Geronticid: En gammal barbarisk praxis på äldre, just på Sardinien

Berättad i texter av antika grekiska historiker, praktiserades denna sed, jämförbar med den värsta skräckfilmen, på Sardinien.

Sardinien: Ön Geronticidio

Mänsklighetens historia präglas av ganska fruktansvärda legender och seder, som vi har bevis på genom de antika skriftlärda från den grekiska och romerska tiden.

I Italien, närmare bestämt på Sardinien en barbarisk sed jämförbar med den värsta utövades skräckfilm.

De olyckliga fattiga, underkastade denna gamla lag, var de seniorer som hade fyllt 70 år.

På den tiden, med tanke på att den genomsnittliga livslängden var 35/40 år, kunde det att nå 70 år likställas med vår tids 100 år.

Seden krävde att människor efter denna ålder skulle komma drogade och dödade genom att kasta dem från en klippa.

Grundtanken motiverades av syftet att befria samhället från dem som inte längre kunde arbeta och producera och därför måste upprätthållas på gemenskapens bekostnad.

Det läskigaste är med drogerna som använts. Det är en ört som en gång intagits kunde dra ihop alla muskler i ansiktet, vilket ger ansiktet ett typiskt påtvingat skratt som tog namnet “Sardoniska skratt”.

För att förmedla idén fick ansiktet ett utseende som liknade det i den berömda skräckfilmen IT.

Det är inte känt exakt vilken ört som användes då, men misstankarna faller på den giftiga vild vattenlevande fänkål som växer på Sardinien.

När de äldste väl var beroende av denna drog kastade de sig på klippan och avslutade sina liv.

En berättelse som, hur otrolig den än kan tyckas, verkligen hände, och med vilja är en del av människan och vars grymheter hon har blivit huvudpersonen genom århundradena.

Relaterade Artiklar

Back to top button