Gigabyte bekräftar att Intel Z690, B660 och senare chipset kommer att stödja AMD EXPO

G.Skill Flare X5 DDR5 EXPO © G.Skill

Nästa generation av processorer AMD – Ryzen 7000 – kommer att få ett nytt ledningssystemöverklockning minne.

Sedan några år tillbaka har Intel implementerat ett kodifierat system för att förenklaöverklockning RAM på sina plattformar genom profiler integrerade i nämnda minnesmoduler.

AMD EXPO, en konkurrent till Intels XMP

Utgivningen av Ryzen 7000 blir därför en möjlighet för AMD att göra mer eller mindre samma sak, men med ett system designat av sig själv. Kallas “EXPO” för Utökade profiler för överklockning vilket motsvarar “Extended Profiles for Overclocking” på franska, nyheten är väldigt nära XMP.

Det är därför alltid en fråga om att föreslå specifika inställningar för de sålda barerna och framför allt att applicera dem på enklaste sätt via ett enkelt klick på EXPO-knappen i moderkortets BIOS-alternativ. En omstart av maskinen och… RAM-minnet förstärks.

EXPO tillåter upp till två profiler som ställs in av minnestillverkarna och de senare måste intyga att det fungerar genom att specificera detaljerna för plattformen som används för att autentiseraöverklockning.

Men en konkurrent, kompatibel!

Om AMD redan hade bekräftat att XMP-profiler skulle kunna användas på dess plattformar – men utan certifiering av kompatibel hårdvara förstås – lär vi oss idag att det kommer att vara samma sak åt andra hållet.

Amerikanen hade också berättat för oss att tekniskt sett är det ingenting som hindrar Intels plattformar från att arbeta med EXPO. Integrationen beror faktiskt mycket mer på moderkortstillverkarnas välvilja, vilket Gigabyte bekräftar för oss genom att på ett mycket officiellt sätt indikera att kompatibiliteten kommer att vara i sinnet för dess plattformar.

Taiwanesen förklarar att hans AM5-moderkort stöder AMD EXPO- och Intel XMP-profilerna, men också att hans Z690- eller B660-chipset-baserade moderkort kommer att göra detsamma: användaren kan välja att aktivera EXPO eller XMP. Gigabyte påpekar att detta även kommer att gälla dess framtida moderkort. Naturligtvis kommer det fortfarande att kräva en BIOS-uppdatering.

Vilka är de bästa processorerna? 2022 jämförelse

Processormarknaden är en av de mest dynamiska i teknikvärlden, men också en av de mest täta. AMD- och Intel-referenser är många, med en årlig eller tvåårig uppdatering. Det är därför svårt att hålla sig uppdaterad för att veta vilken referens man ska köpa när det är dags att byta processor. Bristen börjar lätta, det är ett bra tillfälle att utrusta sig!
Läs mer

Källa: Videokortz

Relaterade Artiklar

Back to top button