid att vara en PC-spelare.

GOG vs. Steam: Spelbibliotek och ägande

När det kommer till det stora antalet tillgängliga spel är Steam den klara vinnaren. Med ett rapporterat bibliotek med över 10 000 spel (och fler läggs till varje dag tack vare Steam Greenlight), är plattformen ett kraftpaket för mångfald. Du kan hitta alla typer av spel du kan tänka dig, varav många är exklusiva för Steam.

Å andra sidan har GOG bara lite över 2 500 spel. Den primära skillnaden mellan spel på Steam och spel på GOG är att GOG är helt DRM-fritt. Om du köper ett spel på plattformen är det ditt att äga – punkt. Steam-spel utför en kontroll för att säkerställa att du är ansluten till Steam. I teorin är det möjligt att förlora ditt Steam-bibliotek om Steam någonsin försvinner. Även om det sannolikt inte kommer att hända, är det något att tänka på.

Så länge spelen är nedladdade spelar det ingen roll om GOG försvinner. Du kommer fortfarande att kunna spela alla titlar. GOG tenderar att fokusera på äldre, klassiska titlar snarare än nya utgåvor. Som sagt, många av de senaste AAA-titlarna ser fortfarande en närvaro på GOG.

GOG har dock inte den indienärvaro som Steam har. Steam har många anime- och östutvecklade spel, medan GOG främst fokuserar på västernspel, ARPGs och mer.

GOG vs Steam: Användarbas

Steam rapporterade omkring 120 miljoner aktiva användare 2020. Den siffran utgör majoriteten av hela PC-spelarbasen. Chansen är stor att om du har en speldator har du Steam. GOG delar inte den här typen av data lika öppet som Steam gör, så det är svårt att fastställa hur många användare plattformen har för närvarande.

Som sagt, GOG såg en tillväxt på 208 % jämfört med 2020, med en tillväxt på 392 % i nya användarregistreringar. Plattformen växer, även om den har en lång väg att gå för att konkurrera med Steam.

GOG Vs Steam: Crossplay och Multiplayer

En av de viktigaste övervägandena för en PC-spelare är om ett spel är ett crossplay eller inte. Om du vill ha ett DRM-fritt spel kanske du köper det på GOG – men om alla dina vänner köper spelet på Steam och det inte är crossplay kommer du att spela solo.

Tyvärr är många GOG-titlar inte crossplay-spel. Istället ansluter de till GOG Galaxy-servrarna snarare än Steam-servrarna, även om vissa spel kan ansluta via direkta IP-anslutningar.

Med detta i åtanke vill du luta dig mot vilken plattform dina vänner än befinner sig på. Även om GOG Galaxy låter dig ansluta ditt Steam-konto, är titlarna vanligtvis inte crossplay. Om du är intresserad av enspelarspel gör det ingen större skillnad – men om du är mer intresserad av att spela multiplayer-titlar med dina vänner, köp spelen på samma plattform.

Medan båda plattformarna har vänlistor, är Steams sociala tjänster mycket bättre implementerade än GOG:s. Det finns fortfarande mycket utrymme för förbättringar på GOG-fronten, men det har mycket lovande.

GOG Vs Steam: Prissättning

Både Steam och GOG erbjuder rutinmässigt branta rabatter på flera titlar. Mellan Steams sommar- och vinterförsäljning, samt en mängd andra semesterförsäljningar, kan du hitta spel för så lite som en dollar.

GOG tenderar att erbjuda mer temaförsäljning, och erbjuder rabatter för RPG- eller RTS-samlingar, till exempel. GOG ger rabatter på samlingar av spel, speciellt om du redan har titlar i franchisen. Det är ett bra sätt att investera i hela samlingen av en serie.

Steam och GOG har också olika metoder för återbetalningar. Steam låter dig be om återbetalning inom två veckor, så länge du har mindre än två timmars speltid totalt. GOG har inga speltidsgränser och tillåter användare att begära en återbetalning inom 30 dagar efter köpet.

GOG vs. Steam: Plattform och UI

Steam-plattformen och gränssnittet har i huvudsak förblivit desamma sedan plattformen först lanserades. Det har gjorts några grafiska förbättringar av överlägget, men det ser relativt likadant ut som det alltid har gjort. Steam ansluter inte till många andra plattformar, även om några utvalda spel kommer att stödja korssparningar mellan Nintendo Switch och Steam. Du kan också strömma spel från din PC till din TV via Steam Link kringutrustning.

GOG Galaxy är en ny plattform som låter användare ansluta sina Steam, Epic Games, Xbox, PlayStation Network och mer. Alla spel som är kompatibla med GOG kommer att visas på den listan, vilket gör att användare kan ladda ner och spela dem på sin dator under en begränsad tid. Detta är ett särskilt bra sätt att gruppera alla dina titlar på ett ställe för enklare sökningar.

Vilket är bättre för dig?

Både Steam och GOG har sina styrkor och svagheter, men ingen av dem är anmärkningsvärt bättre än den andra. Om du vill ha klassiska spel med faktiskt ägande är GOG det bästa alternativet – men om du letar efter en enkel plattform för online multiplayer med dina vänner, bör Steam vara din bästa plattform.

Relaterade Artiklar

Back to top button