GeForce Now RTX 3080 recension: helt enkelt den bästa molnspelupplevelsen

GeForce Now © NVIDIA

Med GeForce Now RTX 3080 sublimerar NVIDIA sitt recept för molnspel och ger oss möjlighet att spela under utmärkta förhållanden utan att vara utrustade med högpresterande utrustning. Våra intryck efter några dagars testning av den nya versionen av tjänsten.

För några månader sedan testade vi GeForce Now, och de första kontakterna med NVIDIAs molnspeltjänst verkade mycket lovande för oss. Speciellt eftersom i denna era av brist på grafikkort kan strömmande videospel vara en intressant reservlösning.

Ett nytt premium-orienterat erbjudande är nu tillgängligt: ​​GeForce Now RTX 3080, som lovar högpresterande prestanda tack vare de nya “SuperPod”-servrarna som är utplacerade för tillfället. Lever detta abonnemang upp till sina ambitioner? Detta är vad vi testar i detta test.

Sammanfattning

GeForce Now riktar sig till en populär konfiguration för krävande spelare: 1440p vid 120 fps

Löftet med RTX 3080-prenumerationen är att leverera 1440p bilddefinition och flytbarhet upp till 120 bilder per sekund på PC och Mac. Och det är bra, QHD- och 144 Hz-skärmar är mycket populära bland spelare som letar efter en bra skärm till ett begränsat pris.

Eftersom beräkningarna är gjorda och spelen körs på NVIDIAs servrar har vi inga exakta siffror att dela med dig, förutom titlar som ger ramhastighetsindikeringar direkt i spelet.

GeForce Now RTX 3080 recension © Alexandre Schmid för Clubic

Hur som helst var 1440p garanterat under alla omständigheter, även på de mest krävande spelen för tillfället, och alltid genom att välja “Ultra” bildkvalitet. Och det oavsett om vi är anslutna via Wi-Fi eller Ethernet. Sedan varierar antalet bilder per sekund beroende på spelen, du kommer uppenbarligen inte ha rätt till 120 bilder per sekund på alla titlar, och det kommer också att bero på vilka grafikinställningar du har valt. Precis som på PC, kommer prestanda att höjas om du inaktiverar vertikal synkronisering eller sänker renderingskvaliteten för vatten eller skuggor.

GeForce Now RTX 3080 recension © Alexandre Schmid för Clubic

För de senaste Marvel Guardians of the Galaxy till exempel, är det i 60 fps som vi lever Star Lords och hans besättnings äventyr. Assassin’s Creed Valhalla, som är långt ifrån en optimeringsmodell, flirtar med 80 fps. För titlar som kräver färre resurser, och i synnerhet konkurrenskraftiga spel som Fortnite och Rocket League, når vi lätt de berömda 120 bilderna per sekund, till vår glädje.

GeForce Now RTX 3080 recension © Alexandre Schmid för Clubic

4K HDR-alternativet för SHIELD-ägare

GeForce Now RTX 3080 var inte bara designad för datorer, utan även för de som föredrar att spela på sin TV via SHIELD-boxen (vanlig eller Pro). På sådan utrustning erbjuder NVIDIA 4K vid 60 fps med HDR-stöd. Även här möter erbjudandet logiskt efterfrågans behov: många konsumenter har en 4K-TV. Fortfarande få av dem har en 100/120 Hz-skärm (endast i den höga delen), och det är omöjligt att kräva 4K vid 120 fps från molnspel när väldigt få lokala konfigurationer tillåter det idag.

GeForce Now RTX 3080 recension © Alexandre Schmid för Clubic

Vi drog full nytta av det, särskilt med Metro Exodus, ett av de HDR-kompatibla spelen i katalogen. Vad synd att inte kunna lansera Metro Exodus Enhanced Edition för att njuta av ännu bättre optimerad ray-tracing, denna version av spelet är ännu inte tillgänglig på GFN. Det är verkligen synd, för om det finns ett spel som hyllar NVIDIA-tekniken så är det det här.

Övergången till inbyggt beräknad 4K på SuperPods-servrar är ett stort plus jämfört med den uppskalning som SHIELD tidigare erbjöd. Men oundvikligen, det vi vinner i pixlar, förlorar vi i bilder per sekund. Få dock inte panik, många spel verkar köras i 4K med 60 fps. I Ultra och 4K lyckas den mycket giriga Assassin’s Creed Valhalla nå 50 bilder per sekund. Inte illa när du vet att många spelare aldrig har sett en Assassin’s Creed köra med mer än 30 fps.

GeForce Now RTX 3080 recension © Alexandre Schmid för Clubic

Vi glömmer nästan bort att vi inte spelar lokalt

Sedan kommer den ödesdigra frågan om latens, där skon klämmer oftast när det kommer till molnspel. Och detta är säkert den punkt som imponerade mest på oss: vi känner knappt något av det. Om plattformen känns slapp i anslutningen anpassar den sig och minskar bildkvaliteten snarare än att acceptera en ökning av latens. På solospel är detta nästan omärkligt och du glömmer snabbt att du inte spelar lokalt på din PC eller konsol.

Observera att vi utförde detta test genom att ansluta till NVIDIA-servrar i Frankfurt, eftersom RTX 3080-uppgraderingen inte är tillgänglig för närvarande. Från vår position inducerar detta en ökning av latens, och vi kan förvänta oss en ännu bättre upplevelse när vi kan ansluta till Paris-servrarna.

För spelare som gillar onlinetävlingar och spel som kräver lyhördhet, är resultatet nödvändigtvis lite mindre bra, samtidigt som det är mycket tillfredsställande. Dessutom borde en majoritet av spelarna stå ut med det. Som en bra “boomer” efter att ha tappat sina reflexer från förr, kände jag personligen inte att jag blev straffad av molnspel när jag spelade Rocket League eller Fortnite.

GeForce Now RTX 3080 recension © Alexandre Schmid för Clubic

Beroende på din plats, den för spelservern och NVIDIA-servern, kan du till och med sluta med en högre prestandanivå än en lokal konfiguration, eftersom ping mellan spelservern och GeForce Now är avsevärt reducerad . Detta var vårt fall på Rocket League, som här visar 10-11 ms mot 30-35 ms via en lokal maskin. Genom att lägga till denna data latensen som är inneboende i GeForce Now, kommer vi äntligen fram till en mycket lite högre ping. Uppenbarligen är varje fall unikt och alla kommer inte att hamna i den här situationen.

GeForce Now RTX 3080 recension © Alexandre Schmid för Clubic

En bra fiberanslutning är viktigt

Vi märkte ingen instabilitet i anslutningen, avmattningar, frysningar… Spelupplevelsen var riktigt flytande, men det beror till stor del på kvaliteten på internetanslutningen. För att ha testat i trådlös och trådbunden anslutning, ger Ethernet också mer övertygande resultat, även om en effektiv 5 GHz Wi-Fi överraskade oss positivt med dess prestanda. Låt oss inte heller glömma att vi spelade på en server reserverad för testare, och därför inte särskilt upptagen.

För att spela under bra förhållanden via GeForce Now RTX 3080 rekommenderar NVIDIA hastigheter på minst 35 Mbps och 70 Mbps rekommenderas för streaming i 1440p vid 120 fps och 40 Mbps minimum och 80 Mbps rekommenderas för streaming i 4K HDR på Shield. Vårt test utfördes med en anslutning på cirka 600 Mbps.

Vi går inte tillbaka här till GeForce Nows inneboende svagheter när det gäller gränssnitt och ergonomi, det är punkter som fortfarande kan förbättras. Vi har sagt allt om ämnet i vårt tidigare GeForce Now-test, som vi inbjuder dig att konsultera. Dito för spelkatalogen, som fortfarande börjar växa på ett intressant sätt med många nya titlar tillgängliga på tjänsten från dagen för deras release. NVIDIA har också haft den goda idén att lägga till titlar som Epic Games Store erbjuder gratis varje vecka, och ofta samma dag som de görs tillgängliga av EGS.

GeForce Now RTX 3080 recension © Alexandre Schmid för Clubic

Det tillkännagavs för testare att GeForce Now har en auto-tuning-funktion optimerad på vissa kompatibla spel för 4K HDR-upplevelsen. Detta var inte särskilt effektivt i våra tester, och vi var ofta tvungna att gå till inställningarna för att justera grafikalternativen själva. Ett alternativ i appen låter dig nu spara manuellt valda grafikinställningar istället för att de rekommenderade visningsinställningarna tillämpas på varje ny session.

GeForce Now RTX 3080: Clubics åsikt

Löftet om 1440p vid 120 fps och 4K vid 60 fps levereras av NVIDIA. Vad vi ser är prestandan för arkitekturen som används för SuperPods nära vad ett GeForce RTX 3080-grafikkort kan erbjuda, men utan att nå det.

Den allmänna upplevelsen är inte desto mindre övertygande och vi förväntade oss ärligt talat inte att en molnspeltjänst skulle kunna erbjuda strömmande videospel av denna kvalitet så snabbt. Resultatet är fantastiskt och spelare med en stark internetanslutning kommer att hitta ett sätt att dra nytta av de senaste stora släppen. Synd att tjänstens kompatibilitet på TV är begränsad till SHIELD, men vi vet att GeForce Now distribueras på LG webOS TV, i hopp om att andra operativsystem kommer att följa efter.

Förutom problemen med gränssnitt och enkel navigering och autentisering till tredjepartsplattformar (Steam, Epic Games Store, Uplay, GoG), kan priset vara en broms. Räkna 100 euro för sex månaders prenumeration, eller 16,67 euro per månad. Budgeten att ägna åt det är därför inte trivial, men eftersom grafikkorten ändå saknas och situationen inte är redo att förbättras borde många spelare hitta sitt konto. När allt kommer omkring är GeForce Now RTX 3080 den bästa molnspelplattformen för streaming av PC-spel.

GeForce Now RTX 30809

När du väl kommer in i spelet går allt smidigt med GeForce Now RTX 3080. Prestanda är i nivå, oavsett om det är i 1440p vid 120 fps eller 4K HDR vid 60 fps. Latency kontrolleras mycket väl av NVIDIA-teknik, vi kunde ibland tro att vi är lokala när villkoren är uppfyllda. Vi hoppas att katalogen kommer att fortsätta växa och att användargränssnittet kommer att förbättras för att komplettera bilden.

Mest

  • Den låga latensen
  • 1440p vid 120 fps på PC/Mac
  • 4K HDR vid 60 fps på SHIELD
  • Spela egna spel Steam, Epic, GoG etc.

De mindre

  • Gränssnittet
  • Integrering av lanseringar från tredje part
  • Dess pris (och mer…)
  • För lite tillgänglig på TV utan SHIELD

Användargränssnitt och erfarenhet7

Stabilitet och latens9

Bildkvalitet9

Se erbjudandet

Se erbjudandet

Relaterade Artiklar

Back to top button