Glotrends, EK, Archgon: att välja din NVMe M.2 SSD kylfläns

NVMe M.2 SSD kylflänsar © Amazon

De senaste generationerna av NVMe SSD:er är förvisso kapabla till ganska svindlande hastigheter, men de involverar också betydande uppvärmning av enheten. För att undvika strypningär det lämpligt att använda en kylfläns som inte alltid levereras med SSD:n eller moderkortet.

Under flera månader har vi ökat SSD-tester och, med dem, de av så kallade “NVMe”-modeller i M.2-format. De är kompakta och effektiva, men de lider av en mer märkbar defekt med de nya generationerna: uppvärmning. Du kan lita på en kylfläns som levereras med moderkortet, men vad händer om du vill använda en andra M.2 SSD? Förstapriskort är sällan utrustade med en andra kylfläns, så vi tog en snabb rundtur i de olika produkterna på marknaden.

Archgon HS-1110 © Nerces

Sammanfattning

Datablad för Glotrends M.2, EK-M.2 och Archgon HS-1110

På marknaden finns det en uppsjö av M.2 kylflänsar. Vi har drabbats av flera besvikelser med produkter som inte längre verkar finnas till rea idag. I slutändan valde vi bara ut tre modeller med väldigt olika ambitioner så att du kan se vad du kan förvänta dig av dessa små tillbehör.

Glotrends M.2 (22x70x3) är:

 • Kompatibilitet: Enkelsidig M.2 2280 SSD
 • Mått: 70 x 22 x 3 millimeter
 • Vikt: 12 gram
 • Pris och tillgänglighet: redan tillgänglig, från 6,99 euro

EK-M.2 NVMe kylflänsen är:

 • Kompatibilitet: Enkel eller dubbelsidig M.2 2280 SSD
 • Mått: 76 x 23,9 x 9,9 millimeter
 • Vikt: 28 gram
 • Pris och tillgänglighet: redan tillgänglig, från 12,99 euro

Archgon HS-1110 är:

 • Kompatibilitet: Enkel eller dubbelsidig M.2 2280 SSD
 • Mått: 70 x 24 x 19,6 millimeter
 • Vikt: 50 gram
 • Pris och tillgänglighet: redan tillgänglig, från 21,99 euro

Notera genast en stor skillnad mellan våra tre utmanare: Glotrends är endast designad för att kyla enkelsidiga SSD:er. Detta är inget problem, men du måste vara medveten om det INNAN du går till kassan. Å andra sidan, vem som kan göra mer kan göra mindre, våra två andra kylflänsar är perfekt kapabla att kyla enkel- eller dubbelsidiga SSD:er.

Archgon HS-1110 © Archgon

Inga monteringssvårigheter

Att installera en NVMe SSD på moderkortet är inte särskilt svårt, du måste bara komma ihåg att vara uppmärksam på eventuella spacers som finns för att fixa SSD:er av olika format – 2230, 2242, 2260, 2280, 22110 – och att ta bort vissa d mellan dem så att de “slår” inte på baksidan av SSD:n. Som vi har sagt, på många moderkort finns en kylfläns och installationen är då väldigt enkel: du placerar SSD:n, placerar kylflänsen på den och skruvar sedan fast den på moderkortet. Det är allt. När det gäller våra “tredje parts” kylflänsar är saker och ting lite (liten) lite knepigare. Således består Glotrends M.2 av en metallplatta – själva kylflänsen – och krokar för att “gripa” SSD:n.

EK-M.2 Kylfläns © Nerces

ett slut vaddera termisk måste appliceras på SSD:n först. Därefter placeras kylflänsen och krokarna skjuts så att monteringen bildar en enhetlig helhet som slutligen kan placeras på moderkortet och skruvas. Hos EK består modulen av två metallplattor: “botten” och själva kylflänsen. Beroende på om du använder en enkel- eller dubbelsidig SSD måste du först placera en eller två dynor termisk och först då komma och fixa de två metallplåtarna. Där, som på Glotrends, kommer två krokar för att fixa det hela. Justeringen av alla delar kräver lite uppmärksamhet, men det är allt.

Glotrends M.2 Kylfläns © Glotrends

Slutligen är Archgon HS-1110 förmodligen den längsta att installera, men inga svårigheter att rapportera. Helt enkelt, om systemet med två dynor termisk / två metalldelar sitter kvar, då måste fyra skruvar placeras för att få ihop monteringen och säkerställa ett bra stöd. När det är gjort kan du ta tag i modulen och sätta in den på moderkortet. Oavsett vilken produkt som väljs kommer det därför knappast att ta mer än några minuter att installera den. Observera dock att EK är den mest framsynta av våra tillverkare: den är den enda som levererar mer dynor värme än vad som behövs för att säkerställa korrekt funktion av kylflänsen. En liten reserv för framtiden därför.

Glotrends M.2 Kylfläns © Nerces

Vilken påverkan på temperaturen?

Installationen av kiten utgör därför inga problem och alla har visat sig vara kompatibla med de två moderkort som används under våra tester (ASRock Z390 Extreme 4, Asus Z370-Plus Gaming 2). Å andra sidan visade de noterade prestationerna betydande skillnader beroende på de valda modellerna. På våra tester ville vi givetvis jämföra de tre modellerna som valts här med varandra, men också ställa dem framför den “blotta” SSD:n och SSD:n utrustad med en “moderkort” kylare, i det här fallet vår ASRock Z390 . Här är detaljerna i den använda konfigurationen:

 • ASRock Z390 Extreme4 moderkort
 • Intel Core i9-9900K-processor
 • Corsair Vengeance LPX 32GB DDR4 PC3200 CL16 Minne
 • Asus TUF Gaming RTX 3080 Gaming OC grafikkort
 • Corsair iCUE H150i RGB Pro XT 360mm kylning
 • Samsung PRO 950 NVMe M.2 256GB SSD

Det bör noteras att Samsung PRO 950 som används för dessa tester inte är den “hetaste” NVMe SSD för tillfället. Tvärtom, den tenderar inte att stiga särskilt högt, vilket framgår av de 72,8°C som registrerats vid “naken” under belastning. Grafen talar då för sig själv: installationen av en kylfläns är avgörande för att undvika temperaturhöjningar och på snabbare modeller, strypning skulle vara oundvikligt utan detta tillbehör.

NVMe M.2 SSD kylflänsar - Temperatur © Nerces

Vi genomförde samma tester, den här gången installerade vi kylflänsen som medföljer vårt moderkort: det räcker för att bibehålla “korrekta” temperaturer även om vi återigen skulle närma oss 70 med snabbare SSD-enheter som dessa produkter som kan ha 7 GB hastigheter/s °C. Vi bytte ut “ASRock” kylflänsen mot modellen från Glotrends. Om det förblir tillräckligt för att undvika överhettning är dess effektivitet lite mindre.

Inte överraskande är det i slutändan tunnare än vårt moderkorts kylfläns. Med sin M.2 Heatsink bevisar dock EK att bearbetning betyder något. Dess dimensioner liknar ASRock kylflänsen, men den innehåller temperaturökningen tydligare: under belastning får vi mer än tre grader. Föga överraskande är det den mest imponerande – även den dyraste – av våra kylflänsar som vinner priset: Archgon HS-1110 är den enda som håller sig under 50°C.

EK-M.2 Kylfläns © EK

M.2 SSD-kylflänsar av Glotrends, EK och Archgon: Clubics åsikt

Det kommer inte som en överraskning för många av er, men vi rekommenderar starkt att du använder en kylfläns med M.2 formfaktor NVMe SSD:er. Tillverkare är mer och mer benägna att skicka sina moderkort med kylflänsar för alla M.2-portar, men om så inte är fallet måste du investera.

Där är inte alla kylflänsar lika och på grund av en vaddera felaktig termisk eller en metalldel som inte var helt slät, vissa ändrar bara temperaturen under belastning med en eller två grader. Att undvika. Av de produkter som vi har valt ut är Archgon HS-1110, naturligtvis, och överlägset den mest effektiva, men den är också den största och dyraste: installationen kan till och med förhindra att ett PCIe-kort sätts in.

Vid köptillfället inbjuder vi dig därför att kontrollera läget för M.2-porten på ditt moderkort, det tillgängliga utrymmet runt det och dina avledningsbehov. I de flesta fall kommer en lösning som denna EK-M.2 att vara ganska tillräcklig och den kommer att ha den goda smaken att inte förstöra dig.

Archgon HS-11108

Bulkigare än de flesta andra kylflänsar – det kan förhindra att PCIe-kort sätts in i närheten – Archgon HS-1110 är också dyrare: å andra sidan är det med den din SSD blir coolast.

Mest

 • Enkel / dubbelsidig SSD
 • Mycket effektiv kylning
 • Mycket enkel montering

De mindre

 • Relativt dyrt
 • Kan blockera PCIe-kort

22,98 €

22,98 €

EK-M.2 NVMe Kylfläns9

Trogen sitt rykte levererar EK en produkt som framstår som vanlig, men vars effektivitet är vida överlägsen konkurrerande produkters. SSD – enkel eller dubbelsidig – är cool… utan att förstöra användaren.

Mest

 • Flera termiska kuddar levereras
 • Bra effektivitet med tanke på dess storlek
 • Relativt billigt
 • Enkel / dubbelsidig SSD

De mindre

 • Rikta in delarna korrekt för effektiv kylning

16,75 €

16,75 €

Glotrends M.2 Kylfläns6

Helt enkelt är M.2 Heatsink från Glotrends en kompakt produkt som inte lämpar sig för alla SSD:er. Dess prestanda är korrekt, men ibland inte lika bra som kylflänsarna som levereras med moderkorten.

Mest

 • Mycket enkel montering
 • Litet pris
 • Hedersamma prestationer

De mindre

 • Begränsad till enkelsidiga SSD:er
 • Mindre effektiv än konkurrenterna

6,99 €

6,99 €

Relaterade Artiklar

Back to top button