Getty Images recension (2022): den idealiska bildbanken för företag och proffs

Getty Images © ymgerman / Shutterstock.com

Getty Images har levererat fotografi till reklambyråer i 27 år och på senare tid till media och företag. Hemligheten bakom dess livslängd? Smarta partnerskap (vi kan nämna det med AFP, till exempel) och arbetet av mer än 200 000 bidragsgivare som regelbundet matar bildbank alltid uppdaterad med de senaste trenderna.

Bildbanken fortsätter dock att vända sig till en rent professionell och ganska liten publik, eftersom priserna ligger långt över genomsnittet på marknaden. Även om det i vissa fall är möjligt att använda bilder från tjänsten gratis, förblir Getty Images en samling bilder som inte är lämpliga för allmänheten.

Sammanfattning

Getty Images: hur fungerar det?

Getty Images hem © Getty Images

Getty Images erbjuder tre typer av licenser för sitt innehåll. “Royalty-Free”-licensen, som är den som används av allt kreativt innehåll, har inget utgångsdatum eller begränsning av antalet användningar, plats eller medium. Det finns dock vissa begränsningar för användningen av dessa bilder. Det är förbjudet :

 • Att använda dem i olagligt innehåll;
 • För att tillåta deras nedladdning som en fristående fil;
 • Att använda dem i känsligt innehåll utan att ange att det är en stockbild;
 • Att hävda författarskapet till verket.

Andra förbud, som kan kringgås med köp av ytterligare licenser, beskrivs i webbplatsens licensavtal. De hänför sig till kommersiell användning på en “on demand”-sajt, i elektroniska modeller eller som en logotyp. De andra två licenserna är licenserna “Rights Managed” och “Turnkey Rights”. De är specifika för redaktionellt nyhetsinnehåll och täcker endast specifik användning.

Som med alla sajter av sitt slag, är det lämpligt att läsa användarvillkoren noggrant innan du köper bilder.

Användning av webbplatsen

Sök efter nyckelord

Getty Images hemsida kommer rakt på sak: ett sökfält och ett urval av kreativa bilder, nyhetsfoton, videor och musik att bläddra i. Det är också här du kan komma åt samlingar, som är urval av bilder och videor sorterade efter populära kategorier. Vissa av dessa samlingar skapas i samarbete med varumärken eller media och syftar till att främja bättre representation av historiskt marginaliserade människor. Antalet samlingar är ganska begränsat och om inte något av teman passar dig perfekt kommer de inte att vara den bästa utgångspunkten för att hitta bilder.

Getty Images-samlingar © Getty Images

För att utföra sökningar behöver du bara ange ett eller flera sökord och välja vilken typ av innehåll du vill hitta. Getty Images låter dig söka i alla bilder, eller bara kreativa bilder eller nyhetsbilder. Videor är också tillgängliga, kategoriserade på samma sätt: alla videor, endast kreativa videor eller bara nyhetsvideor.

Bildbanken förstår komplexa frågor väl och kommer i bästa fall visa resultat som matchar alla sökord. Naturligtvis är inte allt perfekt och några få ursprungliga sökningar kan ge oväntade resultat, systemet gör inte alltid den perfekta länken mellan alla sökord. Som på de flesta webbplatser av sitt slag, om du vill göra komplexa frågor, är det tillrådligt att göra det på engelska: de kommer att förstås bättre och ge mer relevanta resultat. Men sajten är fortfarande perfekt användbar på franska.

Filtrera resultat

Getty Images låter dig filtrera resultaten med många alternativ. Du kan välja typ av innehåll eller specificera det. Om du till exempel har valt “Kreativa bilder” kan du sedan förfina till “Foton”, “Illustrationer” eller “Vektorer” efter dina behov. Detsamma gäller för nyhetsbilder, som kan filtreras efter tema. Kreativa bilder kan filtreras efter orientering, upplösning, med hjälp av kriterier för närvaron av personer på bilden, efter bildstil, efter färg, efter geografiskt område och efter fotograf. Getty Images erbjuder alternativ för att exkludera innehåll som endast är reserverat för redaktionellt bruk eller nakenhet. Om du letar efter nyhetsbilder kommer filtreringsalternativen att vara något annorlunda. Du kommer att kunna välja under vilken period bilden togs och välja en händelse som den är länkad till.

Getty Images filter © Getty Images

Filtreringsalternativen är inte lika avancerade som på en webbplats som Shutterstock, men kommer att möjliggöra en bra inledande sortering genom de många resultaten.

Sök efter bild

Getty Images ger en sökning efter bild. Välj bara en bild från dess mappar så kommer webbplatsen att föreslå liknande bilder. Resultaten kommer endast från delen “Kreativa bilder”, du hittar inga resultat från nyhetsbilder. Forskningen går relativt bra. Genom att föreslå en logotyp respekterar resultaten färgen på baslogotypen och dess stil. Om logotypen endast har en ritning eller en bokstav kommer detsamma att gälla för resultaten, och om logotypen till exempel är ett företagsnamn tar resultaten hänsyn till förekomsten av flera bokstäver.

Genom att använda sökningen med ett foto av en person får vi också ganska bra resultat. Hänsyn tas till såväl bakgrundsdekoren som personen själv, och förslagen på liknande bilder respekterar dessa två punkter väl. För objekt är resultaten mycket mer slumpmässiga och kommer inte nödvändigtvis att vara relevanta, där landskap ger resultat mycket nära vår basbild.

Getty Images sök efter bild © Getty Images

Sök efter bild är ingen måste-funktion, men här fungerar den bra och kan hjälpa dig att enkelt hitta bilder som liknar en icke-royaltyfri bild som du skulle ha velat.

Bilder med tillstånd av Getty Images

Föreslagna bilder

Som återspeglas i sökalternativen erbjuder Getty två typer av bilder: kreativa bilder och redaktionella bilder. I de kreativa bilderna hittar du lite av varje: ganska konstnärliga bilder som kan användas som illustrationer till bloggar, e-böcker eller till och med CD-skivor, och mer klassiska stockbilder, för att användas i artiklar eller för företagssajter och videor. Nyhetsredaktionerna kommer att kunna dra nytta av nyhetsfotografernas arbete för att illustrera sina artiklar. Bilderna som erbjuds håller mycket god kvalitet och tjänsten säkerställer att redaktörer tar hand om att validera bidragen innan de publiceras. Getty Images riktar sig främst till proffs och stora byråer, vilket kan ses i prissättningen.

Genom att klicka på en bild kommer du till en dedikerad sida som innehåller information om den och köpmöjligheter. Varje förhandsgranskning är utsmyckad med Getty Images vattenstämpel och namnet på artisten. Sidan innehåller information om konstnären, typen av licens för bilden, namnet på samlingen den är en del av, platsen där den togs och nödvändiga tillstånd, den sista punkten gäller främst foton med modeller. Under förhandsvisningen kan du hitta bilder i samma serie och liknande bilder. Du har också möjlighet att spara arbetet i en tabell och få det utskrivet, mot betalning, på en partnersida. Sidan är tydlig och går rakt på sak utan att belamras med onödig information. Det hade dock varit trevligt med mer detaljerad information om bildens popularitet.

Getty Images enskild sida © Getty Images

För fotografer

För att bidra till bildbanken är det nödvändigt att ladda ner en dedikerad applikation och skicka in några bilder eller videor. Med denna information kommer tjänsten att avgöra om du är berättigad att bli en bidragsgivare till Getty Images eller till iStock. Kreativa briefs tillhandahålls till fotografer som beskriver innehållet som deras kunder letar efter. Vid varje köp av en bild får artisterna 20% på rean.

Getty Images: Priser och gratis provperiod

Getty Images erbjuder ingen gratis provperiod, men vissa bilder kan användas gratis under vissa förhållanden. Du kan använda dem som mock-up-bilder, vilket gör att du kan integrera dem gratis i 30 dagar i en mock-up, utan att ha rätt att inkludera dem i en slutlig eller allmänt tillgänglig produkt. För täckning av aktuella ämnen eller ämnen av allmänt intresse utan kommersiellt syfte låter alternativet “Inbäddade bilder” dig skapa ett bildspel med bilder som ska integreras kostnadsfritt på en webbplats med hjälp av den angivna koden. Förekomsten av dessa funktioner, även om den är begränsad, är märkbar.

Istället för ett abonnemang säljer Getty Images bilder på sin webbplats. Paketen är tillgängliga och låter dig spara pengar genom att omedelbart betala det belopp som krävs för att ladda ner fem eller tio bilder. Priserna är desamma för alla bilder och beror på önskad storlek:

 • Väldigt liten : 50€ per bild;
 • Liten : 175€ per bild, 800€ för ett paket med 5 (160€ per bild), 1500€ för ett paket med 10 bilder (150€ per bild);
 • Medium : 385€ per bild, 1750€ för ett paket med 5 (350€ per bild), 3100€ för ett paket med 10 bilder (310€ per bild);
 • Stor : 475€ per bild, 2125€ för ett paket med 5 (425€ per bild), 4000€ för ett paket med 10 bilder (400€ per bild).
Getty Images Prissättning © Getty Images

På begäran är det möjligt att få ett abonnemang för ditt företag.

Getty bilder8

Getty Images är en bildbank reserverad för företag med stor budget. Utropspriserna är mycket höga och kommer inte att vara tillgängliga för de flesta proffs, och ännu mindre för privatpersoner. Men om din budget tillåter det kommer du att ha tillgång till en gigantisk databas med kvalitetsbilder, gjorda av proffs, mångsidiga och användbara för alla typer av innehåll, både för att illustrera nyhetsartiklar och professionella webbplatser. .

Mest

 • Bilder av mycket bra kvalitet
 • Viktigt redaktionellt innehåll
 • Fri användning av bilder möjligt
 • Effektiv sökning

De mindre

 • Högt pris
 • Få kategorier erbjuds

Forskning9

Bilder10

Mångfalden av utbudet9

Pris6

Se erbjudandet

Se erbjudandet

Relaterade Artiklar

Back to top button