GIF-uppfinnaren Stephen Wilhite har dött

Stephen Wilhite © © Getty Images

Detta är mycket tråkiga nyheter som kommer att röra hela webben. Den berömde datavetaren Stephen Wilhite har precis dött vid 74 års ålder.

Och om hans namn inte nödvändigtvis framförs, kommer hans skapelse, “ Graphic Interchange Format “, känd över hela världen som GIF, förblir idag ett kommunikationsmedel som används i planetens fyra hörn.

GIF, en webbrevolution lika underhållande som den är outtalbar

Covid-19-pandemin tog överhand av Stephen Wilhite, enligt en bekräftelse från hans partner, Kathaleen, erhållen av Gränsen. En av de mest revolutionerande datavetarna de senaste femtio åren har gått bort vid 74 års ålder. Och om han gick i pension för tjugo år sedan för att utöva olika passioner som camping och modelljärnväg, har hans arv fortfarande många fantastiska år framför sig.

Genom att skapa GIF 1987 för att ge rörliga bilder av rimlig kvalitet trots dåtidens låga internethastigheter, hade Stephen Wilhite, anställd på CompuServe, ingen aning om att han just hade utvecklat ett kommunikationsverktyg som kommer att nå internationell framgång. Eftersom GIF:en känner inga, eller väldigt få, gränser, och idag tillåter miljarder människor att illustrera sina tankar och sina ord med dessa animerade bilder, ibland åtföljda av en text.

Deras ofta humoristiska och sarkastiska syfte är perfekt för många användningsområden. Men om det finns en debatt som Stephen Wilhiste förgäves försökte avsluta, så är det den om uttalet av hans skapelse. Ifrågasätter det mycket att rekommendera Oxford English Dictionarysom accepterar två former av uttal, säger Wilhiste till New York Times under 2013 : ” de har fel, det är ett lätt “G” uttalas “jif”, slutet på historien “.

Källa: Gränsen

Relaterade Artiklar

Back to top button