Ger din dator ett surrande ljud? Så här fixar du det

Du har gjort allt för att hålla din dator så tyst som möjligt. Så varför surrar din dator som en galning då? Var kommer ljudet ifrån? Borde jag vara orolig?

Det finns en möjlighet att något är fel med fläkten. Och i så fall kan det orsaka allvarliga problem i framtiden.

Vad är det för fel på fläkten?

Dator(Dator)fläktar ger kylning. Ju mer din dator fungerar, desto mer värme genererar den. Det är därför fläktar är strategiskt placerade på din dator. De hjälper till att reglera den interna temperaturen så att din dator kan fortsätta köras utan att överhettas.

Fläktar kan fungera i åratal utan problem. Men det kommer en tid då det går sönder. Regelbundet slitage gör att fläktarna misslyckas med tiden. Eller är det orsakat av felaktig vård.

Du bör dock rengöra dem regelbundet för att hålla fläktarna i toppskick.

Genom att borsta bort dammet från fläktarna slipper du det höga surrandet. Observera dock att fläktljud är normalt, särskilt under stress.

Hur man rengör datorfläktar

Att rengöra fläktar är inte så svårt som man kan tro. Du behöver inte heller en massa verktyg. I de flesta fall behöver du bara en trasa och en burk med tryckluft.

Så om öppnandet av ditt datorfodral får dig att tänka, var säker, du har inget att oroa dig för.

Skrivbordsstädning

Stäng först av datorn och koppla ur den från eluttaget. Koppla bort alla anslutna kablar.

Du kommer att blåsa damm, så överväg att flytta din dator till ett öppet område.

Öppna höljet genom att ta bort en eller båda panelerna med en skruvmejsel. Om du har ett fodral utan verktyg, lås upp gångjärnen för att öppna panelen.

När de öppnats, rengör höljets fläktar genom att blåsa tryckluft genom varje skrymsle och vrår.

Medan du håller på, ägna lite uppmärksamhet åt ditt moderkort, grafikkort, hårddisk, strömförsörjningsfläkt och andra komponenter.

Var försiktig så att du inte skadar datorns ledningar.

Rengöring av bärbar dator

Rengör och öppna bärbara datorer på samma sätt. Använda sig av(Använd) tryckluft för att ta bort damm från fläktar och kylflänsar.

Något att tänka på. Det finns tillverkare som upphäver garantin när användare bråkar med interna komponenter. Om du är osäker på hur du ska gå tillväga, kontakta tillverkarens tekniska support.

När du är klar, sätt tillbaka panelen och koppla in allt igen. Öppna din stationära eller bärbara dator för att se om du fortfarande hör det höga surrande ljudet.

Förebyggande av överhettning

Om dina fläktar är rena men fläktljudet inte minskar, kan problemet bero på att du kör för många uppgifter.

Enkelt uttryckt, fläktar kompenserar för värmen som genereras processor(CPU) .

Vissa program är för tråkiga för att köras ovanpå andra program. Testa att inaktivera appar när de inte används. Du kan också prova att starta appar en i taget.

Det finns tillfällen när ditt operativsystem kör bakgrundsprocesser utan din vetskap. Det spelar ingen roll om du använder Windows 7 eller Windows 10.

Lyckligtvis finns det ett sätt att ta reda på vilka uppgifter som överbelastas CPU(CPU) . du kan använda Aktivitetshanteraren(Task Manager) för att hitta den skyldige.

Öppna Aktivitetshanteraren genom att klicka CTRL + Flytta + Esc . Om fönstret öppnas in enkel representation(Enkel vy), expandera den genom att klicka Mer(Fler detaljer) .

Gå till flik ” (Flik)Processer(Processer) » . Var uppmärksam på siffrorna i användningskolumnen CPU . (CPU) Ordna kolumnen så att de program som förbrukar mest minne visas högst upp.

När du använder procent CPU(CPU) bör inte vara nära 100 %. Om du hittar ett program som körs bredvid den, kan du tvinga stoppa den.

Högerklicka(Högerklicka) programnamn. Klick ” (Klick) Slutför uppgiften(Avsluta uppgift)” för att stoppa programmet.

Det finns applikationer Windows , som stoppar datorn när den är klar. Du kommer att visas en varning om du försöker stoppa en viktig process.

Om allt annat misslyckas…

Då kan det vara dags att byta ut din fläkt. Det kan ha försämrats till en sådan grad att ingen mängd rengöring kommer att återställa det till det normala.

PC-fodralfläktar är inte så dyra. Snabbsökning på Amazon visade att högt rankade varor kostar runt $10.

Överväg att byta ut fläktarna om ingen mängd rengöring löser problemet med surrande ljud.

Du har gjort allt du kan för att hålla din dator så tyst som möjligt. Så varför snurrar din dator som en galning? Var kommer ljudet ifrån? Bör du vara orolig?

Det finns en chans att det är något fel på fläkten. Och om så är fallet kan det orsaka allvarliga problem på vägen.

Vad är det för fel på fläkten?

Datorfläktar är till för att ge kyla. Ju hårdare din dator arbetar, desto mer värme genererar den. Det är därför fläktar är strategiskt placerade på din dator. De hjälper till att reglera den interna temperaturen så att din dator fortsätter att fungera utan att överhettas.

Fläktar kan fungera i åratal utan problem. Men det kommer en tid då det går sönder. Regelbundet slitage gör att fläktarna försämras med tiden. Eller så utlöses det av felaktigt underhåll.

Som sagt, du bör rengöra dem regelbundet så att fläktarna förblir i toppskick.

Att damma av dina fläktar kommer att bli av med det högljudda surrandet. Observera dock att det är normalt att fläktljud uppstår, särskilt när det är stressat.

Hur man rengör datorfläktar

Att rengöra fläktar är inte så svårt som man kan tro. Det krävs inte heller många verktyg. I de flesta fall behöver du bara en trasa och en burk med tryckluft.

Så om öppnandet av ett datorfodral ger dig paus, var säker på att du inte behöver oroa dig.

Rengöring av stationära datorer

Stäng först av datorn och koppla ur den från uttaget. Haka loss alla anslutna kablar.

Du kommer att blåsa av damm så överväg att flytta din dator till ett öppet utrymme.

Öppna höljet genom att ta bort en eller båda panelerna med en skruvmejsel. Om du har ett verktygsfritt fodral, lossa gångjärnen för att öppna panelen.

När de har exponerats, rengör höljets fläktar genom att blåsa in tryckluft i varje skrymsle och vrår.

Medan du håller på, ge moderkortet, grafikkort, hårddisk, strömförsörjningsfläkt och andra komponenter lite uppmärksamhet.

Var noga med att inte förstöra datorns ledningar.

Rengöring av bärbara datorer

Rengör och öppna bärbara datorer på samma sätt. Använd tryckluft för att ta bort damm från fläktarna och kylflänsen.

Något att tänka på. Det finns tillverkare som ogiltigförklarar garantin när användarna mixar med de inre komponenterna. Kontakta tillverkarens tekniska support om du är osäker på hur du ska gå vidare.

När du är klar sätter du tillbaka panelen och kopplar in allt igen. Öppna din stationära eller bärbara dator för att kontrollera om det fortfarande hörs ett högt surrande ljud.

Förhindra överhettning

Om dina fläktar är rena men fläktljudet inte sjunker, kan problemet bero på att du kör för många uppgifter.

Enkelt uttryckt kompenserar fläktarna för värmen som genereras av CPU:n.

Vissa program är för dränerande för att köras ovanpå andra program. Försök att stänga av applikationer när de inte används. Du kan också prova att köra appar en i taget.

Det finns tillfällen då ditt operativsystem kommer att köra bakgrundsprocesser utan din vetskap. Det spelar ingen roll om du kör Windows 7 eller Windows 10.

Lyckligtvis finns det ett sätt att ta reda på vilka uppgifter som överanstränger din CPU. Du kan använda Aktivitetshanteraren för att hitta din skyldige.

Öppna Aktivitetshanteraren genom att trycka på CTRL + Flytta + Esc. Om fönstret öppnas in enkel utsiktexpandera genom att klicka Fler detaljer.

Gå till Processer Flik. Observera siffrorna under CPU användningskolumnen. Ordna kolumnen för att visa vilka program som förbrukar mest minne överst.

CPU-procenten bör inte vara i närheten av 100% när den används. Om du hittar ett program som kör i närheten av det, kan du tvinga det att sluta fungera.

Högerklicka på programmets namn. Klick Avsluta uppgiftför att stoppa programmet från att fungera.

Det finns Windows-program som kommer att stoppa datorn från att fungera när den avslutas. Du kommer att visas en varning om du försöker stoppa en viktig process.

Om allt annat misslyckas…

Då kan det vara dags att byta ut din fläkt. Det kan ha försämrats till en punkt där ingen mängd rengöring kommer att återställa det till det normala.

PC-fodralfläktar är inte så dyra. En snabb sökning på Amazon visade högt rankade urval på cirka $10.

Överväg att byta ut dina fläktar om ingen mängd rengöring löser problemet med surrande ljud.

Relaterade Artiklar

Back to top button